FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 14. studenog 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je u ponedjeljak izaslanstvo Odbora za europske poslove Senata Francuske Republike koje boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Predsjednik Odbora Simon Sutour iskazao je podršku francuskog Senata ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Zahvaljujući na potpori koju je Francuska kontinuirano pružala Hrvatskoj na putu u EU, predsjednik Josipović je naglasio važnost europske perspektive za cijelu jugoistočnu Europu. Tijekom susreta razgovaralo se o ekonomskoj situaciji u Europi te reformama koje je Hrvatska provela tijekom pristupanja EU-u, a u tom kontekstu naglašeno je kako Hrvatska treba u što većoj mjeri koristiti europske fondove.

ZAGREB - Švicarska predsjednica Micheline Calmy-Rey, koja boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, odvojeno se sastala u ponedjeljak s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem i potpredsjednikom vlade i ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem, a teme razgovora bili su bilateralni politički i gospodarski odnosi. Bebić je zahvalio Švicarskoj na pruženoj humanitarnoj pomoći, pomoći u razminiranju te obnovi infrastrukture s ciljem povratka izbjeglica i prognanika nakon Domovinskog rata. "O našim odnosima svjedoči činjenica da u Švicarskoj danas živi oko 34 tisuće Hrvata, koji su vrlo dobro integrirani u švicarsko društvo i koji svojim radom sudjeluju u prosperitetu naše zemlje.", istaknula je Calmy-Rey. Jandroković i Calmy-Rey su tijekom susreta izrazili zadovoljstvo vrlo dobrim i prijateljskim odnosima između dviju zemalja koji su bez otvorenih pitanja i s tendencijom stalnog unaprjeđenja.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je u ponedjeljak u Hrvatskom saboru čelnika Nenasilne radikalne stranke, transnacionalne i transstranačke (NRSTT), Marca Pannellu. Zahvalivši Pannelli na angažmanu za međunarodno priznanje Republike Hrvatske 1992. godine, Bebić je istaknuo kako su ciljevi za koje se NRSTT bori u današnjem svijetu iznimno aktualni. Pohvalivši put koji je Hrvatska prešla u posljednja dva desetljeća, Pannella se osvrnuo na svoje aktivnosti na području Hrvatske tijekom Domovinskog rata, među kojima i na nenasilnu inicijativu kojom su krajem 1991. i početkom 1992. godine aktivisti NRSTT-a pozivali na hitan prestanak agresije na Osijek i Novu Gradišku. NRSTT je organizacija koja metodama gandijevskog nenasilja, građanskom neposlušnošću i demokracijom nastoji ostvariti konkretne ciljeve u svrhu stvaranja učinkovitog međunarodnog prava i sloboda diljem svijeta.

LJUBLJANA - Slovenija nema saznanja o popisu sudaca koje će Hrvatskoj i Sloveniji ponuditi Europska komisija kao arbitre, odnosno članove arbitražnog suda za rješenje graničnog prijepora, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar. Slovenija i Hrvatska već su odredile po jednog svog arbitra za petočlani arbitražni sud, dok bi ostala tri trebale odabrati s popisa koji će im ponuditi Europska komisija. Europska komisija i ministar za proširenje Štefan Fuele odbili su krajem tjedna javno komentirati proces usostave arbitražnog suda, iako 9. prosinca, nakon što Hrvatska potpiše pristupni sporazum s Europskom unijom, počinju predviđeni rokovi za provedbu arbitražnog sporazuma

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u ponedjeljak da Europa mora napredovati prema političkoj uniji, a dužničku krizu eurozone nazvala je moguće "najtežim trenutkom za Europu" od Drugoga svjetskog rata. U jednosatnu govoru tisućama članova svoje Kršćanskodemokratske unije (CDU) Merkel je ponudila nove zamisli za rješenje krize koja je Europsku uniju prisilila da zajmovima spašava Grčku, Irsku i Portugal dok zabrinutost raste za preživljavanje eurozone. Na stranačkom kongresu u Leipzigu Merkel je jasno rekla da će Njemačka morati učiniti nove žrtve.

RIM - Novi talijanski premijer Mario Monti tijekom ponedjeljka sastao se s predstavnicima parlamentarnih stranaka a konzultacije bi trebao zaključiti u utorak razgovorima s dvije vodeće talijanske stranke, Demokratskom strankom lijevog centra i Berlusconijevom Narodom slobode, izvijestili su talijanski mediji. Očekuje se da se nova talijanska vlada ustroji do srijede a do petka bi trebala dobiti povjerenje parlamenta, kako želi predsjednik parlamenta Gianfranco Fini koji je pozvao na političku "koheziju u ovim ključnim danima kako bi Italija vratila međunarodnu vjerodostojnost i ponovo se pokrenuo gospodarski rast". Pored programa ključno pitanje za novu vladu je i njeno trajanje, odnosno hoće li trajati do izbora 2013. ili samo nekoliko mjeseci.

ATENA - Novi grčki premijer Lucas Papademos izjavio je u ponedjeljak da Grčka treba provesti novi gospodarski program, što je teška zadaća za otprilike 100 dana ove vlade nacionalnog jedinstva. "Kako bi nastavili napore za oporavak gospodarstva potrebna nam je potpora naših europskih partnera ...i novi program fiskalne prilagodbe", rekao je Papademos u parlamentu na početku rasprave koja će kulminirati glasovanjem o povjerenju u srijedu. Uz potporu dvije najveće grčke stranke, socijalista bivšeg premijera Georgea Papandreua i konzervativaca očekuje se da će novoj vladi biti izglasano povjerenje. Po njegovim riječima, jedini izbor Grčke je bio da ostane u eurozoni. Također je kazao da Grčka mora proširiti poreznu osnovu i stati na kraj onima koji izbjegavaju plaćanje poreza.

BRUXELLES - Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a pojačali su u ponedjeljak sankcije protiv Sirije te najavili da će razmotriti uvođenje novih sankcija protiv Irana, ako tamošnje vlasti budu i dalje odbijale suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA). Ministri su dogovorili obustavu zajmova Siriji Europske investicijske banke, a popis osoba kojima se zamrzava imovina i zabranjuje ulazak u EU-u proširen je za još 18 osoba koje su povezane s represijom sirijskog režima prema svojim građanima. Prema podatcima UN-a u Siriji je od ožujka ove godine ubijeno više od 3,500 ljudi.

BRUXELLES - Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Asthon izrazila je u ponedjeljak nadu da će Srbija uskoro nastaviti prekinuti dijalog s Kosovom, što je važna pretpostavka za dobivanje kandidatskog statusa. Europska komisija je u listopadu objavila mišljenje o kandidaturi Srbije u kojem je preporučila da se toj zemlji dodijeli status kandidata "podrazumijevajući da će se nastaviti dijalog s Kosovom". Čelnici EU-a tradicionalno raspravljaju o pitanjima proširenja na svom prosinačkom summitu slijedom izvješća i preporuka koje svake jeseni objavljuje Europska komisija o zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima. Komisija je također preporučila da se Crnoj Gori odredi datum za početak pregovora.

LONDON - Jordanski kralj Abdulah II. u ponedjeljak je kao prvi arapski čelnik pozvao sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, koji je od sredine ožujka sučeljen s narodnom pobunom, da "ode s vlasti", u razgovoru za BBC. "Da sam na njegovu mjestu, otišao bih s vlasti (...). Otišao bih uvjerivši se prije da je moj nasljednik kadar promijeniti ovaj status quo", rekao je. Arapska liga je u subotu zabranila Siriji da sudjeluje na njezinim sjednicama i zaprijetila joj sankcijama zbog odbijanja režima da provede arapski plan za izlazak iz krize kao što je bio obećao.

JERUZALEM - Izaslanici Četvorke za Bliski istok u ponedjeljak su se odvojeno sastali s izraelskim i palestinskim predstavnicima u Jeruzalemu u pokušaju da ponovno pokrenu izravne pregovore, ali dvije strane ostale su čvrsto ukopane na svojim stajalištima. Predstavnici Kvarteta (SAD, EU, UN, Rusija) i posebni izaslanik Kvarteta Tony Blair "pozvali su strane na bezuvjetnu i trenutačnu obnovu izravnih bilateralnih pregovora", stoji u priopćenju UN, u čijem su se jeruzalemskom sjedištu održali pregovori. U priopćenju UN navodi se da će "izaslanici ostati u bliskom međusobnom kontaktu i kontaktu s obje strane te predviđaju novi sastanak u prosincu".

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙