FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istanbul: Karzai uputio apel solidarnosti

Autor: bnov
ISTANBUL, 2. studenog 2011. (Hina/AFP) - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai zatražio je u srijedu u Istanbulu od međunarodne zajednice više solidarnosti i suradnje u korist njegove zemlje opustošene ratom, ustvrdivši da je "mir iluzoran" dok se "terorizam" ne iskorijeni u Afganistanu.

Karzai je govorio na otvaranju međunarodne konferencije u Istanbulu koju su organizirali Turska i Afganistan. Izrazio je žaljenje zbog nastavka "nemilosrdnih i razornih" napada islamističkih ustanika na njegovu zemlju, organiziranih izvan Afganistana, aludirajući na susjedni Pakistan.

"Terorističke mreže daleko su najveća prijetnja sigurnosti Afganistana", kazao je on.

"Dok ne možemo odgovoriti dubinski na to pitanje, putem regionalne suradnje, mir u Afganistanu ostat će iluzoran", ocijenio je Karzai.

Konferencija pod nazivom "Sigurnost i suradnja u srcu Azije", održava se uz sudjelovanje dvadesetak zemalja i organizacija, dok afganistanski ustanici množe napade na terenu čime se dovodi u pitanje datum povlačenja međunarodnih snaga, predviđen za kraj 2014.

"Kako bi se vratilo sigurnost u Afganistan, iskrena regionalna solidarnost neophodna je", izjavio je sa svoje strane turski predsjednik Abdulah Gul u uvodnom govoru.

(Hina) xbnš ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙