FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Islamabad i Kabul u Istanbulu dogovorili suradnju

Autor: mtro
ISTANBUL , 1. studenog 2011. (Hina/AFP) - Afganistan i Pakistan zajedno će raditi na rasvjetljavanju ubojstva afganistanskog mirovnog posrednika Burhanudina Rabanija, rekao je u utorak turski predsjednik Abdulah Gul, koji je u utorak održao sastanak na vrhu sa svojim afganistanskim i pakistanskim kolegama.

"Jedan od najvažnijih zaključaka ovoga summita odluka je o suradnji Pakistana i Afganistana u rasvjetljavanju ubojstva bivšeg predsjednika i mirovnog posrednika Rabanija", rekao je Gul nakon trojnog sastanka u Istanbulu.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai rekao da se nada rezultatima te suradnje. Zahvalio Turskoj što je posredničkom ulogom ublažila sporove između Afganistana i Pakistana, posebice u pogledu Rabanijeva ubojstva u rujnu ove godine.

Kabul je nedavno optužio Islamabad da odbija suradnju u istrazi tog ubojstva, koje je prema afganistanskim vlastima bilo planirano u Pakistanu i izveo ga je talibanski napadač iz Pakistana. Kabul je zbog toga prekinuo sve odnose s Islamabadom do ovoga susreta u Istanbulu.

Pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari je izrazio zadovoljstvo tom novom suradnjom. "Želimo biti partneri odgovorni za dovođenje mira u regiji", istaknuo je.

Afganistanci također žele da Pakistan napokon, osim deklarativnih, poduzme i konkretne korake u suzbijanju islamskih militanata u pograničnom području s Afganistanom.

Suradnja između Afganistana i Pakistana smatra se ključnom u borbi protiv talibana i ostalih islamskih militanata na tom području i vitalnim interesom za sigurnost obiju zemalja.

(Hina) xtm ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙