FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O oštećenju na crkvi sv. Vlaha

Autor: hspa
DUBROVNIK, 9. studenog 2011. (Hina) - Glede medijskih napisa o oštećenjima u obnovi crkve sv. Vlaha u Dubrovniku danas se priopćenjem za javnost oglasila uprava za zaštitu kulturne baštine konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

U priopćenju se, uz ostalo, kaže kako je na temelju programa obnove, koji se provodi više godina, počela konstruktivna sanacija i konzervatorsko-restauratorski radovi na istočnom vanjskom licu crkve sv. Vlaha.

Za taj zahvat izrađena je temeljita projektna dokumentacija koju je pripremio investitor Zavod za obnovu Dubrovnika, a radove je na osnovi natječaja dobila zagrebačka tvrtka Hedom d.o.o., kaže se u priopćenju i dodaje da su se zbog osjetljivosti tih radova i postavljanja skele 3. studenog sastali predstavnici izvođača, investitora i konzervatora.

Izvođač je u radu naišao na teškoće u sidrenju skele uz vanjsko lice zida crkve sv. Vlaha, no o tome nije obavijestio konzervatore niti je zatražio stručno mišljenje, navodi se u priopćenju. Iako je po projektu skelu trebalo sidriti na 53, usidrena je na 28 mjesta, polovica tih sidrišta su nove rupe, a o tome se, po konzervatorskom i stručnom mišljenju, trebalo dogovoriti s konzervatorskom službom i stručnim nadzorom, dodaje se.

Nova bušenja kamena značila su i nova oštećenja pa je zbog odgovornosti za kulturno dobro zatražen nadzor inspekcijske službe uprave za zaštitu kulturne baštine. Na gradilištu je utvrđen velik broj starih oštećenja na plaštu zida do vijenca, broj sidrišta nove skele u postojećim sidrištima i broj novih oštećenja te je zatraženo stručno vještačenje izvedenih radova te prikaz zatečenih oštećenja, kaže se u priopćenju.

(Hina) xddub ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙