FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Osijeku obilježen Dan reformacije

Autor: Verica Sikora
OSIJEK, 31. listopada 2011. (Hina) - U župnom dvoru evangeličke crkve u Osijeku večeras je obilježen Dan reformacije u okviru kojega je održano predavanje o Martinu Lutheru i njegovih 95 teza koje su pokrenule kulturni razvoj i ukazale na težak ekonomski položaj stanovnika u odnosu na Crkvu.

Gerda Srb, predsjednica osječke crkvene općine Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj rekla je da je Martin Luther sa svojih 95 teza koje je 31. listopada 1517. obznanio u Wittenbergu „potaknuo promišljanje koje je i danas aktualno, a govori kako Crkva mora odgovoriti izazovima vremena i više osluškivati potrebe i želje naroda“.

"Upravo to neslaganje s tadašnjom katoličkom crkom dovelo je do raskola na rimokatoličku i protestantsku crkvu, a 31. listopada protestanti diljem svijeta obilježavaju kao Dan reformacije“, rekla je Gerda Srb.

Dodala je kako je zasluga Martina Luthera što je Biblija prevedena na njemački jezik i što se „narodski prenosilo Isusovo poslanje te što se Luther suprostavio crkvenim dogmama zbog čega je i izopćen iz katoličke crkve “.

Ovogodišnja središnja proslava Dana reformacije održana je u Legradu u organizaciji Evangeličke crkve u RH. Inače, već dugi niz godina središnje proslave Dana reformacije održavale su se u osječkoj evangeličkoj crkvi koja je među najstarijima u Hrvatskoj. Izgrađena je prije 102 godine, a župni dvor u kojem su se prije toga održavala bogoslužja izgrađen je prije 125 godina.

(Hina) xvsik yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙