FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen spot "Slijepi su oni s predrasudama"

Autor: ntod
ZAGREB, 31. listopada 2011. (Hina) - Našoj javnosti i građanima koji i u 21. stoljeću još uvijek imaju predrasude prema slijepim osobama, naročito djevojkama i ženama, treba pomoći da se "izliječe" od te vrste neupućenosti i neznanja, moglo se čuti na današnjem predstavljanju televizijskog spota "Slijepi su oni s predrasudama" u Informacijskom centru Europske unije (EU).

Spot prikazuje mladu slijepu ženu, trudnicu, koja prelazi cestu s bijelim štapom i pritom se susreće s neizrečenim mislima prolaznika, poput onih - "Jadnica, neće ni vidjeti svoje dijete!", "Kako se ona misli brinuti za to dijete?" ili "Jadnica, nadam se da bar dijete neće biti slijepo!".

"Te misli proizlaze iz ljudskog sažaljenja i neznanja, no ljudi pritom nisu svjesni da se radi o predrasudama kojima mogu povrijediti tu osobu", kazao je redatelj spota Saša Ban.

Glavna "glumica" u spotu, studentica 3. godine zagrebačkog Pravnog fakulteta Martina Belić napomenula je da se tijekom školovanja samo ponekad susretala s nerazumijevanjem okoline zbog svoje sljepoće, ali je rado pristala sudjelovati u spotu koji želi ukazati da se vrlo često predrasude prema slijepim djevojkama i ženama odnose na njihovu potrebu i pravo na seksualnost, zasnivanje obitelji i majčinstvo.

Spot će se prikazivati na svim nacionalnim i lokalnim televizijama u Hrvatskoj, a napravljen je kao dio projekta "Jednake mogućnosti za žene i djevojke s oštećenjem vida" koji zadnjih godinu dana provodi CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje", uz financijsku potporu EU.

Cilj projekta je osnaživanje žena s oštećenjm vida, podizanje njihovog samopouzdanja, poboljšanje komunikacijskih vještina kroz različite radionice i poticanje tih žena i djevojaka da se s više vjere u svoje mogućnosti uključe u društveni život, kazala je voditeljica projekta Sanja Cesar.

Podsjetila je da je jedan od većih problema za njih nemogućnost zapošljavanja, čemu doprinosi i školovanje za zanimanja koja više ne postoje i tržište rada ih ne treba.

Općenito, žene s invaliditetom često se susreću s marginalizacijom, izolacijom, zlostavljanjem i većim rizikom od siromaštva pa je svaki korak prema podizanju njihova samopouzdanja i izlasku iz izoliranosti vrlo bitan, poručila je Cesar.

Koliko je nekima od tih žena značilo pohađanje seminara "Žene i vođenje", u sklopu projekta, govori i izjava jedne do sudionica da je "zbog seminara nakon dvadeset godina prvi puta sama izašla iz kuće", napomenula je Cesar.

Istaknula je kako se socijalna isključenost žena s invaliditetom, osobito slijepih žena, kao jedne od najviše isključenih i izoliranih društvenih grupa, ne može rješavati humanitarnim radom ili milosrđem jer oni često samo produbljuju stereotipe i predrasude, već kroz osnaživanje samih žena i osvješćivanje društva o njihovim stvarnim potrebama i sposobnostima.

Žene koje su prošle seminar "Žene i vođenje" educirane su za organiziranje akcija kroz koje će se se promicati veće sudjelovanje žena u društvenom životu u njihovoj lokalnoj sredini.

Radi informiranja o rodnoj ravnopravnosti web portal Libela.org bit će prilagođen sobama s oštećenjem vida te će na njemu biti objavljeno 30 članaka o ženama i djevojkama s invaliditetom, kazala je Cesar.

(Hina) xntod ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙