FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srakić: najgore što se može učiniti je ne izići na izbore

Autor: macu
ZAGREB, 9. studenog 2011. (Hina) - Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) đakovačko osječki nadbiskup Marin Srakić danas je izjavio na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena poruka biskupa u povodu izbora zastupnika za Hrvatski sabor i referenduma o pitanju pristupanja Republike Hrvatske u Europsku uniju da je najgore što se može učiniti ne izići na izbore.

"Nemamo se pravo žaliti na prilike u kojima živimo ako sami na njih ne želimo utjecati", rekao je predsjednik HBK, dodavši neka vjernici koji djeluju u političkom životu budu hrabri i neka se primjereno organiziraju i zdušno zalažu za kršćanske stavove koji se tiču poštivanja života, obitelji, odgoja, obrazovanja te kulture rada.

Srakić smatra kako mjerodavna državna tijela trebaju omogućiti svim strankama i kandidatima primjereno predstavljanje njihovih programa, bez medijskih blokada i isključivosti.

"Neka političke stranke i kandidati jasno predstave svoje stvavove i ne služe se sredstvima koja odstupaju od istinitosti, kako namjernim iskrivljavanjem stvarnog stanja i lažnim obećanjima, kao i raznovrsnim diskreditiranjem političkih protivnika", rekao je nadbiskup.

U pogledu referenduma o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji rekao je neka svatko ozbiljno i odgovorno i što cjelovitije razmotri pitanje pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, pazeći na istinu o hrvatskoj stoljetnoj pripadnosti i sudjelovanju u građenju kulturnih i društvenih obilježja Europe, kao i o važnosti da hrvatski političari štite i promiču hrvatski identitet u takvoj zajednici.

Po nadbiskupovim riječima Crkva se vjernicima i građanima dobre volje uvijek obraća u povodu značajnih događaja, a takvi su nesumnjivo izbori za zastupnike i referendum o pristupanju Europskoj uniji.

Skori izbori za zastupnike imaju posebno značenje, jer su povezani s referendumom, rekao je Srakić, dodavši kako je poruka u povodu parlamentarnih izbora "obveza i dužnost" koja ne nadilazi poslanje Crkve. Kako je naveo Crkva time ne preuzima političku ulogu, nego se zalaže za općeljudske vrijednosti i za pravednije društvo.

O poruci biskupa HBK-a i njezinim vrijednostima, koja je podijeljena prije konferencije za novinare, govorio je pročelnik Centra HBK-a za promicanje socijalnog nauka Crkve Gordan Črpić, napomenuvši kako je osnova za njezinu izradbu bila Doktrinarna nota o nekim pitanjima vezanim za sudjelovanje katolika u političkom životu, Kongregacije za nauk vjere iz 2002., zatim stavovi pape Benedikta XVI. i Ivana Pavla II.

Na upit novinara kako komentira izlazak splitskog svećenika don Ivana Grubišića na izbore, predsjednik HBK-a je rekao da prema crkvenim odredbama svećenik može sudjelovati u političkom životu ako mu to dopusti mjesni biskup i Sveta Stolica. Međutim u pastoralnom djelovanju svećenik ne smije miješati stranačku i pastoralnu djelatnost.

Upitan kako komentira izjavu jednog varaždinskog svećenika koji je pozvao vjernike da ne glasuju za "crvene", Srakić je rekao da svaki put kad se svećenik odredi stranački da gubi autoritet prema drugim vjernicima.

U pogledu špekulacija da će Crkvi biti prepuštena bivša partijska škola u Kumrovcu, Srakić je rekao da nije bio na posljednjem sastanku mješovita povjerenstva vlade i HBK o povratu crkvene imovine, ali da je to pitanje u domeni Zagrebačke nadbiskupije i države. Smatra da je neprimjereno dovoditi te sastanke u svezu s izborima, jer, kako je rekao, uvijek su nekakvi izbori, a takvi sastanci održavali su se i za prijašnje koalicijske vlasti. Tvrdnje da je više dobara Crkvi vraćeno za bivše koalicijske vlasti nije mogao potvrditi, rekavši da se tim ne bave. Kad nam se nešto vrati, okrenemo list i idemo dalje, rekao je.

(Hina) xmc yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙