FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNDP: "Jedan dan na Zemlji" bit će 11.11.2011.

Autor: mbuj
ZAGREB, 8. studenog 2011. (Hina) - Projekt "Jedan dan na Zemlji" u okviru kojega se u jednom danu snima video materijal diljem svijeta, u svoju drugu globalnu snimateljsku suradnju ide 11. studenoga (11.11.2011.), priopćeno je danas iz Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

Materijal snimljen prošle godine, kad je taj "Jedan dan na Zemlji" bio 10. listopada (10.10.2010.), poslužio je za pripremu cjelovečernjeg dokumentarnog filma čija se premijera očekuje početkom sljedeće godine.

Teme su raznolike, a u Hrvatskoj će UNDP snimati solarne tehničare iz Zadra, prve u RH certificirane montere solarnih sustava za proizvodnju električne energije i zagrijavanje vode, koji su završili tečaj Solarnog edukacijskog centra Zadarske županije. Također, snimat će povratničku obitelj iz Gornjeg Srba koja živi bez električne energije i kojoj je UNDP pomogao da na krovu obiteljske staje postavi mini mrežu baziranu na fotonaponskom sustavu. Sustav će opskrbljivati energijom tu četveročlanu obitelj, ali i susjedne tri obitelji te predstavlja ogledan primjer za izgradnju sličnih sustava u nepristupačnim dijelovima Hrvatske, kao što su otoci i planinska sela, navodi UNDP.

Projekt "Jedan dan na Zemlji" pokrenut je u rujnu 2008. kao novi medijski projekt "stvaranja jedinstvene vremenske čahure, globalne online zajednice i cjelovečernjeg filma na temelju snimaka" što su ih sudionici inicijative pripremili tijekom 24 sata, a svoje prvo ostvarenje doživio je na dan 10. listopada 2010. Prošle godine medijski materijali pristigli su i iz dijelova svijeta kojima je inače teško pristupiti, uključujući Uzbekistan i Sjevernu Koreju, navodi UNDP. Osnivač i redatelj projekta "Jedan dan na Zemlji" je Kyle Ruddick.

UNDP pruža logističku potporu tom projektu, koji se ostvaruje u suradnji s više od 60 neprofitnih i nevladinih organizacija, uključujući Crveni križ i Crveni polumjesec, te Svjetski fond za zaštitu prirode. Jedan od ključnih aspekata projekta jest i činjenica da sudionici dijele svoje materijale u nekomercijalne svrhe, navodi u priopćenju UNDP.

(Hina) pp/xbma yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙