FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 29. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv 44 okrivljenika, od kojih 37 hrvatskih državljana i sedmorice državljana Bosne i Hercegovine zbog više kaznenih djela, vezano za uvoz različitih vrsta roba iz BiH u Hrvatsku na području graničnog prijelaza Stara Gradiška bez carinskog nadzora, dokumentacije i naplate carinskih davanja. "Postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni carinski i policijski službenici, od 7. travnja do 15. rujna 2011., na području graničnog prijelaza Stara Gradiška, u više navrata ostalim osumnjičenicima, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, omogućili uvoz različitih vrsta roba iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku bez carinskog nadzora, potrebne dokumentacije i naplate zakonom propisanih carinskih davanja", priopćio je USKOK na internetskim stranicama. Nalog o provođenju istrage donesen je protiv 37 hrvatskih državljana (1972., 1969., 1962., 1972., 1975., 1954., 1958., 1956., 1967., 1971., 1982., 1965., 1971., 1962., 1959., 1955., 1969., 1953., 1986., 1970., 1963., 1975., 1960., 1977., 1975., 1985., 1973., 1966., 1967., 1970., 1954., 1969., 1967., 1970., 1969.,1957. i 1956.) te sedmorice državljana BiH (1959., 1973., 1981., 1966., 1973., 1977. i 1949.) zbog osnovane sumnje za zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, zlouporabe položaja i ovlasti u pokušaju, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti u pokušaju, protuzakonitog posredovanja, izbjegavanja carinskog nadzora i poticanja na izbjegavanje carinskog nadzora, prijevare, poticanja i pomaganja u prijevari, davanje i primanje mita, poticanje na davanje mita, davanje lažnog iskaza i poticanje na davanje lažnog iskaza, navodi USKOK. USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika.

SPLIT - Info dan o energetskoj učinkovitosti (EE info dan), na kojem se građane upoznaje s mogućnostima manje potrošnje energije, uštede novca i sprječavanjima onečišćenja zraka, danas su na splitskoj Rivi zajednički organizirali splitska Gradska uprava i Program ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). EE info dan organiziran je kao jedna od aktivnosti projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama (SGE) diljem Hrvatske u suradnji s tvrtkama-partnerima tog projekta, a namjenjen je edukaciji i informiranju građana o proizvodima i sustavima za praćenje energetske učinkovitosti, priopćili su iz Odnosa s javnošću UNDP Hrvatska. EE info dan obuhvaća izložbu info vozila svjetskih proizvođača energetski učinkovite opreme, EE demo mobila Grada Osijeka, kao i informativne materijale i modele tvrtki koje su angažirane na unaprjeđenju energetske učinkovitosti. Građanima su na EE info danu na raspolaganju i energetski savjetnici SGE projekta, koji ih besplatno savjetuju o konkretnim mjerama primjenjivanja u domu, uredu, odnosno građevinskom objektu radi smanjenja potrošnje enregije te uštede novca i smanjenja emisije CO2 (ugljikov dioksid) u atmosferu. Cilj SGE projekta je uvesti sustavno praćenje potrošnje energije u objektima u vlasništvu gradova i županija, implementacija projekata povećanja energetske učinkovitosti, ali i informiranje građana o mjerama pomoću kojih i njihovi domovi mogu postati učinkovitiji. UNDP Hrvatska, u suradnji s gradovima i tvrtkama partnerima projekta, organizirao je lokacije na kojima građani mogu dobiti informacije, a na području Splitsko-dalmatinske županije Info uredi postoje u Omišu, Solinu, Trogiru, na Hvaru u gradu Hvaru i u Starom Gradu, na Visu u Visu i u Komiži.

ZADAR - U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila jutros na državnoj cesti D-56 od Zadra prema Benkovcu, smrtno je stradao 15-godišnji putnik u osobnom vozilu Golf, zadarskih registracija, priopćila je Policijska uprava zadarska. Prometna nesreća dogodila se oko 4,25 sati na državnoj cesti D-56 na predjelu Kličevica, kada je 18-godišnji mladić, koji je vozio osobno vozilo Golf zadarskih registracija, zbog neprilagođene brzine uvjetima i stanju na kolniku izgubio nadzor nad vozilom, koje je sletjelo s ceste. U prometnoj nesreći 15-godišnji putnik u vozilu zadobio je teške ozljede od kojih je preminuo u Općoj bolnici u Zadru, vozač je lakše ozljeđen dok ostali putnici nisu ozljeđeni. Na mjestu nesreće proveden je očevid na kojem je bio i zamjenik Županijskog državnog odvjetnika iz Zadra. Protiv vozača slijedi kaznena prijava, navodi PU zadarska.

SPLIT - U splitsku je bolnicu na liječenje primljen državljanin Velike Britanac, koji je pao pri izlasku iz autobusa u Podstrani kod Splita te se ozlijedio, doznaje se danas u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj. Riječ je o šezdeset sedmogodišnjem J.S.W. iz Velike Britanije, koji je sinoć oko 22 sata izlazio iz autobusa na stajalištu kod hotela Le Meridien Lav, te u jednom trenutku izgubio ravnotežu i pao na pločnik. Prilikom pada slomio je nekoliko rebara zbog čega je hospitaliziran u splitskoj bolnici. Lokalni mediji pišu kako je ozlijeđeni Britanac sudionik natjecanja Europskog prvenstva u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom. To se prvenstvo održava u splitskoj Spaladium Areni od 22. listopada do 29. listopada, a organizatori prvenstva su im angažirali prijevoz od Arene do hotela Le Meridien Lav.

LOVAS - U srijemskom mijestu Lovas završila su po prvi puta provedena sustavna arheološka istraživanja kultura i naroda koji su od neolitika pa do srednjega vijeka naseljavali to pogranično područje Vukovarsko-srijemske županije. Tijekom protekla tri tjedna arheološkim istraživanjima u Lovasu su bili obuhvaćeni lokaliteti Kalvarije i Staroga groblja, potvrdio je Hini voditelj istraživanja, Sanjin Mihelić iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, u čijoj organizaciji su istraživanja i provedena. Istodobno s arheološkim istraživanjima, arheolozi su obišli cijeli Lovas sa ciljem identificiranja mogućih arheoloških pozicijama te "uočili petnaestak pozicija na kojima se tijekom povijesti nešto događalo", rekao je Mihelić. Najvećim dijelom su ta nalazišta koncentrirana na povišenjima odnoso platoima unutar samog Lovasa. Također areholozi su na Kalvariji, za koju je utvrđeno da je izrazito vrijedan lokalitet, otvorili nekoliko manjih sondi, u kojima su pronađeni ostaci keramike kao tragovi višestrukog naseljavanja toga lokaliteta tijekom proteklih više tisuća godina, naglasio je voditelj istraživaja Mihelić. Za sada se sa sigurnošću može govoriti o nalazima keramike iz razdoblja neolitika, brončanog i željeznog doba te srednjega vijeka. "Ono što se do sada nije znalo je da je područje susjednog platoa Šljivici i Orašje također vrlo bogato arheološkim nalazima, a postoje i indicije o postojanju groblja iz nekih povjesnih razdoblja", dodao je Mihelić. Po prvi puta se za arhološke nalaze iz Lovasa saznalo na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće kada je ondašnji lovaški župnik današnjem Arheološkom muzeju u Zagrebu slao prve nalaze, a 1938. godine u Lovasu su sasvim slučajno prilikom oranja iskopani iznimno vrijedni brončani predmeti iz razdoblja srednjeg brončanog doba (oko 1.500 godina prije Krista).

ZAGREB - Ljetno računanje vremena 2011. godine završava u nedjelju, 30. listopada, u 3 sata pomicanjem sata za jedan sat unatrag, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo. Ljetno računanje vremena završava tako što se pomicanjem sata za jedan sat unatrag sutra, 30. listopada, vrijeme u 3 sata računa kao 2 sata. Zbog završetka ljetnog računanja vremena i prelaska na zimsko računanje, odnosno pomicanja sata za jedan sat unatrag u nedjelju, 30. listopada, u 3 sata, svi vlakovi koji tada voze na prugama Hrvatskih željeznica bit će zaustavljeni na sat vremena u kolodvorima, koji su određeni u Pregledu čekanja vlakova, navode iz HŽ-a. Vlakovi će, dakle, stizati po voznom redu, bez kašnjenja, ali će jedan sat čekati u kolodvorima kako bi se prilagodili srednjoeuropskom zonskom vremenu, napominju u HŽ-u. Riječ je o šest vlakova i to jedan par vlakova na relaciji Beograd-Villach i obrnuto, jedan par vlakova na relaciji Zagreb-Split i obrnuto te vlakovi na relacijama Varaždin-Zagreb i Osijek-Zagreb. Svi automatski uređaji koji pokazuju, registriraju ili daju točno vrijeme, podešavaju se da daju trenutačno važeće vrijeme. Također svi izvršni radnici koji rade u to vrijeme, pripremljeni su i upoznati sa svojim dužnostima kako bi se prilagodba obavila na propisan način, navode u HŽ-u.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙