FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: potvrđen ugovor o dovršetku koridora Vc

Autor: trub
ZAGREB, 28. listopada 2011.(Hina) - Povratkom zastupnika iz Kukuriku koalicije u sabornicu Sabor je skupio kvorum i počeo glasovati o raspravljenim točkama, pa je tako potvrdio Ugovor o jamstvu s Europskom investicijskom bankom za projekt dovršetka koridora Vc.

Ukupni troškovi financiranja projekta procijenjeni su na 150,4 milijuna eura, a Europska investicijska banka potvrdila je sufinanciranje troškova putem zajma u iznosu od 60 milijuna eura, na 20 godina s počekom od pet godina.

Po projektu, izgradit će se ukupno 12,5 kilometara autoceste na koridoru Vc, i to sjeverna dionica od Sredanaca do granice s BiH (3,5 km) i južna dionica od čvora Ploče do granice s BiH (9 km).

Potvrđen je i Ugovor o jamstvu s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj za dodatno financiranje "Projekta integracije trgovine i transporta" u luci Ploče u iznosu od 50 milijuna eura. Zajmom se žele "pokriti" dodatni troškovi za terminal za rasute terete te kontejnerski terminal.

Ugovorom o jamstvu s Europskom bankom za obnovu i razvoj s 47 milijuna kuna zajma financirat će se projekt nadogradnje hrvatskog sustava za upravljanje zračnim prometom - Croatms.

Zastupnici su potvrdili i Ugovor o financiranju između Hrvatske i Europske investicijske banke za projekt financiranja vodno-komunalne infrastrukture, prije svega izgradnju pročišćivača otpadnih voda, s tim da će zajam od 75 milijuna eura omogućiti investiciju u ukupnoj vrijednosti 150 milijuna eura.

Potvrđen je i Ugovor o financiranju između RH i Europske investicijske banke za "Projekt razvoja infrastrukture na otocima i priobalju", kao i za projekt "Financiranje vodno-komunalne infrastrukture" te projekt "Zajam za kopnenu infrastrukturu (integralni razvoj lokalne zajednice)".

Sabor je potvrdio Sporazum s Crnom Gorom o policijskoj suradnji, kao i sporazume sa Slovenijom o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka te o suradnji u zaštiti prijevoza novca i drugih vrijednosti, a izmijenio Zakona o mirovinama ostvarenim prema posebnim propisima u mirovinskom osiguranju.

Sabor je prihvatio izvješće u prošlogodišnjem radu Hrvatskog fonda za privatizaciju, te Izvješće o uredbi koju je vlada donijela na temelju zakonskih ovlasti, a potporu zastupnika dobilo je i Izvješće o provedbi plana humanitarnog razminiranja.

Iako su se oporbeni zastupnici vratili u sabornicu, ne glasuju o raspravljenim točkama, ali parlamentarna većina ima kvorum te nastavlja glasovati.

Prije početka glasovanja Sabor je dnevni red sjednice dopunio s tri nove točke - prijedlogom Zakona o vodama, prijedlogom Zakona o prestanku važenja Zakona o igralištima za golf, te prijedlogom Odluke o raspuštanju Hrvatskog sabora.

(Hina) xtr/xkt yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙