FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

Autor: sdje
ZAGREB, 7. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30:

BEOGRAD

Ministarska konferencija o izbjeglim i raseljenim osobama, na kojoj sudjeluje potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, započela je u ponedjeljak u Beogradu. Konferenciju je otvorio srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, a na njoj sudjeluju i ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj te Crne Gore Milan Roćen. Od predstavnika međunarodnih partnerskih organizacija skupu će se, po najavama, obratiti visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Antonio Guterres, europski povjerenik za proširenje i europsku politiku susjedstva Stefan Fuele, predstavnik Ureda za stanovništvo, izbjeglice i migracije američkog State Departmenta David Robinson te predstavnici Vijeća Europe (VE) i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS). Hrvatska je aktivni sudionik regionalnog procesa posvećenog osiguranju održivih rješenja za izbjeglice i raseljene osobe, a ova ministarska konferencija sastavni je dio tog procesa. Na skupu se očekuje usvajanje ministarske deklaracije koja će se odnositi na rješavanje otvorenih pitanja, zatvaranje regionalnog aspekta problematike vezane uz izbjegle i raseljene osobe, kao i na obveze država regije za nastavkom relevantnih napora na nacionalnim razinama.

SARAJEVO

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko izvjestio je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da je političko stanje u BiH nestabilno čemu značajno doprinosi činjenica da ta zemlja ni godinu dana nakon izbora nije dobila novu vlast na državnoj razini, objavili su u ponedjeljak lokalni mediji u BiH. U redovitom izvješću koje se odnosi na razdoblje od travnja do listopada ove godine Inzko je podsjetio na činjenicu da šest najvećih političkih stranaka već mjesecima bezuspješno pregovaraju o uspostavi nove vlasti što se značajno odražava na ukupnu stabilnost zemlje, pišu banjalučke "Nezavisne novine".Austrijski je diplomat posebice upozorio na blokade i opstrukcije koje dolaze iz Republike Srpske, a istaknuo je kako politički predstavnici iz tog entiteta onemogućuju usvajanje državnog proračuna stalno inzistirajući na njegovu smanjenju."Posljedica je da su državna tijela vlasti od 1. siječnja radila pod ograničenom financijskom strukturom što je smanjilo njihove ovlasti i učinkovitost", stoji u izvješću. Inzko također ocjenjuje kako vlasti RS, unatoč drugačijim izjavama, nisu odustale od prijetnje provedbom referenduma o otcjepljenju tog entiteta od BiH. Zabrinjavajućom drži i stalnu nacionalističku retoriku u zemlji te dodaje ocjenu kako HDZ BiH i HDZ 1990. i dalje pokušavaju nametnuti razgovore o trećem entitetu u BiH, a kao dokaz za to navodi uspostavu Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

RIM

Talijanski premijer Silvio Berlusconi ima još jedan dan da osvoji neodlučne i otjera skupinu stranačkih pobunjenika koji prijete rušenjem vlade nakon neuspjela pokušaja da se usvoje reforme koje bi ublažile dužničku krizu. Različite su procjene o tome koliko će ga zastupnika desnoga centra napustiti do utorka i glasovanja o javnim financijama u zastupničkome domu. Berlusconijeva poruka potencijalnim 'izdajicama' jasna je: nemate kamo, a bit ćete nagrađeni ostanete li. No čak i ministar unutrašnjih poslova Roberto Maroni, kad je čuo za najnovije prebjege iz Berlusconijeve stranke PDL-a, kaže da je stvar gotova. "Najnovije vijesti (o odlasku zastupnika) tjeraju me na misao da većine više nema i da je (Besluconiju) trud uzaludan", rekao je u nedjelju navečer na televiziji Maroni, član Sjeverne lige.

MOSKVA

Zemlje BRICS-a spremne su sudjelovati u naporima za stabilizaciju stanja u eurozoni, a među tim naporima je i davanje zajmova kroz Međunarodni monetarni fond (MMF), izjavio je u ponedjeljak u Moskvi šef ruske diplomacije Sergej Lavrov, a prenose ruski mediji. "Mi znamo da zemlje članice EU-a žele pozvati druge velike države da sudjeluju u naporima za stabilizaciju. To pitanje, uključujući i mogućnost financiranja određenih članica Unije, razmatralo se ovih dana kada su čelnici zemalja BRICS-a sastali na marginama summita G-20", rekao je Lavrov. "Postoji takva mogućnost. Naše zemlje bit će spremne sudjelovati u zajedničkim naporima, među kojima je i davanje zajmova kroz kanale koji postoje u MMF-u", istaknuo je. BRICS okuplja Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnoafričku Republiku. Lavrov je dao tu izjavu prije predviđenog susreta između čelnice MMF-a Christine Legarde i ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva u Moskvi.

MOSKVA

Rusija je upozorila u ponedjeljak da bi izraelski vojni napad na Iran bio velika pogreška s nepredvidivim posljedicama. "Ovo nije prvi put da izraelski dužnosnici govore o mogućnosti napada na Iran. Naše je stajalište po tom pitanju dobro poznato - to bi bila ozbiljna pogreška s nepredvidivim posljedicama", izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a prenose ruski mediji. Izraelski predsjednik Shimon Peres upozorio je u subotu navečer da je napad Izraela na Iran "sve izgledniji". Zapadne sile vjeruju da Teheran pokušava napraviti nuklearno oružje, zbog čega su uvele sankcije Iranu, a Teheran tvrdi da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopsku svrhu i služi za proizvodnju energije. Lavrov je istaknuo da nema vojnog rješenja za iranski nuklearni problem, kao ni za jedan drugi problem u suvremenom svijetu. "Mi se u to uvjeravamo svaki dan. Mi vidimo kako se rješavaju problemi sukoba oko Irana, bio to Irak ili Afganistan... Vojno miješanje vodi samo ka velikom broju žrtava i ljudskih stradanja."

NIKOZIJA

Sirijska oporba pozvala je na "međunarodnu zaštitu" civila u gradu Homsu koji se pod opsadom snaga režima Bašara al-Asada pretvorio u poprište žestokih sukoba vojnika i navodnih dezertera. Proglasivši Homs "opustošenim gradom", Sirijsko nacionalno vijeće zatražilo je od UN-a, od Organizacije islamske konferencije i međunarodnih i arapskih organizacija da "zaustave pokolj koji režim provodi u Homsu i osiguraju međunarodnu zaštitu civila". Sirijsko nacionalno vijeće koje okuplja većinu oporbenih struja, zahtijeva u priopćenju "hitno slanje arapskih i međunarodnih promatrača u Homs kako bi nadzirali stanje na terenu i spriječili režim od barbarskog pokolja". Po podacima sirijskih nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava, vojne snage pokrenule su prije zore u Homsu, koji je već danima pod opsadom, napad velikih razmjera. Vojska sirijskog režima pokušava ugušiti u krvi narodnu pobunu pokrenutu prije osam mjeseci i u napadu koristi "teško naoružanje, rakete i zrakoplovstvo te bombardira stambene četvrti", tvrdi Vijeće.

GVATEMALA

Bivši general Otto Perez Molina koji je u predizbornoj utrci obećao da će se odlučno obračunati s organiziranim kriminalom u Gvatemali, službeno je u noći na podjeljak proglašen pobjednikom predsjedničkih izbora nakon prebrojavanja oko 90 posto glasačkih listića. "Proglašavamo Domoljubnu stranku (generala Pereza) pobjednikom" izbora, priopćila je za radio i televiziju predsjednica Vrhovnog izbornog suda (TSE) Maria Eugenia Villagran. "Sve Gvatemalce (...) i one koji nisu glasovali za Otta Pereza pozivam da se ujedine i zajedno rade u iduće četiri godine", istaknuo je šezdesetjednogodišnji bivši vojni dužnosnik prozvan "general mira", proglasivši pobjedu s 55,2 posto glasova birača. Njegov protukandidat Manuel Baldizon (41) osvojio je 44,8 posto, nakon prebrojavanja 90 posto glasačkih listića. Ovo je bio drugi krug predsjedničkih izbora u kojemu su se natjecala dvojica kandidata koji su obećali da će iskorijeniti nasilje i siromaštvo, dva najveća zla što haraju ovom malenom srednjoameričkom zemljom.

PARIZ

Venezuelac Carlos, pravim imenom Ilich Ramirez Sanchez, rekao je za sebe da je "profesionalni revolucionar" na početku suđenja u ponedjeljak u Parizu gdje mu se sudi za četiri atentata u kojima je prije trideset godina poginulo 11 osoba, a gotovo 150 je ranjeno. "Profesionalni sam revolucionar", odgovorio je optuženik, vidno opušten, u trapericama i modroj jakni, predsjedniku posebnog antiterorističkog suda Olivieru Leurentu koji je počeo raspravu pitanjem o identitetu optuženog. Carlos "Šakal", venezuelski državljanin uhićen je u Sudanu u kolovozu 1994. i od tada više nije izlazio iz zatvora u Francuskoj. Na prvom suđenju za ubojstvo trojice muškaraca u Parizu, među kojima dvojice policajaca 1975. u Parizu, osuđen je 1997. na doživotni zatvor.

CARACAS

Venezuelac Carlos kojemu će se u ponedjeljak ponovo suditi u Francuskoj, prvi put je implicitno priznao odgovornost za više od stotinu napada u kojima je ubijeno 1.500 do 2.000 ljudi, u razgovoru objavljenom u nedjelju u Caracasu, prenosi u ponedjeljak France Presse. Odgovarajući na pitanja venezuelskog dnevnog lista "El Nacional" u vezi s civilnim žrtvama napada kojima je zapovijedao, Ilich Ramirez Sanchez ratnim imenom Carlos (62) rekao je da ih je bilo "jako malo". "Izračunao sam da bi mogla biti riječ o 10 posto civilnih žrtava. Od 1.500 do 2.000 mrtvih nije bilo više od 200 civila", rekao je u tom telefonskom razgovoru za list.

BANGKOK

Velike poplave na Tajlandu koje traju već tri mjeseca i po posljednjim su podacima odnijele više od 500 života, počele su u ponedjeljak ugrožavati i podzemnu željeznicu, dio industrijske zone i krizni stožer za obranu od poplave, javljaju agencije. Voda je preplavila i poznatu tržnicu Chatuchak, a na udaru je i nasjevernija postaja nadzemne gradske željeznice i tri postaje gradskog metroa. Voda koja napreduje na jug, prema središtu grada, približava se i velikom autobusnom kolodvoru za međugradski promet. Poplave se sele u Bangkok iz sjevernih i središnjih dijelova zemlje gdje se život postupno vraća u normalu. Po riječima premijerke Yingluck Shinawatre, za obnovu zemlje trebat će 100 milijarda bahta ili 3,3 milijarde dolara. Međutim, stručnjaci upozoravaju da bi nesvakidašnje poplave koje su pogodile Bangkok mogle biti tek priprema za buduće teškoće, kada klimatske promjene dodatno pogoršaju stanje u prijestolnici što nepovratno tone.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙