FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 6. studenoga 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

ATENA - Vođa oporbene grčke desnice Antonis Samaras rekao je u nedjelju da je "spreman pomoći" u formiranju vlade nacionalnog jedinstva, ali pod uvjetom da premijer George Papandreu podnese ostavku kako bi se počela rješavati politička kriza u zemlji. "Sve dok Papandreu ne odluči što će učiniti, rješenja neće biti (...). Odlučio sam pomoći i ako on odstupi, sve će poći svojim tokom", rekao je Samaras, nakon kratkog razgovora s predsjednikom države Karolosom Papuliasom. Prije ulaska u zgradu predsjedništva oporbeni čelnik je istaknuo da Grčka "mora poslati poruku stabilnosti". Papandreu koji je ranije najavio da je spreman odstupiti s vlasti, traži od oporbene desnice da omogući formiranje vlade nacionalnog jedinstva kako bi se spriječio stečaj zemlje i izlazak iz eurozone. No naišao je na protivljenje Samarasa koji osporava dio programa štednje u vezi s financijskom pomoći Europske unije i Međunarodnoga monetarnog fonda.

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je kako bi srpski narod primjenom plana Marttija Ahtisaarija za trideset godina potpuno nestao sa Kosova, te on zato ne može poduprijeti programske zahtjeve nekih srbijanskih stranaka koje inzistiraju na zaokretu u politici prema Kosovu prihvaćanjem toga plana, prenosi u nedjelju beogradski tisak. Tadić je poručio da će nastaviti nadograđivati politiku koja Srbiji osigurava europsku budućnost i ekonomski prosperitet, te istodobno provodi politiku zaštite legitimnih interesa na Kosovu kojih se država Srbija ''ne može i ne smije odreći''. Interesi Srbije se ne mogu redefinirati svakih nekoliko godina samo zato što su se promjenile međunarodne okolnosti, kaže Tadić te upozorava kako zemlju koje se lako odriče svojih legitimnih interesa velike sile prepoznaju kao zemlju kojoj se novi uvjeti ''postavljaju kao od šale'' te da takve države gube kredibilitet u politici. Iluzija je, kako je rekao, da bi Srbija, ako bi se odrekla svojih interesa na Kosovu, ubrzala proces približavanja Europskoj uniji, a to, po njegovim riječima, dokazuje i primer završetka suradnje Srbije sa Haaškim tribunalom.

ZAGREB - Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovat će u ponedjeljak u Beogradu na ministarskoj konferenciji o izbjeglicama i raseljenim osobama, priopćilo je u nedjelju Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI). Na konferenciji će sudjelovati ministri vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, Crne Gore Milan Roćen i Srbije Vuk Jeremić te predstavnici međunarodnih partnera, visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Antonio Guterres, europski povjerenik za proširenje i europsku politiku susjedstva Štefan Fuele, predstavnik Ureda za stanovništvo, izbjeglice i migracije američkog State Departmenta te predstavnici Vijeća Europe i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju. Hrvatska sudjeluje u Regionalnom procesu posvećenom osiguranju održivih rješenja za izbjeglice i raseljene osobe. Na preglednoj ministarskoj konferenciji usvojit će se ministarska deklaracija kojom će se zaključiti rješavanje otvorenih pitanja, zatvoriti regionalni aspekt problematike vezane uz izbjegle i raseljene osobe te potvrditi obveza država regije za nastavkom relevantnih napora na nacionalnim razinama, stoji u priopćenju.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. pozvao je u nedjelju nakon Angelusa na "prekid svih sukoba" u Nigeriji, upozorivši da nasilje "unosi mržnju i podjele među vjernike". "Sa strepnjom pratim tragične događaje ovih dana u Nigeriji", rekao je Sveti Otac, u dodatku nedjeljnom govoru koji je unaprijed poslan medijima. Rekavši da "moli za žrtve", pozvao je na "prekid svih sukoba" jer oni "ne rješavaju probleme, već ih povećavaju unoseći mržnju i podjele među vjernike". Najmanje 150 osoba ubijeno je u petak na sjeveroistoku Nigerije u nizu napada na policiju i crkve u Damaturuu za koje je odgovornost preuzela islamistička sekta Boko Haram. Na sjeveroistoku Nigerije - afričke zemlje s najvećim brojem stanovnika (više od 160 milijuna) - česti su napadi islamista iz Boko Harama. Ta skupina koja se zauzima za strogu primjenu šerijata (islamskog zakona) preuzela je odgovornost za samoubilački napad na UN-ovo sjedište u Abuji 26. kolovoza u kojemu su poginule 24 osobe. Novo nasilje se događa uoči velikog muslimanskog blagdana u nedjelju, Kurban-bajrama.

GUATEMALA - Prvi od oko 7,3 miljuna birača počeli su u nedjelju u 7 ujutro po mjesnom vremenu (15 sati po srednjoeuropskom) glasovati u drugom krugu gvatemalskih predsjedničkih izbora, u kojem se suočavaju dvojica konzervativnih kandidata koji sličnim programima obećavaju borbu protiv organiziranog kriminala i siromaštva u maloj srednjoameričkoj zemlji od 14 milijuna ljudi. Bivši general Otto Perez Molina, kojemu posljednje ankete daju 58 posto glasova, i mladi poslovni čovjek Manuel Baldizon koji dobiva 41 posto, obećavaju biračima odlučnu borbu protiv nasilja i siromaštva. Njih su dvojica prvi krug završila s 36, odnosno 23 posto glasova. Obojica su se u drugi krug probila zahvaljujući golemom novcu uloženom u kampanju: 22,5 milijuna dolara za Pereza Molinu i 13,5 milijuna za Baldizona, što nevladine udruge nazivaju svetogrđem u zemlji u kojoj dva od 14 milijuna stanovnika preživljava s manje od dolara na dan. Novi predsjednik trebao bi preuzeti dužnost 14. siječnja i početi borbu za izvlačenje zemlje iz spirale korupcije i nasilja s prosjekom od 18 mrtvih na dan te siromaštva koje pogađa 51 posto stanovništva. Organizirani kriminal (preprodavači droge i njihovi oružani ogranci zvani "maras", sastavljeni pretežito od maloljetnika), zahvatio je i vojsku i policiju. Ujedinjeni narodi navode da 98 posto zločina počinjenih u Gvatemali ostaje nekažnjeno. Drugi izazovi bit će borba protiv pothranjenosti koja zahvaća 49 posto maloljetnika te nepismenost (oko 30 posto stanovništva).

MANAGUA - Birališta na predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Nikaragvi otvorena su u nedjelju ujutro po mjesnom vremenu (15 sati po srednjoeuropskom), a očekuje se da će aktualni predsjednik Daniel Ortega i njegova sandinistička stranka ostvariti pobjede. Ankete predviđaju da bi već u prvome krugu predsjedničkih izbora mogao ponovno pobijediti 65-godišnji Ortega. Nakon desetljeća diktature i desetgodišnjeg građanskog rata s 50.000 žrtava, sandinist Ortega, koji se borio protiv "kontraša" financiranih američkim novcem, danas zagovara pomirbu, socijalizam, kršćanstvo i solidarnost. Na desnici mu se suprotstavljaju četiri protukandidata od kojih dvojica, radijski voditelj Fabio Gadea i bivši predsjednik Arnoldo Aleman imaju izgleda suprostaviti mu se. No, desnica se nada da će osvojiti nešto više mjesta u parlamentu u kojem Ortegina Sandinistička fronta za nacionalno oslobođenje (FSNL) ni dosad nije imala dovoljnu većinu sa samostalno vladanje, pa je bila u koaliciji s Ustavnom liberalnom strankom (PLC) Arnolda Alemana, koji će u nedjelju Ortegi biti protukandidat. Nikaragva je najveća, a ujedno jedna od najsiromašnijih zemalja u Srednjoj Americi. Gotovo 45 posto od 5,8 milijuna stanovnika živi ispod praga siromaštva, s inflacijom od 9,2 posto i BDP-om po stanovniku 1.126 dolara.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙