FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba fotografija Marina Topića 2. studenoga u MUO

Autor: agrb
ZAGREB, 28. listopada 2011. (Hina) - Izložba Marina Topića, jednog od najpoznatijih hrvatskih majstora fotografije, koji je u proteklih tridesetak godina snimio na tisuće fotografija svog rodnog kraja i Osijeka, otvorit će se 2. studenog u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO).

Fotografirajući Slavoniju, ali i Baranju i Srijem, Topić je snimao prirodne ljepote i krajolik te seoska dvorišta i unutrašnjost kuća po kojima je taj dio Hrvatske poseban. Na retrospektivnoj izložbi u MUO predstavit će se sa 120 fotografija u tri ciklusa, "Slavonija i Baranja 1993.–2011.", "Portreti 1998.–1999" i "Rat 1991. – 1992".

Ono što Marina Topića izdvaja od drugih fotografa, jest ljubav prema sažimanju, redukciji, ekstrahiranju svega bitnoga iz prizora koji se promatra, ocijenio je u predgovoru kataloga Zvonko Maković, dodavši da je bilo dovoljno da autor snimi prozor, vrata ili dio fasade neke kuće, pa da se po tim detaljima stekne dojam o cjelini.

Tijekom proteklih tridesetak godina, koliko je prisutan na sceni, Topić je izgradio jasno prepoznatljivu osobnost, a njegove fotografije poznatih i manje poznatih ambijenata grada izmijenile su i našu percepciju Osijeka, ustvrdio je.

Po njegovim riječima, krajevi Slavonije, Baranje i Srijema s Topićem su dobili fotografa koji im je podario notu mističnosti i čarolije, umjetnika koji "bez distance ulazi u sve skrivene kutke tih krajeva snimajući s toplinom i ljubavlju, znatiželjom i fascinacijom".

Dosadašnji bogati stvaralački opus Marina Topića (Osijek, 1956.) predstavljen je na više od sto skupnih i 20 samostalnih izložbi. Završio je Rolleyevu školu fotografije u Braunnschweigu, a 1987. je proglašen majstorom fotografije i primljen u ULUPUH i nakon toga u Zajednicu umjetnika Hrvatske sa statusom slobodnog umjetnika. Za svoj rad dobio je sedamdesetak nagrada.

Izložba u MUO bit će otvorena do 27. studenog.

(Hina) xagrb yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙