FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba Rajka Svilara "Deset godina poslije..."

Autor: sbro
SLAVONSKI BROD, 7. listopada 2011. (Hina) - "Deset godina poslije…", velika izložba Radovana Rajka Svilara, otvorena je u Likovnom salonu "Vladimir Becić" u slikarovu rodnome Slavonskome Brodu, a po broju okupljene publike spada u jedan od kulturnih događaja godine u tome gradu.

Desetogodišnje izbivanje na brodskim likovnim pozornicama, Brođanin s rovinjskom adresom, slikar i grafičar Rajko Svilar, sugrađanima je sinoć nadoknadio presjekom minulog desetljeća svoga stvaralaštva.

"Mislio sam kako nije pošteno prema ljudima u Brodu i prijateljima izložiti samo ono što je nastalo u zadnjih godinu dana. Ova mini retrospektiva pokazala se kao dobro rješenje. Uvijek kažem kako sam slučajno ostao u Rovinju, a nikada otišao iz Broda, jer ne možete zaboraviti korijene. Čovjek ne može zaboraviti gdje je posijan", rekao je Svilar.

Iako priznaje kako je rad u morskom okruženju kod njega, po vokaciji grafičara i crtača, izazvao "eksploziju kolorita", njegove su slike, kako tvrdi, i dalje više slavonska nego mediteranska priča.

Izložba donosi i tematski i po načinu izvedbe različite radove, jer slikar ne robuje određenim tehnikama. A baš to mješanje različitih materijala njegovim slikama daje novi život, stvara nove i začuđujuće odnose, smatra ravnatelj brodske Galerija umjetnina Branimir Pešut.

"Slike pune asocijacija i metafora doimaju se kao meditativna polja u kojima još ima puno mjesta za pristup slikarstvu kao estetskom doživljaju. Svilar se bori na rubu likovnoga smisla, priča priču o svijetu, svojim snovima, sumnjama i vjeri te nikad ugasloj nadi" rekao je Pešut.

(Hina) xvruz yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙