FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena Krekovićeva izložba u Modernoj galeriji

Autor: xta
ZAGREB, 4. listopada 2011. (Hina) - U Modernoj galeriji u Zagrebu večeras je otvorena izložba hrvatsko-peruanskog slikara Kristiana Krekovića, kojom Hrvatska matica iseljenika (HMI) obilježava 60. obljetnicu osnutka i djelovanja te 110. obljetnicu slikarova rođenja.

Osim te izložbe u četvrtak, 6. listopada, u Etnografskom muzeju u Zagrebu otvara se druga Krekovićeva izložba ulja na platnu velikih formata.

Na večerašnjoj izložbi predstavljeno je 57 crteža uglavnom iz Krekovićeva peruanskog razdoblja te crteži iz ratnog Zagreba.

U Etnografskom muzeju bit će izloženo 18 ulja na platnu iz slikarova peruanskog ciklusa. Slike su vlasništvo Moderne galerije, odnosno Etnografskog muzeja, a darovala ih je Krekovićeva udovica Sina hrvatskoj vladi 1991. i 1994. Riječ je o potpuno ravnopravnim izložbama, a nedostatak prostora jedini je razlog što su umjesto jedne postavljene dvije izložbe, što znači da su obje izložbe zapravo jedna, istaknula je na otvorenju ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter-Plančić.

Tim izložbama hrvatskoj će javnosti prvi put biti cjelovitije predstavljen život i rad toga istaknutog umjetnika.

Kristian Kreković (1901.-1985.) hrvatski je slikar koji je od 1955. živio u Peruu. Poslije je dobio državljanstvo te zemlje te se do kraja života nerijetko potpisivao kao hrvatsko-peruanski slikar. Likovnu je akademiju završio u Beču, a već na početku umjetničkog djelovanja postao je poznat po svojem umijeću portretiranja. Nakon susreta s peruanskom kulturom njegov rad prožima život i umjetnost Inka. Od 1965. živio je u Palma De Mallorci gdje je 1977. sagrađen muzej "Museu Kreković". Ondje je smještena slikarova likovna ostavština.

Izložbe će popratiti trojezični katalog na hrvatskom, engleskom i španjolskom jeziku, a otvorene su do kraja listopada.

Koordinatorica projekta je povjesničarka umjetnosti Ljerka Galic iz odjela kulturne baštine Hrvatske matice iseljenika, a kustosice izložbe su Dajana Vlajsavljević i Zvjezdana Antoš.

Ravnateljica Hrvatske matice iseljenika Katarina Fuček izrazila je zadovoljstvo što se izložba otvara u godini kada HMI obilježava 60. godišnjicu postojanja, dodavši kako je tijekom godina upravo Matica bila most između iseljene i domovinske Hrvatske. Otvorivši izložbu u ime ministra kulture, pomoćnica Branka Šulc istaknula je važnost te darovnice, napomenuvši da se Krekovićevo stvaralaštvo prvi put predstavlja hrvatskoj javnosti. Pripomenula je da je to i svojevrsna valorizacija vrijednosti donacije Krekovićevih djela koja se mogu staviti uz bok s djelima naših vrhunskih autora.

(Hina) xta yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙