FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Darovnica za razminiranje područja Nacionalnog parka "Krke"

Autor: jdev
ŠIBENIK , 25. listopada 2011. (Hina) - Ravnatelj Nacionalnog parka "Krke" Željko Bulat i upraviteljica Zaklade za humanitarno razminiranje "Hrvatska bez mina" Đurđa Adlešič danas su u Šibeniku potpisali darovni ugovor od milijun kuna za razminiranje 204.417 četvornih metara prostora u parku.

Po ugovoru, do početka sljedeće turističke sezone od mina bi trebalo očistiti čitav prostor parka, kako bi u cijelosti bio pristupačan turistima, a stvorili bi se i preduvjeti za povratak lokalnog stanovništva u okolna sela, istaknuto je u prigodi potpisivanja.

Đurđa Adlešič na sastanku je istaknula da će u skladu s ugovorom milijun kuna za razminiranje parka zaklada uputiti na međunarodnu fundaciju ITF koja će svotu udvostručiti sredstvima američke vlade. Tako će, dodala je, za razminiranje biti osigurano ukupno dva milijuna kuna.

Ravnatelj NP-a "Krke" Bulat podsjetio je kako je u parku do sada obavljano razminiranje dva puta, 1995. i 1997., te kako će provedbom danas potpisana ugovora čitavo područje biti očišćeno od mina.

Đurđa Adlešič je naglasila kako se Hrvatska, po ottawskoj konvenciji, obvezala da će čitav prostor u državi očistiti od mina najkasnije do 2019., no dodala je kako osobno sumnja da će ta obveza biti ispunjena. Podsjetila je da su od Domovinskog rata od mina smrtno stradale 502 osobe, a u Šibensko-kninskoj županiji 27.

Istaknula je da su velik problem krađe oznaka s upozorenjima na opasnost od mina te je pozvala građane da to ne čine jer ugrožavaju živote ljudi. Kako je rekla, u Šibensko-kninskoj županiji još treba razminirati 50 četvornih kilometara minski sumnjiva prostora.

Nakon potpisivanja ugovora bit će raspisan natječaj na kojem će se odabrati tvrtka koja će NP "Krku" očistiti od mina, najavila je.

(Hina) xjdev yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙