FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

M. Platzek na razminiranim područjima

Autor: mkov
JARMINA, 2. listopada 2011. (Hina) - Predsjednik Vlade njemačke savezne pokrajine Brandenburg Matthias Platzeck, koji se sa članovima Vlade i Parlamenta, nalazi u trodnevnom posjetu Hrvatskoj, obišao je u Jarmini na vinkovačkom području poljoprivredne površine, razminirane sredstvima savezne pokrajine Brandenburg.

Riječ je o oko 16 hektara poljoprivrednih površina za čije razminiranje je pokrajina Brandenburg donirala 120.000 eura, podsjetio je tijekom obilaska razminiranih površina, kojemu je nazočan bio i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Zdravko Modrušan.

Modrušan je podsjetio kako je u Hrvatskoj još minsko-sumnjivo 782 četvornih kilometara površine, od kojih je oko 50 četvornih kilometara na području Vukovarsko-srijemske županije. Posebice je istaknuo činjenicu kako ove godine u Hrvatskoj nije zabilježena niti jedna osoba stradala u minskim incindentima.

Predsjednik Vlade njemačke savezne pokrajine Brandenburg Matthias Platzeck istaknuo je značaj koji razminirane poljoprivredne površine mogu imati za razvoj ekološke poljoprivrede.

Prema riječima potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Petra Čobankovića, u Hrvatskoj je trenutačno pod ekološkom proizvodnjom oko 23.000 hektara poljoprivrednog zemljišta dok se tom granom poljoprivrede bavi oko 1.150 poljoprivrednih proizvođača. "U 2003. godini imali smo svega oko 2.300 hektara poljoprivrednih površina pod ekološkom proizvodnjom. Očekujemo i donijeli smo program razvoja ekološke proizvodnje od 2011. do 2016. godine u kojem je krajnji cilj da se ukupne površine pod ekološkom proizvodnjom povećaju do ukupno 65.000 hektara", naveo je Čobanković.

Uoči obilska razminiranog područja, intendant njemačkog filmskog orkestra Babelsberg Klaus-Peter Beyer uručio je Petru Čobankoviću ček na 10.000 eura za razminiranje još jednog hektara minsko-sumnjivih površina na području općine Jarmine.

Posjet izaslanstva Vlade i parlamenta njemačke savezne pokrajine Brandenburg nastavljen je stručnim skupom o ekološkoj poljoprivredi, koji se održava u Vukovaru, pod nazivom "Razvoj ekološke poljoprivrede na regionalnoj razini“.

(Hina) xzdra ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙