FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 23. listopada 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SOFIJA - Birališta u Bugarskoj otvorena su u nedjelju ujutro a 6,9 milijuna glasača u toj zemlji može birati novog predsjednika države i nove lokalne vlasti, uključujući i gradonačelnike. Predizborna ispitivanja javnog mnijenja najviše izgleda za pobjednika u prvom krugu predsjedničkih izbora daju Rosenu Plevnelievu (47), koji nije kandidat nijedne stranke, ali je blizak vladajućoj stranci GERB premijera Borisova. On po anketama dobiva oko 40 posto glasova, desetak posto više od bivšeg ministra vanjskih poslova, kandidata socijalista Ivaila Kalfina (47), dok je na trećem mjestu bivša europska povjerenica i nezavisna kandidatkinja Meglena Kuneva, kojoj predviđaju oko 15 posto glasova. Da bi netko ostvario konačnu pobjedu u prvom krugu, mora osvojiti više od 50 posto glasova, a u suprotnom se održava drugi krug izbora u kojem se sučeljavaju dva najuspješnija kandidata iz prvog kruga, pri čemu ankete predviđaju sigurnu pobjedu Plevnelieva nad Kalfinom. Paralelno s izborom predsjednika države, biračko tijelo od gotovo sedam milijuna Bugara odlučivat će na 11.400 biračkih mjesta o novom sazivu 264 gradska i općinska vijeća te 2330 gradonačelnika i načelnika općina, koji se biraju izravno istim sustavom kao predsjednik republike, a na tim će se izborima natjecati kandidati iz 74 političke stranke, među kojima bi najviše uspjeha, po anketama, trebao imati GERB.

ŽENEVA - Vrata birališta otvorila su se u nedjelju ujutro u Švicarskoj na izborima na kojima će se obnoviti dva doma saveznog parlamenta na četverogodišnji mandat. Kao i na izborima 2007., najveća nepoznanica je rezultat Švicarske narodne stranke (SVP) koja je na izborima 2003. postala glavna politička snaga koja je osvojila 26,6 posto glasova, a prije četiri godine 28,9 posto. Sada je pitanje hoće li stranka dosegnuti prag od 30 posto, nastavljajući privlačiti glasove birača osjetljivih na njezine teze o sigurnosti, useljavanju i protueuropejstvu. Glavni slogan SVP-a u predizbornoj utrci bio je "stop masovnom useljavanju". Socijalistima (SP), ankete predviđaju 19,9 posto, što je također blagi porast u odnosu na 2007. godinu. Slobodni demokrati (FDP, desni centar), bilježe lagani pad sa 16 na 15 posto potpore, a Kršćanski demokrati (CVP) trebali bi ostati na oko 14 posto. Konzervativna demokratska stranka (BDP), utemeljena 2008. trebala bi dobiti 3,6 posto.

TUNIS - Tunišani su u nedjelju pozvani da slobodno glasuju za ustavotvornu skupštinu, na povijesnim izborima na kojima najviše izgleda ima islamistička stranka Enahda (arapski "preporod"), , devet mjeseci nakon narodne bune kojom je s vlasti svrgnut predsjednik Ben Ali.Više od 7 milijuna birača pozvano je da izabere 217 članova ustavotvorne skupštine koja će izraditi novi ustav i imenovati privremenu vladu do raspisivanja općih izbora. Birači moraju izabrati između 11.686 kandidata na 1.517 lista na kojima je zastupljeno 80 stranaka i 40 posto "nezavisnih". Premda je paritet obvezan, tek 7 posto žena predvodi izborne liste. Velika nepoznanica ovih izbora je odaziv birača, s obzirom na velik broj kandidata u izmijenjenom političkom krajoliku na izborima na kojima se, po prvi put, rezultati ne znaju unaprijed. Sigurnost izbora jamčit će 40.000 redarstvenika, a nadzirat će ih 13.000 domaćih i više od 600 međunarodnih promatrača. Birališta će se zatvoriti u 19.00 sati.

BOGOTA - Deset kolumbijskih vojnika ubijeno je u napadu gerilaca u istočnoj pokrajini Aruaca na granici s Venezuelom, priopćila je u nedjelju vojska optužujući za napad pripadnike Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC). Dan ranije sličan napad izveden je u pokrajini Narino, na granici s Ekvadorom u kojem je također ubijeno 10 pripadnika oružanih snaga. FARC obično pojačava napade na vojne postrojbe uoči izbora a stanovnici Kolumbije će 30. listopada birati guvernere, gradonačelnike i gradske vijećnike. FARC je aktivan od 60-ih godina prošlog stoljeća ali ta ljevičarska gerilska skupina je oslabljena od vojne ofenzive 2002. godine. Međutim njeni pripadnici i dalje su sposobni za manje napade a financiraju se dijelom i trgovinom narkoticima.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙