FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: sobr
ZAGREB, 22. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske 4,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović iznimno štetnim ocijenio je jučer prihvaćeni Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije najavivši kako će Ustavnom sudu uputiti zahtjev da se ispita njegova ustavnost. "Zakon je iznimno štetan jer uskraćuje hrvatskim braniteljima pravo na efikasnu obranu kroz pravnu pomoć tijela Republike Hrvatske", rekao je predsjednik Josipović u izjavi novinarima u Uredu Predsjednika. Također, istaknuo je, Zakon je štetan jer, zatvarajući vrata dobroj suradnj koja je 'čistila' neosnovane optužnice - neodređeni broj hrvatskih građana izlaže mogućnosti da budu uhićeni u inozemstvu. Josipović smatra kako je Zakon u političkom smislu iznimno štetan za Republiku Hrvatsku jer se, istaknuo je, već o njegovoj nekvaliteti očitovala i međunarodna zajednica. Međunarodna zajednica smatra da Zakon "dovodi u sumnju našu predanost progonu ratnih zločina", rekao je. Ocijenio je i kako će taj zakon zapriječiti i međunarodnu suradnju koja već postoji, i koja je rezultirala većim brojem predmeta koji su sudovi u Republici Srbiji proveli protiv zločinaca, koji su djela počinili u Hrvatskoj.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je kako ukidanje saborskog imuniteta SDP-ovcu Željku Jovanoviću nije dobra odluka koja će donijeti "priličan debalans u politički život". "Ne mogu se sjetiti da je ikada prije napravljen presedan, jer verbalne Jovanovićeve kvalifikacije, koje se nekome mogu ili ne moraju svidjeti, nisu zločin iz mržnje", rekao je Josipović u izjavi novinarima u Uredu predsjednika upitan kako komentira skidanje imuniteta SDP-ovcu Jovanoviću

ŠIBENIK - Premijerka Jadranka Kosor sinoć je uoči dodjele turističkih nagrada na Danima hrvatskog turizma u Šibeniku novinarima komentirala izjave predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića da je zakon o ništetnosti protiv Ustava, rekavši da ju to malo čudi, ali da predsjednik ima pravo na svoje odluke. Naglasivši kako nije točno da taj zakon ne govori o temeljnim pravima i slobodama, istaknula je i da zakon nije u suprotnosti s Ustavom, jer štiti temeljne vrijednosti, vrijednosti poput vladavine prava i suverenitet RH. Zakon samo govori o tome da poništava pravne akte JNA, a Ustavni sud RH odlučuje dakako o suglasnosti zakona s Ustavom, a ne tuđih zakona s Ustavom RH, kazala je premijerka. Napomenula kako je za nju uvijek bilo najveće pitanje, kako to da ni predsjednik RH ni oporba nikada, nijednom riječi nisu rekli da je problematičan zakon Republike Srbije iz 1993. i s dopunama 2010., a svi se obrušavaju na zakon koji je donijela hrvatska Vlada i Sabor. Tu samo govorimo da je proširenja jurisdikcije Republike Srbije na Hrvatsku dosta, i to, kako je dodala, ne može štetiti međunarodnim sporazuma, nego će i to olakšati njihovu provedbu između dvije države.

ZAGREB - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimr Šeks izjavio je sinoć u Dnevniku HTV-a kako predsjednik Josipović nema pravo jer zagovara tezu da SDP ima pravo širiti govor mržnje te da se treba štititi s imunitetom. Šeks je to izjavio komentirajući izjavu predsjednika Republike Ive Josipovića da ukidanje saborskog imuniteta SDP-ovcu Željku Jovanoviću nije dobra odluka te će donijeti "priličan debalans u politički život". Osvrćući se na Josipovićevu izjavu kako se u ukidanju Jovanovićeva imuniteta radi o "novumu koji je donesen u istom trenutku kada je i jednom drugom zastupniku (Petru Mlinariću) uspostavljen imunitet za slično ili istovrsno kazneno djelo", Šeks je podsjetio da je u slučaju HDZ-ova zastupnika Mlinarića za klevetu tužio vukovarski gradonačelnik Željko Sabo. "Ali ga je tužio za izgovorenu riječ u sabornici, ne izvan nje", kazao je Šeks. Pokazavši na svoju knjigu "Delikt mišljenja", Šeks je rekao kako verbalni delikt ne znači kažnjavanje kritičkoga, već klevetničkog govora.

ZAGREB - Izjava čelnika SDP-a Zorana Milanovića da skidanje imuniteta zastupniku Željku Jovanoviću predstavlja mali ustavni udar spada "u sferu znanstvene fantastike", izjavio je jučer novinarima potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks. "Uistinu, Milanović pokazuje da on ne poznaje ni abecedu ustavnog prava ni političkog sustava", rekao je Šeks dodajući da ako je Milanović doista rekao da je danas u sabornici izvršen ustavni udar, onda bi ga trebalo vratiti u prvi razred osnovne škole. Za Milanovićevu izjavu da je "sabor danas srušen, a njegova demokratska bit zatučena", Šeks je kazao da je to "nula, nula, nula, nula" dodavši da Milanović "krasno pokazuje vrlo visoki stupanj neznanja". Na pitanje zašto su se odlučili, prvi puta u 20 godišnjoj povijesti Sabora napraviti presedan u slučaju Jovanović i skinuti imunitet za izrečenu riječ, Šeks je rekao da je to zato što je Jovanović tužen za klevetu koja je, kako tvrdi Šeks, zločin iz mržnje. "To je kvalifikacija klevete – zločin iz mržnje. To je uvedeno novim kaznenim zakonodavstvom RH gdje se svako kazneno djelo koje je počinjeno iz mržnje kvalificira kao zločin iz mržnje. Zato je to odstupanje od dosadašnje prakse gdje se uvijek za kaznena djela klevete i uvrede nije skidao imunitet", rekao je Šeks dodavši da HDZ nije podnio tužbu protiv zastupnika Jovanovića za riječi i govor izrečen u Saboru, nego za klevete izrečene izvan sabornice.

ZAGREB - Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić izjavila je sinoć da će ta stranka, koristeći se svim pravnim mehanizmima, pokušati obezvrijediti saborsku odluku o skidanju imuniteta SDP-ovcu Željku Jovanoviću. "Ta odluka je udar na parlamentarizam, udar na demokraciju te je presedan, jer se u 20 godina nikad nije dogodilo da se nekom oduzima imunitet za izgovorenu riječ", rekla je Opačić za središnji Dnevnik HTV-a. Upitana hoće li podnositi ustavnu tužbu, potpredsjednica SDP-a odgovorila je da će o tome još razgovarati s pravnim stručnjacima, prvenstveno ustavnim. Istaknula je da će se vratiti u sabornicu kako bi se mogao izglasati zakon o privremenom financiranju te odluka o raspuštanju Sabora.

ŠIBENIK - Na predstojećim parlamentarnim izborima jedne s je strane HDZ, a s druge Kukuriku koalicija na čelu s SDP-om, koji je u svim ključnim trenutcima okrenuo leđa ovoj zemlji, kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta sinoć u Šibeniku na predstavljanju izbornog programa HDZ-a, kojem je nazočilo 400-tinjak pristaša te stranke, gradonačelnici, načelnici, saborski zastupnici, te državni tajnici iz stranačkih redova. Još 1991. godine, kada je u lipnju izglasavana ustavna odluka o neovisnosti i odcjepljenju od Jugoslavije, SDP je okrenuo leđa Hrvatskoj i izišao iz sabornice, a isto to napravili su i sada, u ključnim trenutcima zaključenja pregovora s Europskom unijom, poentirao je Kalmeta.

ZAGREB - Predsjednik Sabora Luka Bebić izjavio je jučer, upitan misli li da je izglasavanje skidanja imuniteta Željku Jovanoviću u redu, kako je svoje stajalište o tome izrazio prilikom glasovanja u Saboru. "Ja sam svoje stajalište izrazio prilikom glasovanja", rekao je Bebić, koji je digao ruku za skidanje imuniteta, novinarima u Saboru dodavši da do toga ne bi došlo da se isti kriteriji i u javnosti i općenito, načelno štuju. "A to znači kad netko nekoga uvrijedi ili pojedinačno ili grupno kao u ovom slučaju i to onda neprestano ponavlja da bi se trebao ispričati, kao što je to učinio potpredsjednik Šeks i kao što je to učinila predsjednica HDZ-a i vlade", rekao je Bebić dodavši međutim, kako HDZ nikako da dočeka bilo kakvu ispriku.

ZAGREB - Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac, koji nije nazočio današnjem glasovanju u Hrvatskom saboru, izjavio je jučer novinarima kako je usvojeni Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije štetan, što će, po njegovom mišljenju, najbolje osjetiti oni koji će postati taoci tog zakona. "To je štetan zakon, a to će najbolje osjetiti oni kojih se to tiče i oni koji će postati taoci tog zakona", ustvrdio je Pupovac.

ŠIBENIK - Dodjelom turističkih nagrada za najbolja turistička odredišta i za djelatnike godine u turizmu sinoć su u šibenskom Hotelskom naselju Solaris u prisustvu premijerke Jadranke Kosor završili trodnevni Dani hrvatskog turizma 2011 koji su okupili oko dvije tisuće domaćih i stranih turističkih djelatnika i njihovih gostiju. Ministar turizma Damir Bajs izrazio je uvjerenje da će Hrvatska uz strategiju i suradnju javnog i privatnog sektora nastaviti s dobrim turističkim rezultatima i idućih godina. Uručujući nagradu gradu Rabu za ovogodišnjeg turističkog prvaka Hrvatske premijerka je čestitala svim turističkim djelatnicima na uspješnoj sezoni i svim nagrađenima dodavši da su to zaslužili jer ulažu puno truda i vjere u svoj posao. Ustvrdila je kako je uspjeh pokazao da se isplatilo izdvojiti 35 milijuna eura za promociju i da su vladine odluke vezane za turizam bile dobre. Osim Raba kao turističkog prvaka Hrvatske za 2011. u akciji Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske radiotelevizije Turistički cvijet-kvalitetu za Hrvatsku pobjednici po kategorijama i među dobitnicima prvih nagrada među gradovima su Krk i Varaždin, marina Frapa, među hotelima s pet zvjezdica Excelsior iz Dubrovnika i The Regent Esplanade iz Zagreba. Među dobitnicima prvih nagrada Plavi i Zeleni cvijet Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za najbolje uređena mjesta primorske i kontinentalne Hrvatske su Opatija i Velika Gorica, Krk, Našice, Grožnjan, Đakovo, Mlini i Nin. Prvi put su dodijeljene i nagrade HTZ-a za najbolji kulturni projekt u turizmu, a dobitnici su grad Zadar, Memorijalni centar Nikola Tesla iz Smiljana i Rabska fjera s otoka Raba. HTZ ove nagrade za djelatnike godine u turizmu dobilo je njih 24.

ZAGREB - Slavni španjolski tenor Placido Domingo održao je sinoć u pratnji Zagrebačke filharmonije trosatni koncert kojim je oduševio zagrebačku publiku u ispunjenoj Areni. Svjetski poznati umjetnik, smatran jednim od najboljih i najutjecajnijih pjevača u povijesti opere, u Zagrebu je sa svojim gostima pred desetak tisuća ljudi izveo program osmišljen posebno za ovaj koncert. Domingo i njegovi gosti, američke sopranistice Angel Blue i Micaela Oeste, te hrvatski pjevač Tony Cetinski, doživjeli su ovacije oduševljene publike izvevši između ostalih djela Giuseppea Verdija, Giacoma Puccinija i Franza Lehara. Vrhunac koncerta ipak je bio bis u kojem su Domingo i njegovi gosti izveli klasike poput "Besame mucho", "O sole mio" i "Over the Rainbow". Poželjevši Zagrebačkoj filharmoniji sretnu 140. obljetnicu, Domingo se zahvalio organizatorima i sudionicima koncerta, te oduševljenoj publici poručio: "Nemojte nas zaboraviti!", nakon čega je koncert zaključen zajedničkom grandioznom izvedbom "Non ti scordar di me" (nemoj me zaboraviti) napuljskog skladatelja Ernesta De Curtisa. Zagrebačkom filharmonijom ravnao je američki dirigent Eugene Kohn, koji posljednjih 25 godina usko surađuje s Domingom. Koncert slavnog pjevača, koji održava samo deset gala koncerata godišnje, ima i humanitarni karakter. Dio novca od svake prodane ulaznice organizatori će darovati za humanitarnu akciju "Glasom prema zdravlju", a partner projekta tvrtka Pliva taj će iznos udvostručiti. Sav iznos bit će darovan Centru za fonijatriju ORL klinike KBC-a Rebro u Zagrebu.

ZAGREB - Oglašivač Podravka te agencije Bruketa&Žinić OM i Unex MPG osvojili su Effie Grand Prix za kampanju "Studenac - garancija dobrog gemišta" koja je osvojila i zlatnu nagradu u kategoriji Piće ovogodišnjih Effie nagrada za najistaknutija komunikacijska postignuća u Hrvatskoj. U zagrebačkom Hypo Centru sinoć su dodijeljene treće Effie nagrade najučinkovitijim hrvatskim marketinškim kampanjama u prošloj godini. Na ovogodišnje natjecanje u devet su natjecateljskih kategorija bila prijavljena 42 rada u čijoj je izradi sudjelovalo 30 oglašivača i 34 marketinške agencije. Dodijeljene su četiri zlatne, pet srebrnih i tri brončane Effie nagrade. Oglašivač Podravka te agencije Bruketa&Žinić OM i Unex MPG pobjednici su ovogodišnjih Effie nagrada s osvojenim Grand Prix-om za kampanju "Studenac - garancija dobrog gemišta" koja je osvojila i zlatnu nagradu u kategoriji Piće.

ZAGREB - Gogoljevo remek-djelo "Mrtve duše" u režiji Dražena Ferenčine sinoć je premijerno prikazano u Satiričkome kazalištu "Kerempuh". Dramaturg je Dubravko Mihanović, prevoditelj Zlatko Crnković, scenograf Ivo Knezović, kostimografkinja Marita Ćopo, a glazbu je skladao Mate Matišić. U predstavi glume Hrvoje Kečkeš, Luka Petrušić, Antun Tudić, Edo Vujić, Željko Koenigsknecht, Tarik Filipović, Mario Mirković, Nina Erak-Svrtan, Elizabeta Kukić, Mia Begović, Vlatko Dulić i drugi.

RIJEKA - "Koncertom za balet i orkestar" pod nazivom "La valse", praizvedenim sinoć, Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca je otvorilo ovogodišnju baletnu sezonu. Koncert se sastoji od najljepših valcera iz simfonijske, operne, baletne i filmske literature, a osobitost je da je orkestar na pozornici zajedno s plesačima. Izvedene su skladbe Ravela, Sibeliusa, Šostakoviča, Čajkovskog, Straussa i drugih skladatelja.

SPLIT - U Galeriji Fotokluba Split u Marmontovoj ulici sinoć je otvorena izložba irskoga fotografa i filmskoga producenta Jamesa Clancya pod nazivom Border Country, a na kojoj je nazočio i sam autor. Na izložbi, koja je otvorena do 3. studenog, izloženo je 26 crno-bijelih fotografija velikoga formata, koje je James Clancy snimio u svojoj rodnoj Irskoj.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙