FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lokalna samouprava najkorumpiranija

Autor: pgas
SPLIT, 5. listopada 2011. (Hina) - Na današnjem okruglom stolu „Lokalni mediji u borbi protiv korupcije“, održanu u Splitu, upozoreno je kako je lokalna samoprava najkorumpiranija te da lokalni mediji imaju teškoća u rasvjetljivanju te kroupcije jer novinari u tim medijima nisu materijalno neovisni.

„Po najnovijem istraživanju hrvatski građani lokalnu samopravu ocjenjuju kao najkorumpiraniju, a čak 78 posto smatra kako političari imaju najviše koristi od korupcije“, rekao je predstavnik ministarstva pravosuđa Davor Dubravica.

Po njegovim riječima podmićivanje je najčešće u bolnicama, prometnoj policiji i državnom inspektoratu.

„Korupcija je rasprostranjena i pri tehničkom pregledu vozila te se na taj način neispravnim vozilima odobrava uključivanje u promet što može izazvati nesreće s katastrofalnim posljedicama“, upozorio je Dubravica. Kazao kako će se u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore u Hrvatskoj vidjeti kakva je učinkovitost zakona o financiranju politčkih aktivnosti izborne promidžbe, koji je donesen u veljači 2011. „Po zakonu u izborima za Sabor nijedna stranka ne može potrošiti više od 1,5 milijuna kuna u jednoj izbornoj jedinici i vodjet ćemo kako će se ponašati političke stranke“, kazao je Dubravica.

Novinar Gordan Malić je upozorio kako se u Hrvatskoj događa „veliko seljenje“ simpatija prema SDP-u, a to, ocijenio je, „nije dobra perspektiva u borbi protiv korupcije“. Kao primjer naveo je nerasvijetljen slučaj korupcije Tržnice u Rijeci gdje je SDP na vlasti. Zabrinjava što država ne rješava taj slučaj za koji nema nikakve reakcije državnog odvjetništva 18 mjeseci otkako je otvoren“, kazao je Malić.

Bugarski stručnjak za borbu protiv korupcije Constantine Palicarsky je istaknuo kako je za sprječavanje korupcije važno sudjelovanje medija jer se korupcija ne može obuzdati samo primjenom zakona. Također je naglasio da je važno preventivno djelovati u borbi protiv korupcije kako bi se onemogućila masovna koruptivna pojava. „U Bugarskoj u zatvorima ima 11.000 mjesta, a već je popunjeno 10.500“, rekao je Palicarsky.

Okrugli stol organizralo je ministarstvo pravosuđa pod pokroviteljstvom EK-ova izaslanstva u Hrvatskoj.

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙