FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra se obilježava Svjetski dan srca

Autor: tmar
ZAGREB, 23. rujna 2011. (Hina) - "Jedan svijet, jedan dom, jedno srce" geslo je ovogodišnjeg Svjetskog dana srca kojemu je svake godine cilj upozoriti na potrebu brige o zdravlju srca odnosno prepoznati čimbenike rizika na čije smanjenje svaki pojedinac može značajno utjecati.

"Svaka druga smrt u Hrvatskoj uzrokovana je bolešću srca i krvožilnog sustava. Te su bolesti ubojica broj jedan hrvatskih građana pa bi borba protiv njih trebala biti društveni prioritet", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva (HKD) prof. Davor Miličić.

Svjetski dan srca koji organiziraju HKD, zagrebački Gradski ured za zdravstvo i drugi, obilježit će se sutra na Cvjetnom trgu od 10 do 13 sati prigodnim programom.

Građani će moći izmjeriti krvni tlak, index tjelesne mase, savjetovati se s kardiologom te predbilježiti se za besplatne preglede u Centru za prevenciju zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo.

Iako je stopa smrtnosti od kardio-vaskularnih bolesti u Hrvatskoj još visoka, u posljednje dvije godine zabilježen je pad smrtnosti od srčanih bolesti pa su one u ukupnom mortalitetu prvi puta ispod 50 posto i iznose 49,2 posto.

Gledajući samo srčane bolesti, njihova stopa smrtnosti pala je u razdoblju od 2000. do 2009. za 32 posto, navela je Vesna Kralj iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ipak, od srčanih bolesti još umire puno ljudi, najviše žene, dok su u dobnoj skupini do 65 godina po broju smrti vodeći muškarci.

Svjetska kardiološka federacija ove godine želi upozoriti kako je upravo dom najbolje mjesto za početak brige o zdravlju srca.

To podrazumijeva ukidanje pušenja u svom domu, nabavku zdrave hrane, tjelesnu aktivnost te kontrolu krvnog tlaka, masnoća u krvi i drugih čimbenika rizika.

Inače, od kardio-vaskularnih bolesti u svijetu godišnje umre 17 milijuna ljudi, a u Europi čine 48 posto svih smrti.

Obilježavanje Svjetskog dana srca nastavit će se i u nedjelju kada se utrkom "Četiri zagrebačka trga 2011." pridružuje zagrebačka policija, a sve će završiti humanitarnim koncertom Udruge "Veliko srce malom srcu" u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski čiji je prihod namijenjen kupnji medicinske opreme za Odjel pedijatrijske kardiologije KBC-a Zagreb.

(Hina) xtmar yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙