FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba irskoga fotografa J. Clancyja

Autor: mkov
SPLIT, 21. listopada 2011. (Hina) - U Galeriji Fotokluba Split u Marmontovoj ulici večeras je otvorena izložba irskoga fotografa i filmskoga producenta Jamesa Clancya pod nazivom Border Country, a na kojoj je nazočio i sam autor.

Na izložbi, koja je otvorena do 3. studenog, izloženo je 26 crno-bijelih fotografija velikoga formata, koje je James Clancy snimio u svojoj rodnoj Irskoj.

Izložbu je otvorio Stipe Božić koji je kazao kako "izložba ima priču na rubu krajolika", dodavši da su autoru inspiracija za izložbu bili stihovi Tome Akvinskog. "Fotografirajući rubne dijelove irskog krajolika James je upoznavao svijet oko sebe, ali i samoga sebe", zaključio je Stipe Božić.

Fotografije Jamesa Clancya pokazuju prirodu, te napuštene prostore i ostavljene predmete koje je autor nalazio šetajući krajolikom kojim često prolazi. Izložba je praćena knjigom Border Country. "Ove fotografije koje večeras vidite nastale su tijekom moje šetnje i to su moji doživljaji krajolika. Ciklus je autobiografski", kratko je prokomentirao James Clancy.

James Clancy se počeo baviti fotografijom i filmskom produkcijom 1998. godine nakon što je radio na području glazbe. Započeo je pisati, producirati, snimati te režirati kratke filmove koji su bili prikazani na filmskim festivalima u Corku i Galway. Dobitnik je nacionalne nagrade za scenarij za irsku televiziju u ožujku 2000 godine. Počeo je izlagati snimljena djela u listopadu 2000. u Arts Trail-u u Corku.

Radio je na pobjedničkom filmu Cannes Palme D'or 2005 godine "The Wind that Shakes the Barley" (Vjetar koji njiše ječam). Počeo je izlagati 2006. godine, a do danas je imao desetak samostalnih izložbi. Kontinuirano izlaže u Irskoj, a u Hrvatskoj mu je ovo treća izložba nakon Zagreba i Dubrovnika.

(Hina) xzjur ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙