FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 21. listopada 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

LONDON

Sin Moamera Gadafija Saif al-Islam bježi iz Sirta prema libijskog granici s Nigerom, kazao je u petak viši vojni zapovjednik libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC). Abdul Madžid Mlegta kazao je za britansku novinsku agenciju Reuters da Saif al-Islam navodno putuje u konvoju od tri oklopna vozila kako bi na taj način pobjegao snagama NTC-a koje su u četvrtak preuzele kontrolu nad Sirtom i ubile njegova oca Moamera Gadafija. "Tragamo za njim. Borci u regiji su u stanju pune pripravnosti", kazao je Mlegta. Gadafi je živ uhićen u svom rodnome gradu Sirtu u četvrtak ali je kasnije preminuo u rukama boraca u okolnostima koje još nisu sasvim razjašnjene. Vjeruje se da je njegov sin Saif negdje u to vrijeme pobjegao iz Sirta. Deseci Gadafijevih pristaša, uključujući i njegova sina Sadija, pobjegli su u rujnu u Niger, te su sklonište pronašli u Niameyu. Niger zasada ne odgovara na pozive da Gadafijeve pristaše izruči novim libijskim vlastima, te poručuje da Tripoli može poslati nekoga da ih ispita.

ŽENEVA

Ured za ljudska prava UN-a u petak je pozvao na provedbu pune istrage o smrti bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija, oko čijeg se pogreba čelnici Nacionalnog prijelaznog vijeća još ne mogu dogovoriti. "Nejasno je kako je umro. Potrebno je provesti istragu", kazao je glasnogovornik Ureda UN-a za ljudska prava u Ženevi Rupert Colville. Za fotografije i snimke Gadafija napravljene mobitelom, na kojima je prvo živ, a potom mrtav u gužvi pobunjeničkih boraca, kazao je da su "vrlo uznemirujuće". Međunarodna istraga o o zločinima Gadafijeva režima u Libiji koju je pokrenulo Vijeće za ljudska prava UN-a vjerojatno će istražiti i okolnosti Gadafijeve smrti, kazao je Colville. "Temeljno je načelo međunarodnog prava da ljudi optuženi za teške zločine trebaju biti izvedeni pred sud, ako je moguće. Smrt u borbi je druga stvar", dodao je Colville.

BUENOS AIRES

Cristina Kirchner trebala bi u nedjelju opet pobijediti na argentinskim predsjedničkim izborima, po anketama koje predviđaju da će daleko za sobom ostaviti najbližeg protivnika zahvaljujući rekordnom gospodarskom rastu, podijeljenoj oporbi i rastu popularnosti nakon smrti njezina supruga. Kandidatkinja Fronte za pobjedu (peronistička stranka lijevog centra), Kirchner bi trebala dobiti između 51 i 55,4 posto glasova, a njezin glavni protivnik socijalist Hermes Binner između 12,4 i 15,6 posto. Oko 28,8 milijuna Argentinaca pozvanih na birališta premoćno će glasati za predsjednicu i u argentinskoj povijesti bit će to najveća razlika između pobjednika i prvog izazivača, kažu analitičari. Po argentinskom izbornom zakonu, za pobjedu u prvome krugu potrebno je više od 45 posto glasova, odnosno više od 40 posto ako je je pred najjačim protukandidatom u prednosti većoj od 10 posto.

SARAJEVO

Bosna i Hercegovina bi se početkom 2012. godine mogla suočiti s ozbiljnom financijskom krizom nastave li se sadašnje političke blokade koje priječe uspostavu vlasti na državnoj razini, upozorio je ministar financija BiH Dragan Vrankić. U izjavi koju u petak prenose lokalni mediji u BiH Vrankić je podsjetio kako s 31. prosincem ove godine prestaje mogućnost donošenja odluka o privremenom financiranju iz državnog proračuna pa bi na taj način bilo onemogućeno funkcioniranje svih tijela vlasti BiH uključujući tu i isplate plaća zaposlenima. Država također ne bi više mogla plaćati inozemni dug. Vijeće ministara BiH, koje je u tehničkom mandatu već duže od godinu dana, odluke o privremenom financiranju države donosi svaka tri mjeseca, no zakonska osnova za to je proračun za prethodnu godinu. Kako proračun za 2011. godinu nikada nije usvojen jer nema vladajuće većine koja bi to učinila, nema ni osnova za donošenje odluka o privremenom financiranju.

KOUROU

Ruska raketa Sojuz poletjela je u petak ujutro iz Francuske Gvajane, što je prvi put u povijesti njezina lansiranja, noseći sa sobom prva dva satelita za Galileo, europski sustav za satelitsku navigaciju koji je suparnik američkom GPS-u, prenose agencije. Lansiranje Sojuza iz europske svemirske baze smještene u Južnoj Americi prvo je uzlijetanje legendarne ruske rakete izvan teritorija nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Sojuz je prvi puta poletio još 1966. godine, i nasljednik je sovjetskih balističkih raketa iz vremena Hladnog rata, prenosi Reuters. Kako je priopćila kontrola misije, lansiranje iz europske svemirske baze nedaleko od Kouroua u Francuskoj Gvajani na sjeveru Južne Amerike. "Sve je proteklo dobro", navodi u priopćenju predsjednik tvrtke Arianespace Jean-Yves Le Gall. Nakon više od desetljeća planiranja, lansiranje predviđeno za četvrtak moralo je biti odgođeno zbog neispravnog ventila u pogonskom sustavu rakete.

AMAN

Ubojstvo libijskog vođe Moamera Gadafija potpirilo je u petak demonstracije diljem Sirije, nakon molitvi na kojima je pozivano na smjenu predsjednika Bašara al-Asada. Prema prvim izvještajima, u petak je u prosvjedima u sirijskim gradovima ubijeno najmanje 13 osoba, većina u Homsu i Hami. Grad Homs, u kojem živi milijun stanovnika, poprište je velikih vojnih operacija kako bi se suzbili prosvjedi protiv sirijskih vlasti. "Gadafi je gotov. Sada je vrijeme za Bašara!", vikali su demonstranti u gradu Maret al-Numanu, na sjeverozapadu zemlje. "Pripremi se Asade!", vikali su demonstranti u gradu Tajani. Bašar al-Asad, oftalmolog koji je naslijedio vlast od svoga oca 2000. godine, pojačao je svoje veze s Gadafijem nekoliko tjedna prije Arapskog proljeća. Dvije zemlje skopile su niz ugovora o suradnji, a Asad je kasnije dopustio da televizijska postaja sa sjedištem u Siriji emitira Gadafijeve poruke dok je on bio u bijegu. Gadafi je u četvrtak ubijen u do sada nerazjašnjenim okolnostima.

LJUBLJANA

Dva tjedna uoči službenog početka predizborne kampanje u Sloveniji u ispitivanjima javnosti i dalje vodi Slovenska demokratska stranka (SDS), no birači uz njena predsjednika i bivšeg premijera Janeza Janšu kao moguće mandatare nove vlade vide i predsjednike dviju novih stranaka u osnivanju: ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića te nekadašnjeg ministra javne uprave u Janšinoj vladi Gregora Viranta, pokazale su u petak objavljene ankete. Prema anketi koju je objavio poslovni list "Finance", za Janšinu stranku glasovalo bi 21 posto birača, što je pet posto manje nego u anketi istog lista napravljenoj prije mjesec dana. Prestanak rastućeg trenda potpore SDS-u kao vodećoj oporbenoj stranci desnog centra koja se najviše zauzimala za skraćivanje mandata Pahorovoj vladi i prijevremene izbore vezan je uz pojavu dviju novih stranaka u osnivanju, čiji se čelnici, kao i Janša, u svojim prvim nastupima predstavljaju kao "krizni menadžeri" koji bi zemlju izveli iz gospodarske krize.

MOSKVA

Vladajuća Jedinstvena Rusija, stranka premijera Vladimira Putina, "stranka je milijunaša", prenosi u petak AFP pisanje ruskog dnevnika Vedomosti, koji je izračunao da 83 kandidata iz te stranke koji će se natjecati na prosinačkim parlamentarnim izborima zarađuju više od 10 milijuna rubalja na godinu. "Među 597 kandidata (Jedinstvene Rusije), njih 83 ima godišnji prihod veći od 10 milijuna rubalja" (oko 1,75 milijuna kuna), pišu Vedomosti, pozivajući se na prihodovne i imovinske kartice koje je u četvrtak objavilo rusko izborno povjerenstvo. Stranka na vlasti, u kojoj je veliki broj državnih i lokalnih dužnosnika, nadmašuje bogatstvom svojih kandidata tri preostale parlamentarne stranke, Komunističku stranku, Pravednu Rusiju (lijevi centar) i ultranacionalistički LDPR, navodi list. "Imovinske kartice kandidata Jedinstvene Rusije pokazuju da je to stranka bogatih", ističe autor teksta. Imovinske kartice otkrivaju i da Dmitrij Medvedev, sadašnji predsjednik države, koji će predvoditi izbornu listu kandidata Jedinstvene Rusije, ni izdaleka nije najbogatiji.

BEOGRAD

Zahtjevi koje su na sjednici održanoj u srijedu donijeli predstavnici Srba sa sjevera Kosova neugodno su iznenadili srbijanske vlasti i pojedine predstavnike međunarodne zajednice, izvješćuju u petak beogradski mediji, prenoseći izjave predstavnika srbijanskih vlasti u kojima se upozorava na kontraproduktivno djelovanje srbijanskih oporbenih stranaka na sjeveru Kosova. Šef srbijanskog tima za pregovore odnosno dijalog s Kosovom pod okriljem EU Borislav Stefanović u razgovoru za beogradski dnevnik ''Politika'' kazao je kako mnogi od tih zahtjeva predstavljaju politička stajališta srbijanskih oporbenih stranaka, Demokratske stranke Srbije bivšeg premijera Vojislava Koštunice i trenutačno vodeće oporbene Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića. Stefanović ističe kako je najveći dio tih zahtjeva neostvariv i politički motiviran. ''Mnogi od tih zahtjeva iznesenih na skupštini nisu realni i predstavljaju političko stajalište Demokratske stranke Srbije i Srpske napredne stranke. Oni bi trebali razmišljati kako da se omogući snabdijevanje KFOR-a što bi dovelo do smanjenja tenzija'', navodi Stefanović.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙