FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: izvana stiže pozitivni impuls, u fokusu dionica Belja

Autor: scvi
ZAGREB, 7. listopada 2011. (Hina) - Na Zagrebačku burzu i danas pristiže blagi pozitivni impuls sa svjetskih tržišta, na kojima je oporavak cijena dionica nastavljen treći dan zaredom, dok bi se u fokusu domaćih ulagača mogla naći dionica Belja, zbog obveze Agrokora da objavi ponudu za preuzimanje te kompanije.

Od 11 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 3 porast, a 1 pad.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,16 posto, na 1.813 bodova, a Crobex10 0,23 posto, na 1.000 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 9,09 milijuna kuna, što je oko 2 milijuna više nego dan prije.

„Na domaćem tržištu očekujem danas stagnaciju indeksa, moguće uz blagi pozitivan predznak, i to ponajviše zahvaljujući nastavku rasta cijena dionica na svjetskim burzama. U većem fokusu investitora vjerojatno će biti dionica Belja“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Portfelj banci.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavila je jučer rješenje prema kojem je 12. rujna 2007. godine za Agrokor nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Belja.

Iz Agrokora su poručili da to rješenje ne predstavlja problem poslovanju koncerna, a očitovati će se u zakonski predviđenom roku.

Agrokor trenutno posjeduje 5.579.663 dionice Belja, što čini 67,92 posto udjela u temeljnom kapitalu. Za preuzimanje preostalih dionica, njih 2,64 milijuna, Agrokor bi trebao platiti oko 785 milijuna kuna, jer se uzima u obzir prosječna tromjesečna cijena te dionice, ponderirana s volumenom, koja je na dan 12. rujna 2007. iznosila 298,13 kuna.

Jučer je na Zagrebačkoj burzi bila obustavljena trgovina dionicama Belja, a zadnja cijena iznosila je 71 kunu.

Na svjetskim burzama, pak, oporavak cijena dionica nastavljen je treći dan zaredom jer je Europska središnja banka najavila dodatno mjere podrške bankama, što bi trebalo ublažiti štete od dužničke krize.

Na Wall Streetu je jučer Dow Jones indeks ojačao 1,68 posto, dok je S&P 500 skočio 1,83, a Nasdaq indeks 1,88 posto.

Zbog toga su jutros snažno porasle i cijene dionica na azijskim burzama, dok se na europskim burzama trguje oprezno.

„Pozitivni komentari iz vodećih svjetskih središnjih banaka, ponajviše Feda i ECB-a, ublažili su strahove investitora od nove recesije u globalnom gospodarstvu. Ujedno, veliki pritisak na europske političare da osmisle plan rješavanja dužničke krize u eurozoni do idućeg sastanka skupine G20 u studenome također doprinosi oporavku svjetskih burzi“, navodi Bešević Vlajo.

Po procjenama investicijske banke JP Morgan Chase, ako se u sklopu restrukturiranja otpiše 60 posto duga Grčke, 40 posto Irske i Portugala te 20 posto Italije i Španjolske, europske banke trebalo bi dokapitalizirati sa 148 milijardi kapitala, dodaje Bešević Vlajo.

„Na današnje burzovno trgovanje mogla bi utjecati vijest da je agencija Moody's snizila kreditni rejting 12 britanskih banaka. Ipak, najvažniju smjernicu investitorima će dati podaci o zaposlenosti u SAD-u u rujnu. Bude li taj podatak bolji od očekivanja, mogao bi dati dodatni pozitivni poticaj tržištu“, ocjenjuje Bešević Vlajo.

Agencije za izdavanje kreditnih rejtinga Moody's jutros je snizila kreditne rejtinge za 12 banaka koje posluju u Velikoj Britaniji. Tako je Lloydsu rejting smanjen za jedan stupanj, s Aa3 na A1, a RBS-u za dva stupnja, na A2.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙