FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica pale, nakon tri dana rasta

Autor: neba
NEW YORK, 29. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u srijedu, nakon tri dana rasta, cijene dionica oštro pale, posebice u rudarskom i energetskom sektoru, jer se ulagači plaše da bi europska dužnička kriza mogla izazvati novu recesiju u najvećim svjetskim gospodarstvima.

Dow Jones indeks oslabio je 1,61 posto, na 11.010 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,07 posto, na 1.151 bod, a Nasdaq indeks 2,17 posto, na 2.491 bod.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja Dow Jones indeks skočio je više od 120 bodova, nakon što je objavljeno da su u kolovozu nove narudžbe za trajnim proizvodima u američkoj industriji pale 0,1 posto, znatno manje nego što se očekivalo.

No, u drugom dijelu trgovanja ti su dobici smanjeni, da bi u posljednjih sat vremena cijene dionica oštro pale jer su splasnula očekivanja da će europska dužnička kriza biti riješena onoliko brzo koliko su se ulagači nadali.

Njemačka kacelarka Angela Merkel kazala je da bi možda trebalo ponovno pregovarati o uvjetima drugog paketa pomoći Grčkoj. Nekoliko članica eurozone smatra da bi banke trebale podnijeti veće gubitke na grčkim obveznicama, no Francuska i Europska središnja banka tome se protive.

U četvrtak će, pak, njemački parlament glasovati o povećanju mogućnosti fonda za financijsku stabilizaciju kako bi se učinkovitije borilo protiv dužničke krize, dok će inspektori MMF-a, EU-a i ECB-a ovih dana provjeriti je li Grčka ispunila zadane uvjete za dobivanje nove financijske pomoći koja bi tu članicu eurozone spasila od bankrota.

Strahovanja ulagača da će dužnička kriza izazvati novu recesiju u najvećim svjetskim gospodarstvima, a time i slabljenje potražnje za sirovinama, izazvala su jučer pad cijene nafte za više od 3, a bakra za više od 5 posto.

Zbog toga su oštro pale cijene dionica u rudarskom i energetskom sektoru. S&P indeks rudarskog sektora potonuo je 4,5, a energetskog 3 posto.

Premda znatno manje, pale su i cijene dionica u ostalim sektorima, pa je jučer samo 13 dionica sadržanih u S&P 500 indeksu dobilo na vrijednosti.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,44 posto, na 5.217 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,89 posto, na 5.578 bodova, a pariški CAC 0,92 posto, na 2.995 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙