FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 21. listopada 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja iz svijeta do 4,30 sati.

BRUXELLES - NATO je u četvrtak, nakon pogibije bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija, priopćio da je uspješno proveo povijesni mandat Ujedinjenih naroda u zaštiti libijskog naroda te da će misiju okončati u dogovoru s UN-om i libijskim Nacionalnim prijelaznim vijećem (NTC). "NATO i naši partneri uspješno su proveli povijesni mandat UN-a u zaštiti libijskog naroda. Okončat ćemo misiju u dogovoru s UN-om i NTC-om. S padom Bani Walida i Sirta, taj se trenutak jako približio", stoji u priopćenju glavnog tajnika NATO-a, Andersa Fogha Rasmussena. Rasmussen je pozvao sve Libijce da razlike ostave po strani i da zajedno prionu na izgradnji nove budućnosti. Također je pozvao NTC da spriječi odmazdu protiv civila i pokaže suzdržanost u postupanju prema poraženim pro-Gadafijevim snagama.

WASHINGTON - Američka bespilotna letjelica Predator, zajedno s francuskim lovcem, pucala je na konvoj koji je prevozio pukovnika Moamera Gadafija u trenucima prije njegove smrti, izjavio je u četvrtak dužnosnik američkog ministarstva obrane za TV mrežu Fox News. Dužnosnik je rekao da su Predator i francuski borbeni zrakoplov pucali na "veliki konvoj" koji je napuštao Gadafijev rodni grad Sirt. Francuski vojni dužnosnik ranije je izjavio da je u konvoju bilo oko 80 vozila, te da zračni udar nije uništio konvoj ali su poslije njega borci na terenu presreli vozilo u kojem je bio Gadafi. Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak da smrću Gadafija završava "dugo i bolno poglavlje" za libijski narod. "To obilježava završetak dugog i bolnog poglavlja za libijski narod koji sada ima priliku odrediti svoju vlastitu sudbinu u novoj i demokratskoj Libiji", istakao je Obama. U posebnoj izjavi, danoj u ružićnjaku Bijele kuće, Obama je naglasio da su Libijci "pobijedili u svojoj revoluciji". "Danas definitivno možemo reći da je Gadafijevu režimu došao kraj", rekao je.

TRIPOLI - Moamer Gadafi ubijen je u okršaju njegovih pristaša i ustanika nakon što je zarobljen, a nikakva naredba da ga se ubije nije bila izdana, izjavio je premijer Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Mahmud Džibril u četvrtak u Tripoliju na konferenciji za novinare. "Gadafi je odveden nakon zarobljavanja i nije pružao otpor. Kada smo ga zarobili pogođen je u desnu ruku, a kada smo ga stavili na terensko vozilo nije imao drugih ozljeda", rekao je Džibril na konferenciji za novinare čitajući forenzičko izvješće. "Kada se vozilo počelo kretati upao je u vatru između revolucionara i Gadafijevih snaga u kojoj je pogođen metkom u glavu", dodao je Džibril napominjući da nije jasno s koje strane je došao metak. "Gadafi je bio živ kad su ga odveli iz Sirte ali je umro nekoliko minuta prije dolaska u bolnicu", rekao je čelnik NTC-a. On je izjavio da će u subotu u Bengaziju biti proglašeno oslobođenje Libije. što će biti signal za osnivanje nove vlade i početak demokratske tranzicije.

VATIKAN - Vatikan je u četvrtak navečer objavio da je priznao libijsko Nacionalno prijelazno vijeće kao "zakonitog predstavnika libijskog naroda" i poželio je brzu uspostavu mira u Libiji, nekoliko sati nakon objave vijesti o smrti pukovnika Moamera Gadafija u Sirtu. Vatikan je istaknuo da "priznaje države, a ne vlade", pa je jasno zašto Sveta Stolica "nije službeno priznala NTC kao libijsku vladu". No "sada kada se NTC konačno ustrojio kao vlada u Tripoliju, Sveta Stolica ga smatra zakonitim predstavnikom libijskog naroda sukladno međunarodnome pravu", dodaje Vatikan u priopćenju. Komentirajući pogibiju pukovnika Gadafija, Sveta Stolica je ocijenila da se njome "završava preduga i tragična faza krvave borbe za rušenje krutog i represivnog režima". Sveta Stolica je poželjela da "štedeći libijski narod od novog nasilja potaknutog osvetom, nova vlast što prije mogne pristupiti nužnoj zadaći uspostave mira i obnove na temelju pravde i prava".

ATENA - Grčki parlament je u četvrtak navečer, članak po članak, samo glasovima socijalističke većine, prihvatio novi zakon o štednji kojemu se protive oporba i sindikati. Premijer Georgij Papandreu pohvalio je to glasovanje u pismu koje je pročitao predsjednik parlamenta i najavio brisanje iz stranke jedine socijalističke zastupnice, bivše ministrice rada Luke Katseli koja je bila protiv zakona. Na zahtjev oporbe organizirano je poimenično glasovanje o dvadesetak najspornijih članaka zakona, osim 37. kojim se zamrzavaju granski kolektivni ugovori, kojima se predviđa novo smanjenje plaća i proglašenje tehničkim viškom oko 30.000 službenika javnog sektora. Svi prisutni zastupnici iz oporbe glasovali su protiv tog zakona. Donošenje tog zakona koji traže vjerovnici zemlje, Europska unija i Međunarodni monetarni fond, pokazuje "nacionalnu odgovornost" i sprječava stečaj zemlje, koja će dobiti novu ratu međunarodnog kredita, rekao je Papandreu.

MADRID - Baskijska naoružana organizacija ETA proglasila je u četvrtak "konačan kraj svoje oružane djelatnosti", nakon više od 40 godina borbe za neovisnost Baskije u kojoj je poginulo više od 800 ljudi, u priopćenju koje je baskijski list Gara objavio na svojoj internetskoj stranici. Izjava dolazi u času kada se pojačao politički pritisak na tu organizaciju, prije prijevremenih parlamentarnih izbora u Španjolskoj sazvanih za 20. studenog, na kojima najviše izgleda ima oporbena desnica. "ETA je odlučila konačno prekinuti svoju oružanu djelatnost. ETA upućuje poziv španjolskoj i francuskoj vladi da počnu proces izravnog dijaloga s ciljem da se uklone posljedice sukoba i tako prevlada oružani sukob", ističe organizacija. ETA koju Europska unija i Sjedinjene Države smatraju terorističkom organizacijom, drži se odgovornom za smrt 829 osoba u više od 40 godina borbe za neovisnost francuskog i španjolskog dijela Baskije i Navarre. ETA je 10. siječnja proglasila "opće i trajno" primirje.

BEOGRAD - Situacija na sjeveru Kosova, gdje su pripadnici međunarodnih snaga KFOR-a u srijedu počeli akciju uklanjanja barikada koje su na cestama postavili lokalni Srbi, u četvrtak navečer je mirno, a iz KFOR-a kažu da je tijekom dana u sukobima lakše ozlijeđeno osam pripadnika međunarodnih snaga, a mediji također prenose da je ozlijeđeno više od 20 srpskih civila. KFOR će, kako izvješćuju prištinski mediji, nastaviti sa uklanjanjem svih barikada na cestama na sjeveru Kosova kako bi ostvario slobodu kretanja i sigurno okruženje za sve građane, dok beogradski mediji prenose izjavu časnika KFOR-a kako mu je iz zapovjedništva KFOR-a naloženo da se istraje u akciji uklanjanja barikada. Misija Europske unije za provedbu prava na Kosovu (EULEX) priopćila je kako je u srijedu prijepodne započeta zajednička operacija sa snagama KFOR-a radi obnove slobode kretanja na sjevernom Kosovu, pri čemu su uklanjane barikade u području općine Zubin Potok i blizu graničnog prijelaza Brnjak. EULEX je pozvao građane da ostanu mirni i poštuju vladavinu prava, te objasnio kako je cilj akcije unaprjeđenje vladavine zakona u tom djelu Kosova.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙