FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vagoni iz BiH moraju na tehnički pregled

Autor: dduk
ZAGREB, 20. listopada 2011. (Hina) - Vagoni s nagibnom tehnikom u vlasništvu dvaju entitetskih javnih željezničkih poduzeća iz Bosne i Hercegovine moraju biti tehnički pregledani da bi mogli prometovati prugama na teritoriju Hrvatske, doznaje se iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Dogovor o tehničkom pregledu tih vagona je u tijeku, kažu u Ministarstvu upitani za komentar izjave ministra prometa Federacije BiH da vlasti u Hrvatskoj (i Srbiji) pokušavaju omesti uvođenje suvremenih nagibnih vlakova koji bi gradove u BiH povezivali s odredištima u inozemstvu.

Ministar prometa i komunikacija Federacije Bosne i Hercegovine Enver Bijedić optužio je vlasti u Hrvatskoj i Srbiji da iz "zavisti pokušavaju omesti uvođenje suvremenih nagibnih vlakova", koji bi gradove u BiH povezivali s odredištima u inozemstvu, tvrdeći istodobno kako je upravo to razlog zbog kojih već nabavljeni putnički vagoni ne mogu prometovati izvan bosanskohecegovačkih granica.

Bijedić u današnjem "Dnevnom avazu" tvrdi da je riječ o modernim nagibnim putničkim vlakovima koje HŽ i srbijanske željeznice nemaju i da je to izvor zavisti.

Dva entitetska javna željeznička poduzeća u BiH su uz pomoć kreditnog aranžmana sa španjolskom vladom, vrijednog 67,6 milijuna eura, kupile devet garnitura nagibnih vlakova.

Četiri garniture dopremljene su u BiH, ali ne prometuju jer nisu ispunjeni uvjeti za njihovo puštanje u promet.

Bilo je planirano da nagibni putnički vlakovi prometuju preko Zagreba do Beča te prema Budimpešti i Beogradu, no za to je potrebna suglasnost ministarstava prometa država čije bi pruge koristili.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙