FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: dhai
ZAGREB, 18. listopada 2011. (Hina) -

ZAGREB - Žalbeno vijeće Haaškoga suda u utorak je kao neosnovan odbacilo tužiteljski prigovor na duljinu jednog od posljednjih podnesaka obrane generala Ante Gotovine u žalbenom postupku. Tužiteljstvo se početkom listopada, nakon što je obrana generala Gotovine podnijela repliku na tužiteljski podnesak u okviru žalbenog postupka na prvostupanjsku presudu, prigovorila njegovoj duljini tvrdeći da zbog aneksa prelazi dozvoljenu duljinu od 15 tisuća riječi koju je odobrio predžalbeni sudac. Žalbeno vijeće svojom odlukom odbacilo je taj prigovor objašnjavajući da se aneks sastoji od grafičkih prikaza vezanih uz granatiranje Knina te da time ne predstavlja iznošenje novih argumenata i stoga je dozvoljen važećim pravilima Haaškoga suda. Obrana generala Gotovine 1. je kolovoza podnijela žalbu na prvostupanjsku presudu kojom je hrvatski general ove godine osuđen na 24 godine zatvora zbog zločina u Oluji.

BEOGRAD - Srbi na sjeveru Kosova u utorak nisu uklonili barikade na cestama prema graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak između Kosova i Srbije, te su nastavili blokirati prolaz međunarodnim snagama KFOR-a na Kosovu, izvijestili su u utorak mediji u Beogradu, dok kosovski mediji na albanskom jeziku prenose izraze razočaranosti zapovjednika KFOR-a Erharda Drewsa zbog toga. Barikade kosovskih Srba na cestama koje vode do graničnih prijelaza nisu uklonjene ni nakon isteka drugog roka što ga je odredio KFOR, pošto je prvo zatraženo da barikade budu uklonjene u ponedjeljak, a srijeda će, kako navode prištinski mediji, biti "dan D". Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje ne priznaju, kontroliraju granične prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji.

SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je u utorak otvoreno pismo predsjedniku RS Miloradu Dodiku, u kojemu ga je pozvao da prestane s istupima kojima poziva na podjelu BiH i upozorio ga kako time može izazvati otvorene sukobe s nesagledivim posljedicama. Reagirajući na intervju što ga je Dodik prošlog tjedna dao ruskom servisu Radija Slobodna Europa, u kojemu je kazao kako je BiH "neodrživa" i "neuspjeli eksperiment" te kako istraživanja pokazuju da je 88 posto bosanskih Srba za otcjepljenje RS od BiH, Izetbegović je u otvorenom pismu istaknuo kako bi svaki pokušaj ugrožavanja cjelovitosti BiH naišao na otpor svih domoljuba spremnih da ju brane.

Izetbegović je pozvao Dodika da svoju energiju iskoristi tako da bude sudionikom dogovora među političarima koji će osigurati napredak BiH na putu prema EU.

TRIPOLI - Američka državna tajnica Hillary Clinton, prva visoka dužnosnica koja je od pada Moamera Gadafija stigla u Tripoli, sastala se u utorak s mnogim predstavnicima nove libijske vlasti kojima je donijela milijune dolara američke pomoći. Clinton je u Tripoli stigla nešto poslije podneva, a sastala se s predstavnicima Nacionaloga prijelaznog vijeća i rekla im: "Ponosna sam što stojim ovdje na libijskome tlu. Ovo je libijski trenutak. Ovo je libijska pobjeda, i budućnost pripada vama", prenosi online list The Washington Post. Govorila je o potpori Libiji na području sigurnosti, te o skrbi za ranjenike i za mlade. "Radit ćemo zajedno s libijskim ženama kako bi one stekle vještine i priliku da sudjeluju u političkome životu zemlje", rekla je Clinton na zajedničkoj konferenciji za novinare s Mahmudom Džibrilom, 'de facto' premijerom i ministrom vanjskih poslova u NTC-u. Clinton je pohvalila "hrabrost i odlučnost" Libijaca koji su ustali protiv "diktatorove agresije". Džibril je rekao da je s američkom državnom tajnicom razgovarao o osnivanju visokoga zajedničkog odbora koji bi se bavio američko-libijskim odnosima. "SAD je ponudio svu moguću potporu libijskome narodu da počne iznova pisati svoju povijest", rekao je Džibril.

DONJECK - Zatvorska kazna oporbenoj čelnici Juliji Timošenko "unutarnje je ukrajinsko pitanje", rekao je u utorak ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u Donjecku pošto je s ukrajinskom kolegom Viktorom Janukovičem razgovarao o cijeni ruskog plina za Ukrajinu, prenijeli su mediji dviju zemalja i svjetske agencije. Zapad je kritizirao sedmogodišnju zatvorsku kaznu izrečenu oporbenoj čelnici kao politički motiviranu i Europska unija je u utorak, na neodređeno, odgodila Janukovičev posjet Bruxellesu, no one je izrazio uvjerenje da će suradnju s EU nastaviti. Afera Timošenko "unutarnje je pitanje Ukrajine", rekao je Medvedev te istaknuo "mi poštujemo suverenitet Ukrajine u odlukama njezinih vlasti, uključivo pravosudnih vlasti", javila je francuska agencija AFP.

ŽENEVA - Ujedinjeni narodi u utorak su izrazili zabrinutost zbog mogućnosti da se nekim palestinskim zatočenicima, oslobođenima u razmjeni za izraelskog vojnika Gilada Shalita, nije pružila mogućnost izbora mjesta na koje će otići, što predstavlja nezakoniti prisilni premještaj. Ured visoke povjerenice UN-a za ljudska prava Navi Pillay pozdravio je oslobađanje ali je upozorio na izvješća da su neki palestinski zatočenici sa Zapadne obale pušteni na područje Gaze pod kontrolom Hamasa ili u inozemstvo. Međunarodno humanitarno pravo brani premještanje ratnih zatočenika protiv njihove volje ili njihovo deportiranje u druge zemlje.

PEKING - Kineski politički vrh u utorak je na sastanku centralnog komiteta Komunističke partije Kine, održanom iza zatvorenih vrata, odlučio da će se kongres Komunističke partije Kine održati u drugoj polovici 2012. kada bi na scenu trebala nastupiti nova mlađa generacija političara koji će naslijedili generaciju sadašnjeg predsjednika Hu Jintaoa. Odluka o datumu održavanja kongresa otvorit će put formalnoj pripremi primopredaje vlasti u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu a odbor za pripreme kongresa vjerojatno će voditi potpredsjednik Xi Jinping, političar koji će gotovo sigurno biti nasljednik Hua na mjestu šefa partije i države. Mediji kao buduće kineske političke vođe, koji su se okupili u Pekingu, izdvajaju Boa Xilaia, karizmatičnog partijskog sekretara iz Chongqinga, jednog od najbrže rastućih gradova u Kini smještenog na jugozapadu zemlje. Među budućim političkim zvijezdama su i Wang Yang, partijski šef izvozno orijentirane pokrajine Guangdong na jugu zemlje smještene uz Hong Kong i Makao, te Yu Zhengsheng koji vodi partiju u Šangaju i figurira kao liberalniji vođa. Predsjednik Hu (69) i premijer Wen Jiabao (71) s dužnosti u komunističkoj partiji odstupit će krajem 2012. no svoje državne dužnosti obnašat će do početka 2013. kada će parlament glasovati o njihovim nasljednicima.

STRASBOURG - Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu ponovno je u utorak osudio Bugarsku zbog kršenja ljudskih prava kada je riječ o makedonskoj udruzi Ilinden i njezinu djelovanju, kojoj službena Sofija predbacuje da potiče na separatizam.

Suci iz Strabourga procijenili su da činjenica prema kojoj udruga Ilinden propagira separatističke ideje te se zalaže za svoje političke ciljeve nije dovoljno snažan razlog da se zabrani njihovo registriranje niti da im se zabrane mirna okupljanja.

Bugarska, koja je već bila osuđivana zbog sličnih poteza i motiva, morat će Udruzi Ilinden i nekim njezinim članovima posebno, isplatiti odštetu u iznosu od 9000 eura.

SANA - Najmanje je jedanaestero Jemenaca poginulo u utorak u glavnome gradu u sukobima u kojima su snage sigurnosti napale prosvjednike koji zahtijevaju odlazak predsjednika Alija Abdulaha Saleha. Najmanje su 34 osobe ubijene u zadnja četiri dana, a ozlijeđeno je više od stotinu. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ovoga tjedna treba donijeti odluku o rezoluciji kojom će "snažno osuditi" kršenje ljudskih prava što ih čini jemenska vlada. Stanovnici Sane kažu da su snage sigurnosti napale prosvjednike kada su se približili vladinim zgradama. "Zasad imamo 50 ranjenih, većina je u kritičnom stanju. Imamo i 80 do 90 ljudi koji su stradali od suzavca", rekla je liječnica Džamila Jakub, a prenosi Reuters.

LAS CRUCES - Britanski milijarder Richard Branson, vlasnik Virgin Galactica, otvorio je u Novom Meksiku Spaceport America, prvu svemirsku zračnu luku u povijesti, odakle bi 2012.-2013. trebali poletjeti prvi svemirski turisti. Ekscentrični milijarder otvorio je u ponedjeljak objekt razbivši o njega bocu pjenušca, nakon što se, odjeven u crnu sportsku vestu i u pratnji hodača po žici, spustio po konopcu s terase. Uzvanici, među kojima i oko 150 osoba koje su, po prosječnoj cijeni od 200 tisuća dolara, već rezervirale kartu za svemir, nazočili su pokaznom letu svemirskog broda "WhiteKnightTwo" (Bijeli vitez 2), koji će prevoziti prve putnike izvan naše atmosfere.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙