FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 18. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB/LONDON - Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) znatno je snizila prognoze rasta hrvatskog gospodarstva za ovu i iduću godinu u sklopu u utorak objavljenih sniženih prognoza za cijelu regiju tranzicijskih zemalja u kojoj djeluje. Za Hrvatsku sada prognozira rast od 0,5 posto u 2011. godini, nasuprot prognoziranom rastu od 1,1 posto u sklopu srpanjskih prognozi. Za 2012. prognoza je snižena na 1,9 posto, s prethodno prognoziranih 2,8 posto. "Hrvatsko gospodarstvo se stabiliziralo, no kratkoročni izgledi za rast ostaju vrlo slabi, a značajna osjetljivost povezana je s visokom razinom vanjskog duga i visokim stupnjem euroiziranosti. Ipak, pozitivne naznake za srednjoročno razdoblje su uspješan dovršetak pristupnih pregovora ove godine i realni izgledi za puno članstvo u EU sredinom 2013.", kaže se u priopćenju EBRD-a. U najnovijim prognozama EBRD za cijelu regiju, koja obuhvaća 29 zemalja, u 2011. godini prognozira rast od 4,5 posto, nasuprot ranije prognoziranom rastu do 4,8 posto.

ZAGREB - Tvrtke Prirodni plin, Plinacro i Podzemno skladište plina spremne su za sezonu grijanja u kojoj bi plina trebalo biti dosta, a opskrba osigurana i dostatna, najavili su čelnici tih poduzeća na današnjem obilježavanju Dana plina u organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin. Prirodni plin osigurao je isporuke iz domaće proizvodnje i skladišta, a novi ugovor o uvozu plina fleksibilniji je od prijašnjeg i daje prostora za pojačane isporuke u vrijeme najviše potrošnje, rekla je direktorica Prirodnog plina Davorka Tancer. Prema njezinim riječima, 30 tisuća novih priključaka u odnosu na prošlu ogrjevnu sezonu neće znatnije utjecati na povećanje potrošnje mjerene prostornim metrima, ali hoće na vršna opterećenja. Problema ipak ne bi trebalo biti jer plina ima dovoljno, a u rad je pušten i spoj hrvatskog plinskog sustava s mađarskim koji osigurava novi dobavni pravac, kaže čelnica Prirodnog plina.

BREZNIČKI HUM - Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor posjetila je danas tvornicu za proizvodnju elektroopreme Metal Product u Brezničkom Humu, u Varaždinskoj županiji, te istaknula kako je to sjajan primjer proizvodnje kakva Hrvatskoj treba. "Ovo je sjajan primjer proizvodnje onog što nam treba, to je ono što će sasvim sigurno dovesti do rasta BDP-a kakav je i hrvatska Vlada zamislila", izjavila je premijerka Kosor prilikom obilaska te tvrtke. Metal Product d.o.o. iz Brezničkog Huma je tvornica za proizvodnju elektroopreme, a osim u Hrvatskoj ima pogon i u Bosni i Hercegovini. Zajedno s korporacijom Wam Gropa Italy suvlasnik je zajedničke tvornice Wam Product u Brezničkom Humu koja zapošljava 75 radnika.

ZAGREB - Grupa za proizvodnju i preradu voća i povrća Eurovoće iz Orahovice predstavila je danas redizajn svog brenda DoOra-Domaće Orahovačko te uz širenje na domaća i strana tržišta pasteriziranog voća i povrća najavila kako ove godine očekuje povećanje ukupnih prihoda s lanjskih 77 milijuna kuna na 130 milijuna kuna. U prisustvu potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petra Čobankovića i neokoliko od ukupnih 1.200 kooperanata Eurovoća, direktor te Grupe Željko Jurkin na predstavljanju je naglasio da su ove godine povećali i preradu voća i povrća na 15 tisuća tona za razliku od cijele prošle u kojoj je to bilo nešto iznad šest tisuća tona. Najavio je da planiraju preradu povećati na 20 tisuća tona.

ĐAKOVO - Osmi dan prosvjeda, kojima od Vlade traže isplatu 26 milijuna kuna otpremnina, bivši radnici propale mlinsko-pekarske industrije Đakovština, njih dvjestotinjak, danas je blokiralo dio Nazorove ulice u jednosatnoj, polaganoj šetnji 'u krug' tom prometnicom. Podršku im je danas došlo dati pet bivših radnica Kamenskog te vukovarski branitelji iz Zagreba pridruživši se đakovačkim provjednicima u polaganoj šetnji u Nazorovoj, čime je na sat vremena bio onemogućen i ulaz u ulicu koja vodi ka njihovoj bivšoj tvrtki, sada đakovačkom pogonu osječkog Žita. Tridesetak bivših radnika Đakovštine u srijedu, 19. listopada, ujutro odlazi u Zagreb gdje će, kako su najavili, prosvjedovati pred Europskim domom i pojedinim veleposlanstvima.

ZAGREB - U Hrvatskoj još uvijek nisu dovoljno prepoznate prednosti koje donosi alternativno rješavanje sporova nasuprot dugotrajnim sudskim postupcima, upozoreno je danas na početku Druge međunarodne konferencije "Alternativno rješavanje sporova - mogućnost suradnje pravosuđa i gospodarstva" u organizaciji Hrvatske obrtničke komore. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo je kako unatoč opsežnim reformama u pravosudnom sustavu i danas ima slučajeva da neki poslodavci svoju poslovnu politiku temelje na razmišljanju - "neću platiti, neka me tuže, a dok sudovi to riješe već ću se nekako snaći". Po podacima iz prošle godine, na hrvatske sudove pristiglo je 1.639.570 novih predmeta, dok je broj neriješenih predmeta i dalje visok - 785.561 predmet. Porast od 61 posto predmeta hrvatskih poduzetnika na trgovačkim sudovima u 2010. u odnosu na 2009. pokazuje da je problem i dalje velik, rečeno je.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu od 19. do 23. listopada održat će se 38. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta, uz sudjelovanje 391 izlagača iz Hrvatske i 28 zemalja, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare ZV-a. Izlagači će se predstaviti na izložbenoj površini od 38 tisuća četvornih metara, a sudjelovat će izlagača iz 12 novih zemalja u odnosu na prošlu godinu. Ambienta će objediniti tri osnovne tematske cjeline - namještaj, proizvode i opremu za unutarnje i vanjsko uređenje te repromaterijali i strojeve i alate za drvnu industriju. U suradnji sa Hrvatskom gospodarskom komorom u sklopu Ambiente organizirano je predstavljanje hrvatskih proizvođača namještaja i unutarnjeg uređenja "Hrvatska drvna industrija".

ZAGREB - Zahvaljujući naporima i koordiniranom djelovanju Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva s velikim vjerovnicima uspješno su riješeni problemi prouzročeni blokadom računa Diokija pa su radnicima u ponedjeljak, 17. listopada, isplaćene plaće za kolovoz, priopćio je danas Sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske. Problem je trenutačno riješen, ali veliki je strah u 1200 radnika čija je sudbina i dalje neizvjesna zbog odugovlačenja većinskog vlasnika koji nikako da odluči o daljnjem nastavku poslovnih aktivnosti Diokija, jednog od najvećih izvoznika u Hrvatskoj, kaže se u priopćenju. Taj sindikat, zajedno s Ministarstvom gospodarstva, poduzima sve kako bi restrukturiranje i nastavak poslovnih aktivnosti bili provedeni sa što manje štete za radnike Diokija, stoji u priopćenju.

ZAGREB - Prosječna cijena četvornog metra novih stanova, koje su u Hrvatskoj u prvom polugodištu ove godine prodala trgovačka društva i druge pravne osobe, bez društveno poticane stanogradnje (POS), iznosila je 12.163 kune, što je za 2,8 posto veća cijena u odnosu na drugo prošlogodišnje polugodište i za 3,7 posto viša u odnosu na cijenu kvadrata u cijeloj 2010. Na taj porast najviše je utjecao porast cijena u ostalim naseljima, tj. u priobalnom području, pojašnjavaju iz Državnog zavoda za statistiku. Tako je prosječna cijena kvadrata novih stanova (bez POS-a) u ostalim naseljima (bez Zagreba) u prvoj polovici ove godine iznosila 11.479 kuna, što je za 7,8 posto viša cijena nego u drugom prošlogodišnjem polugodištu, a za 10,4 posto veća cijena kvadrata nego u cijeloj 2010. Prosječna cijena kvadrata u Zagrebu od 12.647 kuna bila je za 0,7 posto veća nego u prethodnom polugodištu, a za 1,2 posto manja u odnosu na cijelu prošlu godinu.

ZAGREB - Pritisnuti lošim raspoloženjem na svjetskim burzama, indeksi Zagrebačke burze danas dopodne su znatnije pali, a nešto više trguje se tek dionicom HT-a. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati na gubitku 0,85 posto, na 1.810 bodova, a Crobex10 0,47 posto, na 1.007 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 6,1 milijun kuna. Milijunski promet do podneva ostvaren je tek dionicom HT-a, i to u visini od 1,5 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,7 posto, na 248,05 kuna. Među likvidnijim izdanjima, najveće gubitke bilježi dionica Ingre, čija je cijena pala za 4,83 posto, potom Dom Holdinga, za 4,49 posto, i Petrokemije, za 4,28 posto. Među rijetkim dobitnicama, pak, izdvaja se dionica Atlantic grupe, s rastom cijene za 3,5 posto.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnu listu ojačala prema euru za 0,14 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje sutra, iznosi 7,465357 kuna. Istodobno su prema kuni ojačale ostale promatrane inozemne valute. Kuna je tako oslabila prema američkom dolaru za 1,11 posto, na 5,460325 kuna, a prema britanskoj funti za 0,76 posto, na 8,584817 kuna po srednjem tečaju. Srednji tečaj švicarskog franka od 6,052174 kune viši je pak za 0,08 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙