FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrilo je danas državne potpore za restrukturiranje brodogradilišta 3. maj i Kraljevica, koje je izradila tvrtka Jadranska ulaganja, priopćeno je iz AZTN-a. Time je dovršen proces ocjene programa restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta budući da je AZTN već ranije odobrio programe restrukturiranja Brodosplita i Brodotrogira. Potpora odobrena za 3. maj iznosi nešto više od 5,3 milijardi kuna, dok je za Kraljevicu taj iznos nešto viši od 1,6 milijardi kuna. Odobrene potpore za oba brodogradilišta obuhvaćaju razdoblje od 1. ožujka 2006. do kraja procesa restrukturiranja koji će se provoditi u trajanju od pet godina od dana potpisivanja privatizacijskog ugovora. Potpore se sastoje od subvencija, državnih jamstava, otpisa te Vladina preuzimanja dugova. Programima su u oba brodogradilišta utvrđeni ukupni troškovi restrukturiranja - za 3. maj iznose nešto iznad devet milijardi kuna, za Kraljevicu 2,8 milijardi kuna. Od toga vlastiti doprinos brodogradilišta, odnosno investitora, u 3. maju iznosi 3,6 milijardi kuna ili 40 posto, a u Kraljevici 1,2 milijarde kuna ili 44 posto.

ĐAKOVO - Bivši radnici propale mlinsko-pekarske industrije Đakovština nastavili su danas prosvjed započet u utorak ispred ulaza u bivšu tvrtku, a nezadovoljstvo su, nakon jučerašnjih propalih pregovora s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem, iskazali i jednosatnom blokadom prometnice, odnosno ulaza u ulicu u kojoj prosvjeduju. Radnici su svojim tijelima u 10 sati blokirali prometnicu gdje prosvjeduju na jedan sat, a porukama na nizu transparenata kritiziraju Vladu i predsjednicu Vlade. Po riječima glasnogovornice Koordinacije za zaštitu prava radnika Đakovštine d.d. u stečaju Sanje Katić, ovaj oblik blokade u trajanju od jednog sata provodit će se prijepodne i popodne sve do ponedjeljka, 17. listopada, kada će prosvjednici zauzeti još oštriji oblik borbe, no za sad ne preciziraju koji. Radnici Đakovštine, koji traže isplatu otpremnina u ukupnom iznosu od 26 milijuna kuna, od utorka prosvjeduju ispred ulaza u bivšu tvrtku u šatoru nazvanom "vladin logor" koji su ogradili bodljikavom žicom.

ZAGREB - Najbolju godinu u turizmu prati najveći broj upisa u turistička zanimanja i ove je školske godine u prve razrede strukovnih škola za turizam upisano 1.200 učenika više nego prošle, istaknuo je danas ministar turizma Damir Bajs. U prve je razrede za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu u srednjim strukovnim školama u školskoj 2011./2012. upisano više od 5.600 učenika, što je 20 posto više nego u prethodnoj školskoj godini. To je 40 novih razreda, to su gotovo dvije nove škole, kazao je Bajs nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji u sklopu Programa obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu. Sporazum je Ministarstvo danas potpisalo s dva partnera - Bluesun Hotels&Resorts za 11 stipendista te Županijskom obrtničkom komorom Varaždin za 30 stipendista. Program obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu pokrenut je 2008., za njega je u tri godine ukupno izdvojeno oko 26 milijuna kuna, a uređeno je više od 50 kabineta u 16 županija te potpisano više od 500 ugovora o stipendiranju učenika i studenata.

ZAGREB - Čelnici sindikalnih središnjica pozvali su članstvo da se priključi sutrašnjem prosvjedu u Zagrebu koji se organizira u sklopu globalne akcije protiv pohlepe koja je uzrokovala svjetsku krizu pod sloganom "15. listopada - Pokret za globalnu promjenu". Pozivamo članove sindikata udruženih u pet središnjica da se pridruže građanskom prosvjedu koji će početi sutra u 18 sati na Trgu bana Jelačića i zajednički progovore protiv vladajućeg neoliberalnog modela koji je profit izdignuo iznad radnika, te poruče kako je vrijeme za promjene po mjeri čovjeka a ne kapitala, istaknuo je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešmir Sever. Moramo upozoriti hrvatske političare da su radnici, umirovljenici, studenti, nezaposleni i ostali "prsti jedne ruke koji se mogu stisnuti u snažnu šaku", na koju će morati računati svatko tko ubuduće želi obnašati vlast, poručili su sindikalci. Sutrašnji prosvjed dio je globalne akcije koja se širi američkim i svjetskim gradovima od 17. rujna, kada je u New Yorku započela prosvjedna akcija "Okupirajte Wall Street", kojom se traži rušenje dosad vladajućeg modela financijskog i korporativnog kapitalizma i zahtijeva politika koja će staviti ljude ispred profita.

LJUBLJANA - Koncern Agrokor razmatra mogućnost davanja neobvezujuće ponude za kupnju 50,03 posto dionica Mercatora, potvrdio je u petak za Slovensku tiskovnu agenciju STA izvršni potpredsjednik za izvozna tržišta u Agrokoru Damir Kuštrak. Rok za predaju ponuda za dionica koje zajednički prodaje skupina slovenskih banaka i Pivovarna Laško istječe u ponedjeljak. Kuštrak, koji u Ljubljani sudjeluje na međunarodnoj konferenciji FDI Summit, posvećenoj mogućnostima investiranja u globaliziranoj ekonomiji, rekao je da u vezi s natječajem za većinski paket dionica Mercatora koncern Agrokor prati i analizira situaciju te da će svoju odluku donijeti do ponedjeljka kad je zadnji rok za predaju ponuda. "Pred nama je dug vikend i do ponedjeljka ćemo donijeti odluku", rekao je Kuštrak za slovensku agenciju. Prema nekim podacima, ponude za natpolovični paket dionica slovenske kompanije već su predali neki investicijski fondovi - Mid Europa, Warburg Pincus i TPG.

ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u rujnu su u odnosu na kolovoz porasle za 0,4 posto, a u odnosu na prošlogodišnji rujan za 2,2 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. To je ubrzanje inflacije na godišnjoj razini s obzirom da je stopa inflacije u kolovozu ove u odnosu na kolovoz prošle godine iznosila 2 posto. U godišnjem prosjeku stopa inflacije i u rujnu iznosi 2 posto, što je ista stopa koja je u dvanaestomjesečnom prosjeku zabilježena i u kolovozu.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u kolovozu izdano 712 odobrenja za građenje, što je za 11 posto manje u odnosu na kolovoz prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku. U prvih osam mjeseci ove godine izdano je 6.258 odobrenja za građenje, što je za četiri posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Ukupna vrijednost radova predviđenih odobrenjima za građenje izdanim u prvih osam mjeseci ove godine je 13,94 milijarde kuna i manja je u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 20,2 posto.

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze danas su u blagom plusu, a u inače vrlo slabašnom trgovanju u nešto većem fokusu investitora tek je dionica HT-a, čija je cijena ojačala 1,2 posto. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati na dobitku 0,39 posto, na 1.827 bodova, a Crobex10 0,52 posto, na 1.008 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 3,78 milijuna kuna. Dionicom HT-a do podneva je ostvareno 2,12 milijuna kuna prometa, uz rast cijene za 1,2 posto, na 245,72 kune. Po prometu slijedi dionica Belja, kojom je do sada ostvareno 840.000 kuna. Cijena joj je pala 4 posto, na 90 kuna. Promete iznad 100.000 kuna ostvarile su zasad još samo dvije dionice, i to Ericssona Nikole Tesle, čija je cijena pala 0,37 posto, te AD Plastika, čija se cijena spustila 0,26 posto.

ZAGREB - Kuna ja ne danas utvrđenoj tečajnici Hrvatske narodne banke ojačala prema euru za 0,10 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu, a za 0,32 posto prema tečajnici od prošloga petka. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,474851 kunu. Na vrijednosti su na tjednoj razini prema kuni izgubile i sve ostale promatrane inozemne valute. Kuna je u odnosu na tečajnu listu HNB-a od prošlog petka najviše ojačala prema američkom dolaru, za 3,01 posto, prema britanskoj funti za 1,45 posto, a švicarskom franku za 0,35 posto. U odnosu na jučerašnju tečajnicu kuna je ojačala prema dolaru za 0,57 posto, prema franku za 0,44 posto i prema funti za 0,12 posto. Srednji tečaj dolara na današnjoj tečajnici HNB-a iznosi 5,418522 kune, franka 6,040284 kune i funte 8,545617 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙