FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi pali zbog podataka iz Kine

Autor: scvi
NEW YORK, 13. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su u minusu nakon objave slabijih od očekivanja vanjskotrgovinskih podataka Kine i zarade JP Morgan Chasea.

Dow Jones terminski indeks oko 14,00 sati bio je na gubitku 22 boda, a tehnološki Nasdaq 5,25 bodova.

Istodobno, S&P 500 indeks bio je u minusu 3,8 bodova, te ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Taj indeks sada je otprilike 12 posto iznad svoje najniže prošlotjedne razine, dosegnute prošlog utorka. Ostvario je tako najsnažniji 7-dnevni skok još od ožujka 2009. godine.

No, investitore danas zabrinjavaju najnoviji podaci iz Kine. Kineski trgovinski višak u rujnu je smanjen drugi mjesec zaredom, pri čemu su i uvoz i izvoz bili slabiji od očekivanja. Probudilo je to strahove ne samo od slabljenja kineske domaće potražnje već i da globalno gospodarstvo usporava.

Razočarao je i JP Morgan Chase, prva od američkih banaka koja je izvijestila o poslovnim rezultatima u trećem tromjesečju. Cijena njezine dionice u elektroničkom predtrgovanju spustila se 0,7 posto, na 32,96 dolara.

„Tržište vjerojatno pretjerano reagira na podatke iz Kine. S druge, pak, strane, JP Morgan je dobar pokazatelj što se zbiva u bankarskom industriji. Na novinskoj konferenciji ćemo saznati koliko je ta banka izložena Europi. Općenito, to su vijesti zbog kojih ste skloni povući dio novca iz dionica“, ističe Kim Forrest, analitičarka pri Fort Pitt Captial Gorupu.

Za nove smjernice investitori danas očekuju podatke o tjednoj nezaposlenosti u SAD-u. Ekonomisti procjenjuju da je protekloga tjedna bez posla ostalo 405.000 Amerikanaca, 4.000 više nego u tjednu ranije.

Također, očekuju se i podaci o američkoj vanjskotrgovinskoj razmjeni u kolovozu.

Na europskim burzama trgovanje je danas prilično volatilno. Nakon početnih gubitaka, najvažniji europski indeksi bili su u plusu, a sada su ponovno u minusu.

Trenutno je londonski Ftse na gubitku 1,08 posto, na 5.383 boda, frankfurtski DAX 1,33 posto, na 5.914 boda, a pariški CAC 1,05 posto, na 3.195 bod.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙