FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: otvorena izložba fotografija „Dva lica Dalmacije“

Autor: pgas
SPLIT, 12. listopada 2011. (Hina) - „Dva lica Dalmacije“ naziv je izložbe fotografija otvorene večeras u Muzeju grada Splita, na kojoj je predstavljena 21 najbolja fotografija od ukupno 180 prispjelih na natječaj koji je ljetos proveo Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u sklopu projekta COAST radi poticanja zaštite jadranske obale.

Natječaj je raspisan u suradnji s portalom Fotosofia.info fotografa Damira Hoyke, a izložba je otvorena do 20. listopada.

Stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton je istaknula kako će nam te fotografije pomoći da potaknemo javnost i pridobijemo potporu za očuvanje prirodnih ljepota Dalmacije.

„Dalmaciji nema premca u ljepoti, ne postoji ljepša obala od jadranske“, rekla je Vinton, upozorivši kako se prirodna bogatstva nagrđuju „dramatičnom brzinom“.

„Ove fotografije prenose poruku o suprotstavljanju pustošenju prekrasna krajolika i bistra plava mora tonama cementa i smeća“, rekla je Vinton.

Splitski pjevač i UNDP-ov amabasador dobre volje Oliver Dragojević je pozvao na buđenje svijesti radi očuvanja „najljepše obale na svitu".

„Ako mi ne očuvamo tu obalu, nitko ju drugi neće očuvati“, istaknuo je Dragojević.

Naglasivši kako su jahtaši preuzeli primat u turizmu, Dragojević je rekao kako se na njih, ali i na sve druge koji plove Jadranom, mora utjecati tako da ne bacaju otpad u more.

Fotograf Damir Hoyka je rekao kako su izložene fotografije „proglas protiv devastacije jadranske obale“.

Stručni žiri, kojega je Dragojević bio predsjedatelj, odabrao je tri najbolje fotografije, autorima kojih su večeras dodijeljene nagrade.

Prvu nagradu, poklon-bon za fotografsku opremu u vrijednosti od 5000 kuna, osvojila je Ivana Miletić za fotografiju koja prikazuje onečišćenje mora naftom.

Druga nagrada, poklon-bon u vrijednosti od 3000 kuna, pripala je Velimiru Bašiću za fotografiju koja iz zraka upozorava na nekontroliranu izgradnju na dalmatinskoj obali. Problem narušavanja arhitektonskog sklada Dalmacije fotografskim aparatom je ovjekovječila Lidija Vračar-Mišćen i za to nagrađena trećim mjestom žirija i poklon-bonom od 1000 kuna.

Dodijeljene su i tri nagrade publike, odnosno posjetitelja portala Fotosofia.info.

(Hina) xpgas yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙