FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba fotografija rendgenskom tehnologijom Nicka Veaseya

Autor: dsil
RIJEKA, 27. rujna 2011. (Hina) - Izložba fotografija britanskog autora Nicka Veaseya pod nazivom "X-Ray Photos" otvorena je večeras u riječkoj galeriji "Juraj Klović" u sklopu manifestacije PhotoRi koju organizira Fotoklub Rijeka.

Izloženo je 20-tak fotografija koje je Veasey snimio uz pomoć x-zraka, odnosno rendgenske tehnologije, a ne pomoću svjetla, kao u klasičnoj fotografiji. Veasey na ovaj način snima kukce, školjke ali i svakodnevne predmete poput glazbenih instrumenata i šešira.

Njegove fotografije zastupljene su u važnim umjetničkim zbirkama, a nalaze se i u muzejima kao što su Victoria i Albert muzeji u Londonu i Muzeju suvremene umjetnosti u Taipeiju.

Prilikom otvaranja izložbe predsjednik Fotokluba Rijeka Borislav Božić istaknuo je još jednu poveznicu Veaseyeva stvaralaštva i grada Rijeke, a to je činjenica da je u Rijeci samo mjesec dana nakon prvog javnog predstavljanja Roentgenova izuma snimljena prva snimka ovom tehnologijom.

Peter Salcher je tako 1896. godine snimio ruku barunice Vranyczany. Sam Nick Veasey, u izjavi tiskanoj u katalogu izložbe, navodi kako je ovim načinom rada želio prodrijeti iza površine objekata kako bi se suprotstavio opsjednutosti pojavnošću našeg svijeta.

"Otkrivanjem unutrašnjosti, suština moje umjetnosti je u nagađanju od čega se tvornički i prirodni svijet ustvari sastoji" navodi Veasey.

Izložba "X-Ray Photos" ostaje otvorena do 11. listopada.

(Hina) xdsil ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙