FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "Mrtve prirode" Dalibora Stošića

Autor: atod
ZAGREB, 12. listopada 2011. (Hina) - U središnjoj dvorani Moderne galerije večeras je otvorena izložba "Mrtve prirode" kipara Dalibora Stošića.

Povjesničarka umjetnosti Leonida Kovač ističe kako Stošić tim mrtvim prirodama materijalizira suodnose onoga što je nekad bilo živo biće s načinjenim uokvirenim predmetom kao što su ogledala, okviri i slično.

Po njezinim riječima te mrtve prirode, među kojima su ptice i drugi životinjski ostatci, pokušavaju istaknuti učinke potrošnje upravo rekontekstualizacijom potrošenih simbola iz repetoara višestoljetne povijesti zapadne umjetnosti.

Izložbom prevladava ogledalo konotirano neobaroknim pozlaćenim okvirom. Osim životinjskih oblika u okvirima su i raspukline hrastova tkiva.

Njegovi radovi nose simbolične naslove kao što su metamorfoze, cvjetovi zla, crveno i crno, korijen, stranac, kardinali, rekvijem, u potrazi za izgubljenim vremenom, smrt u Veneciji, ohlađene glave i druge. U spomenute okvire kombiniranom tehnikom Stošić je uspio složiti takvu vrst izložbe za koju ističe da je to pokušaj prikazivanja arhaičnog, odnosno esencijalnog u stvarima.

Izložba je otvorena do 30. listopada.

(Hina) xatod yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙