FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 11. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Odbor za pravosuđe Hrvatskog sabora danas je podržao prijedlog Deklaracije o nekim pitanjima suradnje pravosudnih tijela Republike Hrvatske i Republike Srbije te konačni prijedlog kaznenog zakona. Deklaracijom se utvrđuje kako je Srbija donošenjem zakona kojim je svoja pravosudna tijela proglasila nadležnima za vođenje postupaka za kaznena djela izvršena na teritoriju bivše SFRJ povrijedila suverenitet Hrvatske te se Srbiju poziva na sklapanje ugovora kojim bi se uredila pitanja nadležnosti za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocida. Srbija je, po riječima ministra uprave Davorina Mlakara, nekim svojim propisima proširila jurisdikciju na područje Republike Hrvatske te je time prekršila norme međunarodnog prava, a osobito Povelju UN-a, Deklaraciju o načelima međunarodnog prava o prijateljskim odnosima i suradnji između država te Deklaraciju o nedopustivosti miješanja u unutrašnje poslove država. Mlakar je poručio kako deklaracija ne dovodi u pitanje želju i namjeru Hrvatske da, shodno svojim međunarodnim obvezama, procesuira i kazni počinitelje svih ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida počinjenih na području Hrvatske. Predsjednica Odbora Ana Lovrin je naglasila kako je Hrvatska jasno pokazala i dokazala kako je sposobna suditi pred domaćim pravosuđem.

ZAGREB - Članovi saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina ocijenili su danas da je Ustavni sud donio političku, a ne sudsku odluku kada je krajem srpnja ukinuo odredbe izmijenjenog Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Taj i Odbor za Ustav održali su zajedničku sjednicu na temu ostvarivanja manjinskog biračkog prava nakon odluke Ustavnog suda. Tom je odlukom neustavnom ocijenjena odredba po kojoj se srpskoj manjini unaprijed jamči najmanje tri zastupnička mjesta, a zbog te je sporne odredbe utvrđeno da se na predstojećim parlamentarnim izborima, ako Sabor ne donese nova pravila, neće primjenjivati ni dvostruko pravo glasa za manjine koje su u Hrvatskoj zastupljene s manje od 1,5 posto stanovništva. Predsjednik Odbora za manjine Furio Radin prozvao je Ustavni sud da se stavio iznad Sabora kao zakonodavca, te da je ponizio volju parlamenta, a time i volju naroda. I Milorad Pupovac (SDSS) ocijenio je da se Ustavni sud diskriminatorski ponio prema predstavnicima manjina, ističući da se Ustavni sud na načelo jednakosti ne može pozivati "pokazivajući nacionalističke stavove". Odbor za manjine je na kraju sjednice, uz sudržane glasove članova iz HDZ-a, izglasao zaključak kojim se od Sabora traži da na plenarnoj sjednici raspravi problematiku biračkog prava manjina nakon odluke Ustavnog suda. Budući da Odbor za Ustav nije imao kvorum, nije donio nikakav zaključak, a njegovi članovi nisu ni sudjelovali u raspravi. Jedino je predsjednik tog odbora Vladimir Šeks uvodno iznio temu rasprave.

ZAGREB - Potpredsjednik Hrvatskog sabora i HDZ-a Vladimir Šeks nije danas želio odgovoriti na novinarsko pitanje zašto je sredinom rujna bivšeg predsjednika vlade i HDZ-a Ivu Sanadera nazvao "Zorro osvetnik", i to dva mjeseca nakon što je Sanader tu istu sintagmu, navodno, izrekao na saslušanju pred USKOK-ovim istražiteljima. "Nisam vam dužan, ne želim i neću vam odgovarati na takva pitanja", izjavio je Šeks novinarima nakon zajedničke sjednice saborskih odbora za Ustav i za prava nacionalnih manjina. Novinari su Šeksa pitali i očekuje li sankcije Europske unije izglasa li Sabor "zakon o ništetnosti", na što je odgovorio: "Gluposti, nikakvih sankcija se Vlada ni HDZ ne boji i to je sve".

ZAGREB - U prigodi Dana hrvatske neovisnosti predsjednik Republike Ivo Josipović uručio je danas odlikovanja istaknutim pojedincima s područja gospodarstva, kulture, znanosti, umjetnosti, sporta te za sudjelovanje u Domovinskom ratu. Predsjednik Josipović je u obraćanju odlikovanima istaknuo kako mu je drago da se uručuju baš tim povodom, jer je, kako je rekao, i to izraz priznanja za njihov rad i doprinos razvoju i napretku Hrvatske. Danas se dodjeljuje više odlikovanja osobama koji su na vrlo različitim područjima tome pridonijeli od borbe za slobodu i neovisnost, gospodarstva, znanosti, umjetnosti, kulture pa do očuvanja narodne baštine, rekao je među inim Josipović. Upozorio je da smo danas suočeni s krizom u društvu, koja nije samo gospodarska, nego i globalna svjetska moralna i kriza ideja u kojoj se postavlja pitanje što je čovjek, kakav je njegov položaj, kakva je to pravda i pravednost koja svakom pojedincu omogućava da dostojno živi unutar zajednice. U ime odlikovanih zahvalio je Duško Tambača koji je rekao da odlikovanja potvrđuju da njihovi napori nisu bili uzaludni i bit će poticaj na daljnji rad.

ZAGREB - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović najavio je danas "rat listama čekanja" i njihovo smanjenje u iduća dva mjeseca, u što će se utrošiti 20 milijuna kuna iz sredstava koja je HZZO uštedio u prvih šest mjeseci ove godine. "Dok SDP govori da će do šestog mjeseca 2012. prepoloviti liste čekanja mi ćemo ih smanjiti u idućih 1,5 do 2 mjeseca na najnižu dopustivu razinu", rekao je Milinović na današnjoj konferenciji za novinare. Najavio je dodatni angažman u bolnicama, zbog kojega su u Ministarstvu danas bili i ravantelji nekih od najvećih hrvatskih bolnica, kao i financiranje pojedinih postupaka izvan utvrđenih financijskih limita. Iznio je podatak po kojemu su, od uvođenja Nacionalne liste čekanja u listopadu 2008. do kolovoza 2011., čekanja smanjena za pretrage CT-om 41 posto, za ultrazvuk srca 65 a za ultrazvuk dojke 54 posto, te su za operaciju ugradnje endoproteze kuka čekanja smanjena 53 posto. Istodobno su povećane liste čekanja za operaciju očne mrene za 19 posto, a za MR za 31 posto, što Milinović objašnjava povećanjem medicinskih indikacija za tu pretragu koja je postala standard u liječenju u Hrvatskoj i Europi. Ministar je također najavio da do kraja godine neće biti čekanja ni na radioterapiju koju prolaze onkološki pacijenti, zbog 9 novih linearnih akceleratora (LA) u bolnicama.

ZAGREB - Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi imalo je ugovor s bjelovarskim domom za starije i nemoćne "Moj mir" na adresi Šuflayeva 25, a tragedija u kojoj je četvero ljudi smrtno stradalo dogodila se na drugoj lokaciji koja je ilegalna jer nije upisana u registar Ministarstva, rekao je danas ministar Darko Milinović osvrćući se na prošlotjednu tragediju u Bjelovaru koju je uzrokovao udar groma. Vlasnica doma nije o premještanju štićenika obavijestila županiju, pa županija stoga nije mogla o tome izvijestiti ministarstvo, a sve detalje trebao biti otkriti nalaz inspekcije koji se očekuje sutra, rekao je Milinović na današnjoj konferenciji za novinare. Kaže kako smještaj ni jednog štićenika tog doma nije bio financiran sredstvima Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, a redoviti je nadzor ustanove, koji se radi svake tri godine, obavljen 2009. godine. Tada je protiv vlasnice podnesena prijava prekršajnom sudu zbog manjih nedostataka, kao što je prekoračenje dopuštenog broja štićenika, o čemu je donesena i presuda te izrečena sankcija.

SPLIT - Sporost upravnih postupaka je glavni problem zaštite ljudskih prava u Republici Hrvatskoj, izjavio je danas zamjenik pučkog pravobranitelja Dejan Palić završavajući dvodnevni posjet Splitu. Po njegovim riječima, problem je što mnogi građani ne poznaju dovoljno pojam diskriminacije koji je reguliran Zakonom o suzbijanju diskriminacije. "Diskriminacija je najčešća na područje rada i zapošljavanja", kazao je Palić. Dodao je kako se ljudska prava najčešće krše na temelju etničke i vjerske pripadnosti. Rekao je da su mu se građani u Splitu žalili na sudske postupke, posebice na one povrede ljudskih prava koje čine suci u postupku, te nepravilnosti u radu odvjetnika.

ZAGREB - Voditeljice sedam autonomnih skloništa i savjetovališta za zlostavljane žene i njihovu djecu u Hrvatskoj predale su danas Vladi RH 12.358 potpisa potpore građana za donošenje zakona o financiranju autonomnih ženskih skloništa i pripadajuća im savjetovališta koje vode organizacije civilnog društva. Te su potpise potpore građana autonomna ženska skloništa i savjetovališta skupila u akciji "Podržite skloništa za žene i njihovu djecu", a danas su ih njihove voditeljice predale Ani Balaban, savjetnici predsjednice Vlade Jadranke Kosor. Predale su i pisma podrške 21 udruge civilnog društva, međunarodne organizacije Wave i European Womens's Lobby te istaknutih građana. Predsjednica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Toelle novinarima je izjavila da svih sedam autonomnih ženskih skloništa i savjetovališta u Hrvatskoj za svoje djelovanje trebaju godišnje 7,5 milijuna kuna. Skloništa bi trebali financirati u jednakom iznosu, po jednu trećinu Vlada RH, županije i gradovi, ali je problem u tome što novci dolaze sa iznimno velikim zakašnjenjem, a u većini slučajeva se ta sredstva isplaćuju u puno manjem iznosu od predviđenog, rekla je Toelle. Ustvrdila je da je stoga za opstanak skloništa za zlostavljane žene i njihovu djecu potrebno donijeti zakon kojim bi se osiguralo financiranje skloništa i pripadajućih savjetovališta, kroz posebnu stavku u državnom proračunu i redovitu mjesečnu isplatu.

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ponovno je danas upozorilo da će se svim dopuštenim sredstvima suprotstaviti svakom obliku državne represije prema novinarima i medijima kojim bi se željelo spriječiti i/ili kazniti medijsko iznošenje nekih podataka iz iskaza i svjedočenja bitnih za javnost. HND reagira na jučerašnje priopćenje USKOK-a koji navodi da je započeo s dokaznim radnjama i izvidima u povodu pisanja Večernjeg lista 9. i 10. listopada o iskazu bivšeg predsjednika vlade Ive Sanadera o crnim fondovima u HDZ-u i o tome kako je stekao imovinu. U priopćenju USKOK-a se navodi da je te radnje poduzeo radi donošenja odluke o tome je li odgovorna osoba iz Večernjeg lista, a samim time i Večernji list kao pravna osoba, objavom detalja iz snimljene obrane okrivljenika, počinio kazneno djelo odavanja službene tajne iz čl. 351. Kaznenog zakona. "USKOK, dakle, prijeti kaznenom odgovornošću novinarima, uredništvu i upravi iako u navedenom članku Zakona nema navedene kaznene odgovornosti novinara i medija", ističe HND u priopćenju te dodaje kako kaznene odgovornosti novinara i medija ne može ni biti jer "cjelokupno europsko medijsko zakonodavstvo, pa tako i hrvatsko, štiti novinarske izvore informacija i štiti pravo novinara da objave sve ono što javnost ima pravo znati".

ZAGREB - Predstavljanjem hrvatskih primjera sudjelovanja u Programu MEDIA, jedinom programu Europske unije putem kojega se pruža potpora europskom audiovizualnom sektoru s ciljem povećanja optjecaja i broja gledatelja, danas je u Zagrebu obilježeno 20 godina osnutka tog programa. Veleposlanik Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren izrazio je zadovoljstvo što je hrvatsko sudjelovanje u Programu MEDIA rezultiralo s mnogo projekata što, ustvrdio je, pokazuje da je Hrvatska već dio Europe. Ohrabrivši sudionike Programa da nastave i dalje prijavljivati svoje projekte, Vandoren im je poručio kako su oni već pokazali da imaju talent, viziju i kvalitetu s kojima su konkurentni prema ostalim europskim zemljama. Državna tajnica u Ministarstvu kulture Nina Obuljen drži kako taj program nije važan samo zbog sredstava koja se iz njega mogu povući, već i zato što hrvatski korisnici puno mogu dati europskim kolegama i biti prisutni u Europi.

ZAGREB - Komentirajući činjenicu da nije imenovan koordinatorom HDZ-a u 9. izbornoj jedinici, nego je kordinator ministar Božidar Kalmeta, potpredsjednik Vlade Darko Milinović izjavio je kako je to bio njegov prijedlog jer se pobjednički tim ne mijenja. "Ne poznajem izbornika u svijetu koji bi mijenjao pobjednički tim", odgovorio je Milinović na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi te dodao kako će ponosno biti na drugom mjestu izborne liste s Kalmetom i pobijediti u 9. izbornoj jedinici.

SPLIT -Splitska policija istražuje uzrok požara kod Žrnovnice, koji je lokaliziran sinoć, izvijestila je danas splitsko-dalmatinska Policijska uprava. U požaru kod Žrnovnice koji je buknuo u noći s nedjelje na ponedjeljak izgorjelo je oko 200 hektara trave, niskog raslinja i borove šume, a vatrena stihija povremeno se približavala i kućama koje su vatrogasci uspjeli obraniti. Zapovjednik Vatrogasne postrojbe grada Splita Felicijo Parčina rekao je danas kako se sumnja da je za požare kod Žrnovice odgovoran čovjek jer je jučer, nekoliko kilometara od velikog požara, buknulo i nekoliko manjih požara u središtu Žrnovnice te u Mužinićima i Srinjinama. "Imamo razloga sumnjati da su ti požari podmetnuti, a one koji su to počinili treba pronaći i strogo kazniti", rekao je Parčina i pritom se zauzeo za strože kazne.

OSIJEK - Projekt "Zaštita Srednjeg Podunavlja - Dunav", vrijedan 176 tisuća eura, čiji je nositelj osječka ekološka udruga "Zeleni Osijek", a partneri mađarski Nacionalni park Dunav - Drava i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, predstavljen je danas u Osijeku. Svrha je projekta razvijati "snažan regionalni identitet lokalnog stanovništva i osjećaj ekološke odgovornosti te edukacija o održivom razvoju", istaknula je stručna suradnica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije Ivan Buzuk-Radoš. Dodala je kako je Srednje Podunavlje jedno od najvrjednijih prirodnih područja u hrvatsko-mađarskome pograničnom području te da, među ostalim, obuhvaća i Kopački rit. Voditelj tog projekta Jasmin Sadiković rekao je kako je, nažalost, velika europska rijeka Dunav ugrožena zbog mnogih neodrživih ljudskih aktivnosti kao što su ispuštanje neobrađenih otpadnih voda i intenzivna poljoprivreda.

RIJEKA - Na autocesti kod Ravne Gore danas je poginuo zatvorenik kad je u vožnji iz Pule prema Zagrebu "pod još neutvrđenim okolnostima pao iz vozila", izvijestila je primorsko-goranska Policijska uprava, a iz Ministarstva pravosuđa priopćeno je da je zatvorenik "samovoljno iskočio iz službenog vozila" te na mjestu poginuo. Zatvoreniku M.V., koji je bio na izdržavanju zatvorske kazne u Valturi, pogoršalo se zdravstveno stanje te je nakon pregleda liječnika hitno upućen na bolničko liječenje u Zatvorsku bolnicu u Zagreb. Oko 13 sati tijekom vožnje prema bolnici na otvorenoj cesti zatvorenik je samovoljno iskočio iz službenog vozila te na mjestu poginuo, priopćili su iz Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa, u kojemu kažu da se utvrđuju okolnosti smrti zatvorenika. U tijeku je očevid i utvrđivanje okolnosti nesreće, a promet autocestom teče normalno.

(Hina) xtdel yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙