FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Mesić uputio brzojav sućuti obitelji Stipišić

Autor: vlar
ZAGREB, 10. listopada 2011. (Hina) - Ministar kulture Jasen Mesić uputio je danas brzojav sućuti obitelji preminulog skladatelja Ljube Stipišića Delmate, ističući Stipišićev nemjerljiv doprinos u etnografskom i glazbenom području.

Skladatelj, melograf, pjesnik i slikar Ljubo Stipišić Delmata od šezdesetih godina prošlog stoljeća do danas bio je istinski autoritet za plodno etnografsko i glazbeno područje Dalmacije u sklopu kojega je dao nemjerljive doprinose. Širina kojom je ušao u arhetipsku "nutrinu narodnog tijela" i osobine renesansnog umjetnika koji duhovno i svjetovno nadahnuće nalazi u dubokim slojevima starine, dala mu je darove tako velike kreacije da su istinski sadržani u pojmu Anima delmatica, koji, ističe ministar u brzojavu, jedino može opisati djelo i misao koje je Stipišić ostavio.

Od Stipišićevih glazbenih djela posebno izdvaja "Dalmatino, povišću pritrujena" i "Kalvariju", ali i tisuće sakupljenih pučkih napjeva, zaboravljenih riječi i običaja, koji u slikama i poeziji donose osobnu estetiku koju, ističe se u brzojavu, nije moguće nadomjestiti, a kojoj sada zahvaljujemo za ogroman opus od iznimne kulturne važnosti.

(Hina) xpp/xvl yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙