FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba skulptura Matka Trebotića

Autor: atod
ZAGREB, 15. rujna 2011. (Hina) - Novu izložbenu sezonu Galerija Forum započela je večerašnjim otvorenjem izložbe skulptura Matka Trebotića pod nazivom "Mistični prostori, staništa, spomeni, svetišta...".

Riječ je o 15 skulptura nastalih u bronci tijekom 2010. i ove godine, a izložba je prvi put postavljena u Muzejima Ivana Meštrovića u Splitu.

Jedan od autora teksta u katalogu izložbe likovni kritičar Milan Bešlić na otvorenju je istaknuo da ovom izložbom promoviramo Trebotića u kiparskom mediju. "Ovo je prvi put da je javnosti predstavljen jedan takav cjeloviti ciklus, iako je Trebotić i u ranijim svojim razdobljima istraživao trodimenzionalnu formu u instalacijama koje su bile visoko apostrofirane od kritike što je rječit znak da je Trebotić autor koji se znalački izražava i u trodimenzionalnoj formi", rekao je.

Ovaj ciklus skulptura izrasta iz njegova opusa koji je možda manje poznat u hrvatskoj kulturnoj javnosti. Stoga, dodao je Bešlić, Trebotić potvrđuje svoj interes i u tom mediju u kojem će se lako iščitati one likovne vrijednosti koje likovna javnost dobro poznaje iz umjetnikovog cjelokupnog opusa.

Autor Matko Trebotić također je istaknuo da je ovo njegova prva izložba skulptura koja će obići Hrvatsku jer će nakon Zagreba biti postavljena u Vukovaru i Šibeniku.

Na upit kako je počeo s realizacijom izložbe kazao je da je počeo skupljati reciklirani materijal i od njega stvarati artefakte. Zahvaljujući suradnji s umjetničkom ljevaonicom Ujević te skulpture zahvaljujući njihovom vrhunskom majstorstvu pretvorene su u broncu, rekao je.

Izložba Matka Trebotića ostaje otvorena do 8. listopada.

(Hina) xat yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙