FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložbom o arhitektu Ignjatu Fischeru MUO počeo sezonu

Autor: ipet
ZAGREB, 15. rujna 2011. (Hina) - Izložba "Arhitekt Ignjat Fischer", otvorena večeras u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu, prva je izložba u novoj sezoni toga muzeja i široj javnosti predstavlja istaknutoga hrvatskog arhitekta Ignjata Fischera čiji opus još nije sustavno obrađen premda je snažno obilježio arhitekturu hrvatskoga glavnog grada na kraju 19. i u prvim desetljećima prošloga stoljeća.

Projekt je to od posebne važnosti, istaknuo je na svečanom otvorenju ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović rekavši da se ona prirodno nastavlja na izložbu "Art deco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata" i pripada temeljnim aktivnostima muzeja.

Kako je rekao, izložbu je potpuno samostalno obradila viša kustosica Marina Bagarić koja je pak istaknula da je Ignjat Fischer arhitekt čiji su projekti bili modernistički i usmjereni prema funkcionalizmu što se, dodala je, potvrđuje i danas jer su oni u funkciji, a kad im je potrebna adaptacija ona se vrlo lako provodi.

Kao primjer inovacija navela je da je Fischer prvi projektirao ravni krov na jednoj vili te projekte tvornice "Arko" u zagrebačkoj Šubićevoj ulici i prve moderne protosecesijske zgrade u nas - kuće Rado u Trenkovoj ulici.

Bagarić je i autorica opsežne monografije u suizdavaštvu nakladničke kuće "Meandarmedia" i MUO-a , a za dragocjene podatke o životu i djelu Ignjata Fischera zahvalila je posebice njegovim nasljednicima. Na kraju je poručila okupljenima "napokon Fischer".

Otvarajući izložbu pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić rekao je da je Fischer arhitekt koji je u velikoj mjeri urbanistički obilježio zagrebački Donji grad, vrhunskim zgradama poput iličke Name ili Gradske kavane koje daju uvid u vrijeme u kojemu su nastale, u njihova autora te njihove naručitelje. Lovrić vjeruje da će i današnje vrijeme dati dobra i vrijedna arhitektonska rješenja.

Arhitektonski opus Ignjata Fischera predstavljen je u tri cjeline - u prvome dijelu su objekti što ih je projektirao u sklopu arhitektonskog atelijera Fischer & Hrubý 1897.–1898. Druga cjelina predstavlja projekte nastale u razdoblju od 1899. do 1918. godine, kada je Fischer istodobno vodio svoj atelijer u Demetrovoj 3 i kao stalni suradnik Građevnoga odsjeka Zemaljske vlade bio projektant značajnih državnih građevnih pothvata, poput opće bolnice na Šalati.

Treći dio izložbe posvećen je razdoblju od kraja Prvog svjetskoga rata do kasnih 1930-ih godina, kada nastaju Fischerovi posljednji projekti. Zgrade projektirane u tom vremenu predstavljene su i interpretirane u manjim cjelinama, prema tipologiji i naručitelju.

Izložba je realizirana potporom zagrebačkoga Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, a moći će se razgledati do 23. listopada.

(Hina) xipet yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙