FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV - Sport u 12.30 sati

Autor: dlug
ZAGREB, 5. listopada 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 12.30 sati:

ZAGREB - Hrvatsku nogometnu reprezentaciju u petak u Ateni protiv Grčke očekuje ključna utakmica u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2012. godine. Pobjedom bi 'vatreni' osigurali direktan plasman u Ukrajinu i Poljsku, neodlučenim ishodom bi zadržali vodstvo u skupini, a potom u Rijeci protiv Latvije tražili vizu za EURO, dok bi nas poraz gurnuo u dodatne kvalifikacije. Hrvatski nogometašima na stadionu Georgios Karaiskakis, domu Olympiakosa, sasvim sigurno neće biti lako, a najviše brine podatak kako su 'vatreni' na zadnjih 20 gostovanja samo sedam puta sačuvali mrežu nedirnutom pri čemu dva puta protiv Andore i jednom protiv Estonije. U zadnja četiri kvalifikacijska ciklusa golove nisu primili dva puta u Andori (6:0, 2:0), te po jednom u Estoniji (1:0), Rusiji (0:0), Ukrajini (0:0), Latviji (3:0) i Švedskoj (1:0).

No, tiješi podatak kako smo na zadnjih 20 gostovanja upisali 13 pobjeda, četiri remia i samo tri poraza. U ovim kvalifikacijama u Gruziji (0:1), u kvalifikacijama za SP u Južnoj Africi koje smo propustili u Engleskoj (1:5), te u kvalifikacijama za EURO 2008 u Makedoniji (0:2) kada smo već izvadili vizu za Austriju i Švicarsku. "U Grčkoj neće biti iznenađenja, oni znaju sve o nama i mi o njima. Dobro je što sudi Howard Webb, on sigurno neće podleći pritisku. Pogodak bi nam trebao biti dovoljan, teško da Grci mogu zabiti dva," naglasio je hrvatski izbornik Slaven Bilić, te dodao: " Ne radi se o utakmici koja je "biti ili ne biti", kao što je to, primjerice, bio onaj okršaj s Jugoslavijom. Tko izgubi u Grčkoj ima priliku za popravni ispit s drugog mjesta. Ne bi to bio kraj svijeta."

ATENA - Grčka nogometna reprezentacija u službenoj utakmici na svom terenu nije poražena posljednje tri godine. Zadnji poraz Grci su na svom travnjaku doživjeli u listopadu 2008. godine od Švicarske 1:2 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine. Golove za Švicarsku zabili su Frei (42-11m) i Nkufo (77), dok je strijelac za domaćine bio Charisteas (68). Prije toga Grci su posrnuli u ožujku 2007. godine kada su u Pireju izgubili od Turske 1:4 u kvalifikacijama za EURO 2008. Grci su u toj utakmici poveli golom Kyrgiakosa u petoj minuti, no gosti su okrenuli rezultat, a strijelci su bili Tuncay (27), Gokhan (55), Tumer (70) i Gokdeniz (81). U zadnjih 15 domaćih službenih utakmica Grčka je ostvarila 11 pobjeda, dva neodlučena ishoda i dva poraza uz razliku pogodaka 33:16.

PITTSBURGH - Američke NHL momčadi Pittsburgh Penguins i Washington Capitals organizirat će 13. listopada akciju prikupljanja novčanih sredstava za obitelji poginulih hokejaša ruske momčad Lokomotiv iz Jaroslavlja. Igrači obje momčadi će nakon utakmice NHL lige u Pittsburghu potpisivati dresove i kape koji će kasnije biti prodani na aukciji. Pritom će dresovi oba kluba imati posebne etikete u znak sjećanja na stradale hokejaše. Igrači će nositi i posebne narukvice koje se također prodavati. "Na ledu smo žestoki suparnici, no svi smo dio jedne velike hokejaške obitelji i moramo pomagati jedni drugima. Među stradalima je bilo mnogo naših prijatelja," kazao je menadžer 'Penguinsa' Ray Shero. U zrakoplovnoj nesreći 7. rujna poginula je cijela hokejaška momčad Lokomotiva. Putnički zrakoplov tipa Jakovljev 42 (JAK-42) srušio se nedaleko od zračne luke u Jaroslavlju, 300 km sjeveroistočno od Moskve, pri čemu su poginule 44 osobe. Kasnije je u bolnici preminuo i Aleksander Galimov, posljednji hokejaš Lokomotiva. Među poginulima su bili legendarni slovački hokejaš Pavol Demitra, bivši svjetski prvaci Česi Jan Marek, Karel Rachunek i Josef Vašiček, te nekadašnji NHL-ovci iz Rusije Ruslan Salei, Karlis Skrastins i Aleksander Koroljuk.

BUENOS AIRES - Za razliku od Barcelone s kojom je osvojio sve što se može osvojiti, ponajbolji svjetski nogometaš Lionel Messi u dresu argentinske vrste bilježi razočaranja. Uoči početka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu, Messi je poručio navijačima 'Gauča' kako je silno motiviran, ali ipak ne može sve sam. "Nogomet je kolektivni sport i niti jedan igrač ne može sam pobjeđivati. To vrijedi za Argentinu, ali i Barcelonu, te bilo koju drugu momčad. Ne mogu sve sam, važno je igrati momčadski," poručio je Messi uoči utakmice protiv Čilea koja je na rasporedu u petak u Buenos Airesu. Tri dana kasnije Argentinu očekuje gostovanje u Venezueli. "Messi je u dresu reprezentacije zabio 17 golova, a namjestio više nego bilo tko drugi. Nema razloga za kritike njegove igre jer se on uvijek maksimalno trudi," dodao je argentinski izbornik Alejandro Sabella.

U južnoameričkim kvalifikacijama za SP 2014. sudjeluje devet reprezentacija jer je Brazil kao domaćin već osigurao nastup na World Cupu. Prve četiri reprezentacije izbori će direktan plasman na SP, dok peti ide u dodatne kvalifikacije.

HAMBURG - Nizozemski nogometni stručnjak Louis van Gaal (60) odbio je ponudu da preuzme fenjeraša Bundeslige HSV u čijim redovima igra hrvatski reprezentativac Mladen Petrić. HSV je trenutačno bez trenera nakon što je Michael Oenning dobio otkaz zbog serije loših rezultata koje su momčad iz Hamburga prikovale za dno ljestvice. HSV je u prvih osam kola ostvario pobjedu i remi, te doživio šest poraza. Van Gaal je o angažmanu pregovarao sa sportskim direktorom HSV-a Frankom Arnesenom, no nisu se uspjeli dogovoriti. Nizozemac je trenutačno bez posla nakon što je u lipnju napustio Bayern Munchen. Tijekom dosadašnje karijere Van Gaal je vodio i Ajax, Barcelonu, AZ i nizozemsku reprezentaciju.

PARIZ - Francuski košarkaš Tony Parker objavio je kako će igrati za francuski ASVEL iz Villeurbanna dok u NBA ligi traje 'lockout'. Zvijezda San Antonio Spursa će u francuskom klubu zarađivati skromnih 1.500 eura mjesečno. "Moj potez je logičan. Želim pomoći ASVEL-u dok su prekinute sve aktivnosti u NBA ligi," potvrdio je dirigent Spursa koji je 2009. godine kupio 20 posto dionica kluba iz Villeurbanna i trenutačno obnaša dužnost dopredsjednika. Nedavno je najavio kako će nakon prekida karijere kupiti još 20 posto dionica i preuzeti predsjedničku funkciju u klubu. Parker je prije odlaska u NBA ligu dvije godine igrao za Paris BR. O igranju u Europi razmišlja i zvijezda LA Lakersa Španjolac Pau Gasol, ali i njegov brat Marc koji je član Memphis Grizzliesa. Braća Gasol za sada treniraju s Barcelonom i osluškuju vijesti 'preko bare'. "Uskoro počinjem s treninzima, a ukoliko propadne NBA sezone Barcelona će biti moj prvi izbor," poruči je Pau Gasol.

ZAGREB - Košarkaši Cedevite plasirali su se u natjecanje po skupinama Eurokupa nakon što su u uzvratnoj utakmici posljednjeg kola kvalifikacija u KC "Dražen Petrović" svladali francuski Chalon sa 84-69 (20-16, 18-14, 20-24, 26-15) i tako nadoknadili pet poena zaostatka iz prve utakmice otprije tjedan dana (73-78). Cedevitu je do uspjeha predvodio Dontaye Draper sa 18 koševa, 10 asistencija i pet skokova, dok je Marino Baždarić dodao 12 ubačaja. U sastavu Chalona prvo ime bio je Blake Schilb sa 21 košem. Eurokup je natjecanje u kojem je Cedevita prošle sezone osvojila treće mjesto, a ove će sezone Hrvatska u njemu imati dva predstavnika, jer će sudjelovati i Cibona koja se nije uspjela kvalificirati u Euroligu. Ždrijeb skupina Eurokupa održat će se sljedećeg utorka u Barceloni.

(Hina) xdl ydl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙