FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: cijene dionica skočile u posljednjem satu trgovanja

Autor: neba
NEW YORK, 5. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica znatno porasle, ali tek potkraj trgovanja, nakon vijesti da europski dužnosnici rade na planu za spašavanje banaka te da će Francuska i Belgija podržati financijsku grupu Dexia.

Dow Jones indeks ojačao je 153 boda, ili 1,44 posto, na 10.808 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,25 posto, na 1.123 boda, a Nasdaq indeks 2,95 posto, na 2.404 boda.

Na početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica oštro pale zbog strahovanja ulagača od bankrota Grčke, što bi europskim bankama nanijelo goleme gubitke i dovelo do financijske krize, slične onoj iz 2008. godine.

Gubici su ponešto smanjeni kada je predsjednik Feda Ben Bernanke u Kongresu kazao da bi središnja banka mogla uvesti nove poticajne mjere jer američko gospodarstvo raste slabije nego što se očekivalo.

No, kasnije su cijene dionica ponovno pale, pa je 40 minuta prije kraja trgovanja Dow Jones bio u minusu gotovo 200 bodova, dok je S&P 500 indeks zaronio čak u područje 'medvjeda' - bio je na gubitku 20 posto u odnosu na svoju najvišu ovogodišnju razinu, dosegnutu u travnju.

Ipak, vijest da su ministri financija eurozone postigli dogovor o planu za spašavanje banaka ohrabrila je ulagače. Pozitivno je na tržište djelovalo i obećanje ministara financija Francuske i Belgije da će restrukturirati Dexiu i jamčiti za sve njezine depozite.

Dionica te francusko-belgijske financijske grupe već je danima pod snažnim pritiskom zbog njezine izloženosti grčkim dugovima. Jučer je u jednom trenutku cijena Dexie potonula 38 posto, na najnižu razinu od kada postoji. Ipak, kasnije su gubici ublaženi, pa je trgovanje završila s minusom od 22 posto.

To je potaknulo snažan rast cijena dionica u posljednjem satu trgovanja na Wall Streetu, pa su indeksi završili u pozitivnom području.

Pritom su najviše porasle cijene u financijskom sektoru. S&P indeks tog sektora skočio je 4,1 posto.

Na snažan zamah kupaca ukazuje i velik obujam trgovanja. Jučer je na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika zamijenilo više od 13 milijardi dionica, čak 60 posto više od prosječnog dnevnog prometa u ovoj godini od 7,98 milijardi.

Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su dobile i onih koje su izgubile na vrijednosti iznosio 3 naprema 2.

Unatoč jučerašnjem snažnom skoku cijena, analitičari nisu sigurni da je uspon održiv. Tim više što je još nejasno da li posljednje vijesti predstavljaju napredak u sprječavanju širenja dužničke krize na cjelokupni europski bankarski sustav.

„Trenutačno strah prevladava nad fundamentima, a ulagači kupuju samo na osnovu glasina. Tržište nije zabrinuto zbog poslovnog, nego sistemskog rizika. Ovaj uspon cijena dionica djeluje kao tehnički odskok, kao kapitulacija prodajne strane. No, ako doista slijedi rješenje europskih dužničkih problema, postavljaju se temelji za znatniji uspon cijena dionica“, kaže Keith Springer, predsjednik tvrtke Springer Financial Advisors.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE oslabio je 2,58 posto, na 4.944 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,98 posto, na 5.216 bodova, a pariški CAC 2,61 posto, na 2.850 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙