FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jandroković i Sikorski otvorili hrvatski konzulat u poljskom Bydgoszczu

Autor: ista
ZAGREB, 3. listopada 2011. (Hina) - Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u ponedjeljak, zajedno s poljskim kolegom Radoslawom Sikorskim, na svečanosti otvorenja hrvatskog konzulata u Bydgoszczu u Poljskoj, priopćeno je iz MVPEI-a.

Nakon bilateralnog susreta i obraćanja u gradskoj vijećnici, ministri Jandroković i Sikorski uručili su egzekvaturu počasnom konzulu Henryku Maciejewskom, a otkrivanjem ploče obilježili otvorenje konzulata u Bydgoszczu, rodnom gradu ministra Sikorskog.

Istaknuvši kako je nakon Krakova, Bialystoka i Poznana ovo četvrti hrvatski konzulat u Poljskoj, Jandroković je izrazio uvjerenje da će rad konzulata pridonijeti razvoju hrvatsko-poljskog prijateljstva i partnerstva.

Osvrnuvši se na duboke poveznice između dviju zemalja, od slavenskog jezika i tradicije, do bogatog kulturnog i povijesnog nasljeđa, Jandroković je naglasio kako Hrvatsku i Poljsku povezuje i opredjeljenje prema kršćanskim vrijednostima.

Istaknuo je pritom poseban odnos hrvatskog naroda s pokojnim papom Ivanom Pavlom II. koji je tri puta posjetio Hrvatsku te podsjetio da je Sveta Stolica među prvima priznala Hrvatsku i time na priznanje potaknula ostale zemlje Europe i svijeta.

Zahvaljujući snažnim poveznicama Hrvatska i Poljska danas su istinski partneri, što dokazuje suradnja u okviru NATO-a kao i u kontekstu EU, rekao je ministar Jandroković, navodi se u priopćenju.

Naglasivši kako je za Hrvatsku od posebne važnosti aktualno poljsko predsjedanje EU-om, podsjetio je kako je 17. rujna premijer Donald Tusk uručio tekst hrvatskog Ugovora o pristupanju premijerki Jadranki Kosor, a drugi značajan događaj obilježit će se potpisivanjem tog dokumenta u prosincu u Varšavi.

Šef hrvatske diplomacije posebno je zadovoljan suradnjom u turizmu te je iznio podatak kako je tijekom prošle godine gotovo pola milijuna Poljaka posjetilo Hrvatsku. Imajući u vidu činjenicu kako je Bydgoszcz važno sveučilišno, kulturno i gospodarsko središte, ministar Jandroković ocijenio je kako će i hrvatski konzulat značajno pridonijeti sveukupnom razvoju hrvatsko-poljskog prijateljstva i partnerstva, navodi se u priopćenju.

Poljski ministar Sikorski također je izrazio zadovoljstvo otvorenjem hrvatskog konzulata uz ocijenu da će pridonijeti daljnjem razvoju bilateralnih odnosa, posebice gospodarskih te jačanju kontakata između hrvatskih i poljskih gospodarstvenika.

Nakon otvorenja konzulata, ministar Jandroković sastat će se s ostalim počasnim konzulima Republike Hrvatske u Republici Poljskoj.

(Hina) xpp/xbcav ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙