FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska i Rumunjska žele jaču suradnju na svim područjima

Autor: kgab
ZAGREB, 27. rujna 2011. (Hina) - Bilateralni odnosi između Hrvatske i Rumunjske su vrlo dobri i obje su države zainteresirane za jačanje suradnje na svim područjima od zajedničkog interesa, a posebice na području gospodarstva, izjavili su u utorak u Zagrebu potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković i šef rumunjske diplomacije Teodor Baconschi.

"Konstatirali smo da su bilateralni odnosi između Hrvatske i Rumunjske vrlo dobri, da u njima nema otvorenih pitanja i obje strane zainteresirane su za jačanje suradnje na svim područjima od zajedničkog interesa", rekao je Jandroković u izjavi za novinare nakon sastanka s Baconschijem koji boravi u uzvratnom službenom posjetu Hrvatskoj.

"Mogu naglasiti da su bilateralni odnosi uistinu dobri", izjavio je Baconschi.

Jedno od ključnih područja suradnje bit će svakako suradnja unutar EU-a kada Hrvatska postane njezinom punopravnom članicom 1. srpnja 2013., kazao je Jandroković. Njegov rumunjski kolega iskoristio je priliku da čestita hrvatskoj vladi na okončanju pregovora s EU-om i predstojećem potpisivanju pristupnog ugovora.

Po riječima ministra Jandrokovioća, drugo važno područje je suradnja na prostoru jugoistočne Europe gdje Rumunjska kao članica EU-a i NATO-a te Hrvatska kao članica NATO-a, a uskoro i Unije, mogu zajednički pomoći u stabilizaciji stanja u tom dijelu Europe i pomoći znanjem i savjetom svim zemljama koje su zainteresirane za ulazak u euroatlantske integracije.

Baconschi je istaknuo da je Hrvatska primjer svim onim zemljama koje su u procesu pregovora za pristupanje EU-u ili to namjeravaju biti.

Što se tiče gospodarske suradnje, ministri su se složili da ona nije dovoljno razvijena. Robna razmjena sada iznosi otprilike 180 milijuna eura, ali, kako su rekli, postoje mogućnosti da se ona značajno poveća, a kao jedan od načina poticanja jače gospodarske suradnje naveli su uvođenje izravne zrakoplovne linije između Zagreba i Bukurešta. Janroković je najavio da će u skoroj budućnosti biti organiziran gospodarski forum te da će se sastati i zajedničko povjerenstvo za gospodarsku suradnju koje se nije sastalo već gotovo 11 godina.

Ministri smatraju da potencijal za jačanje suradnje postoji na području energetike, turizma i metalurške industrije, a važno područje je i suradnja u području zaštite nacionalnih manjina.

"U Istri živi jedna mala rumunjska zajednica. Razgovarali smo o tome kako im pomoći da očuvaju svoj identitet, a naravno mi u Hrvatskoj zainteresirani smo za zaštitu i jačanje prava hrvatske zajednice koja živi u Rumunjskoj. I jedna i druga država spremne su i voljne poduprijeti rad tih manjinskih zajednica", rekao je Jandroković.

(Hina) xkga ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙