FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 30. rujna 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor u petak je rekla da su izmjene Zakona o privatizaciji Ine kojim bi se propisalo da nitko osim hrvatske države ne može steći više od 49 posto dionica te vrtke pripremljene i da će ga prvo "izkonzultirati" s Europskom komisijom čijem je predsjedniku poslala pismo s objašnjenjem o čemu se radi. "Zakon je pripremljen i preveden. Mi se već sada ponašamo kao 28. članica Europske unije i zakon ćemo najprije izkonzultirati s kolegama iz Europske komisije i vjerujem da će donijeti one odluke koje će biti dobre za Hrvatsku", kazala je Kosor u razgovoru za Dnevnik plus Hrvatske televizije. Također je kazala da je predsjedniku Komisije Joseu Manuelu Barrosu poslala pismo s objašnjenjem o čemu se radi i zašto se moli da se to žurno pogleda. Izrazila je mišljenje da će Komisija razumjeti da Hrvatska mora štititi svoje strateške nacionalne interese, ne narušavajući načela slobodnog tržišnog natjecanja. "Mislim da će Komisija svakako razumjeti da Republika Hrvatska, kao i članice Unije, mora štititi svoje nacionalne, strateške interese...Unija je utemeljena na slobodnom tržišnom natjecanju, ali i na vrijednostima borbe protiv korupcije i kriminala", dodala je Kosor. Pojasnila je da bi taj zakon bio ograničenog trajanja. "Vjerujem da će Komisija odgovoriti u najboljem interesu Hervatske", zaključila je premijerka.

ZAGREB - Javnost većine od 94 ocijenjenih zemalja ima ograničen uvid u to kako njihova vlada troši javni novac, doznaje se u petak s internetskih stranica međunarodne organizacije International budget partnership (IBP) koja je u izvješću za 2010. Hrvatsku ocijenila s 57 bodova, za dva lošije nego 2008. Promatrane države prosječno objavljuju manje od polovice informacija o proračunu koje bi trebale objaviti, navodi IBP u izvješću OBI 2010. (Open Budget Survey). "Javno mnijenje u većini od 94 ocijenjenih zemalja ima ograničen pristup čak i osnovnim informacijama o prihodima i rashodima njihove vlade i stoga ima ograničenu sposobnost razumjeti ili utjecati na proračunske prioritete njihove vlade", navodi se u izvješću. Prosječna ocjena OBI 2010., za promatrane zemlje je 42 od ukupno 100. To znači da većina zemalja pruža manje od polovicu informacija potrebnih da proračun bude transparentan, piše OBI. Hrvatska je za 2010., ocijenjena s 59, u kategoriji zemalja koje pružaju neke informacije o proračunu. Prije dvije godine, kada je objavljen prethodni izvještaj, hrvatska ocjena iznosila je 57, što je bio znatan uspon s ocjene 42 iz 2006. U regiji je samo Slovenija u kategoriji zemalja koje daju znatne informacije o proračunu. S ocjenom 70 Slovenija je ispred Njemačke (68). U toj su skupini od europskih zemalja Poljska (64), Češka (63), Španjolska i Ukrajina (62), a preostale su Čile, Indija, Brazil, Južna Koreja, Peru, Šri Lanka i Kolumbija. Ukupno samo 20 od 94 zemlje u kategoriji je država koje građanima pružaju dovoljno informacija o proračunu na temelju kojih oni mogu cjelovito analizirati i razumjeti nacionalni proračun, piše IBP.

PARIZ - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u petak je najavio da će se idućih dana u Njemačkoj sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kako bi razgovarali o financijskim teškoćama Grčke, a podršku Grčkoj nazvao je "moralnom obvezom" Europe. Nakon sastanka s grčkim premijerom Georgeom Papandreuom u Parizu Sarkozy je rekao da mu je grčki čelnik zajamčio da je Atena odlučna ispuniti svoje obveze u zamjenu za europsku pomoć. "Idućih ću dana biti u Njemačkoj kako bih s kancelarkom Angelom Merkel nastavio suradnju i koordinaciju između Njemačke i Francuske koja je osigurala zaštitu Europe", rekao je Sarkozy novinarima u predsjedničkoj palači no nije preciznije naveo vrijeme sastanka. "Neuspjeh Grčke bio bi neuspjeh cijele Europe, nema druge vjerodostojne alternative", rekao je Sarkozy i istaknuo da pomaganje Grčkoj nije samo "moralna obveza" nego i gospodarska obveza.

SARAJEVO - Ravnatelji 12 javnih radijskih i televizijskih postaja iz zemalja jugoistoka Europe, među kojima je i ravnatelj HRT-a Josip Popovac, potpisali su u petak u Sarajevu, pod pokroviteljstvom Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), protokol o regionalnoj suradnji u edukaciji. Glavni tajnik Vijeća RCC-a Hido Biščević ocijenio je da je potpisivanje protokola dokaz da se jača suradnja u jugoistočnoj Europi unatoč političkim prijeporima. Protokolom se jamči podizanje profesionalnih standarda i kvalitete, uređivačke neovisnosti javnih servisa, poštovanje različitosti te izrada zajedničke politike edukacije i obuke. Predsjednik udruženja javnih servisa jugoistočne Europe i glavni ravnatelj Hrvatske radio-televizije Josip Popovac ocijenio je protokol važnim dokumentom za buduću suradnju. „Ovaj dokument potvrđuje ozbiljnost i predanost javnih servisa iz regije ispunjavanju naše osnovne funkcije – usluga građanima – i to ovaj put kroz edukaciju i obuku“, rekao je Popovac.

MOSTAR - Policija u Republici Srpskoj uhitila je četiri osobe za koje se sumnja da su provaljivale u obnovljene kuće prognanih Hrvata i otuđivali imovinu te da su sudjelovali u krađi njihove šume na području Banje Luke. Kako se navodi u policijskome izvješću objavljenome u petak u Banjoj Luci, uhićene su dvije osobe iz općine Gradiške koje se terete za deset provala i teških krađa u obiteljskim domovima građana hrvatske nacionalnosti u mjestima Šimići i Potkozarje te u samoj Banjoj Luci u posljednjim mjesecima. Policija precizira da su kradljivci koristili noć i činjenicu da u obiteljskim kućama prognanih Hrvata nitko ne boravi. Kradljivci su prodavali ukradene predmete a policija je otkrila veliko skladište na području općine Gradiška gdje je pronađeno oko 200 predmeta koji će biti vraćeni prognanim Hrvatima. U policijskom izvješću navodi se i da su pripadnici policije uhitili još dvije osobe iz okolice Banje Luke koji su traktorom prevozili drva za koje se sumnja da su bespravno sjekli u šumama u vlasništvu građana Hrvata. Protiv svih uhićenih osoba podnešene su kaznene prijave nadležnim državnim odvjetništvima.

NIKOZIJA - Jedanaest osoba je poginulo u petak u sirijskoj provinciji Hama, na sjeveru zemlje, u sukobima sa snagama reda, dok je istovremeno više od 250 tenkova ušlo u grad Rastan, izvijestila je sirijska udruga za ljudska prava (OSDH). "Pet civila i šest vojnika poginulo je danas u selu Kafar Zita, u provinciji Hama, u sukobima vojnopolicijskih snaga i vojnih dezertera", pojašnjava OSDH čije je sjedište u Velikoj Britaniji. Tisuće Sirijaca je prosvjedovalo u petak diljem zemlje pod sloganom "pobjeda za našu Siriju i naš Jemen", iskazujući solidarnost sa stanovnicima Rastana. Od početka pobune protiv režima Bašira al-Asada sredinom ožujka, prema podacima UN-a poginulo je više od 2.700 ljudi.

HILLA - Najmanje 18 ljudi je poginulo u petak u Iraku u eksploziji automobila bombe među sudionicima pogrebne povorke u gradu Hilla, oko 100 kilometara južno od Bagdada. Hilla je većinski šijitski grad na ruti koju hodočasnici koriste za posjet šijitskim svetim mjestima na jugu zemlje. "Odjednom je nastao pakao", rekao je 37-godišnji Haider Qatan čiji su rođaci poginuli u toj snažnoj eksploziji. U napadu je ranjeno 63 ljudi. Sunitski pobunjenici često napadaju šijitska sela i gradove kako bi zapalili sektaške sukobe unutar iračke vlade i snaga sigurnosti.

BEOGRAD - Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić objavio je u petak kako je zbog velikih sigurnosnih rizika zabranio sve javne skupove najavljene za subotu i nedjelju u Beogradu, među kojima i ranije najavljenu "Paradu ponosa" posvećena promicanju prava homoseksualaca. Izražavajući svoje neslaganje s održavanjem parade, najavljene za nedjelju 2.listopada, desničarska udruga "Srpski sabor Dveri" u međuvremenu je za subotu najavila "Obiteljsku šetnju" središtem Beograda, dok je desničarska organizacija "Obraz" za nedjelju prijepodne najavila "Molitveni hod" gradskim središtem nedaleko od mjesta na kojem je u to vrijeme trebala započeti "Parada ponosa". "Ovi se skupovi ne zabranjuju zbog biti njihova zakazivanja, već zato da bi se spriječilo ugrožavanje ljudskih života i imovine. Nikada ova vlast, i nikada ministarstvo unutarnjih poslova, dok sam ja ministar, neće zabraniti 'Paradu ponosa', ali će zabraniti sve skupove na kojima postoji sigurnosni rizik", rekao je Dačić u razgovoru za srbijansku televiziju B92. Rekavši kako je odluka konačna i neopoziva, Dačić je kazao kako je o odluci obaviješteno državno vodstvo te da će 1. i 2. listopada policija "svim sredstvima" spriječiti svaki javni skup u Beogradu. U međuvremenu je odluku o zabrani podržao i srbijanski predsjednik Boris Tadić.

MOSTAR - Koledž ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru priopćio je u petak da su u ovoj školskoj godini upisali učenika Kim Han Sola iz Sjeverne Koreje, za kojega su mediji navodili da se radi o unuku sjevernokorejskog diktatora Kim Jong Ila. Koledž u priopćenju nije ni potvrdio ni opovrgnuo da je Kim Han Sol stvarno izdanak sjevernokorejske vladajuće obitelji, iako ima isto ime kao i unuk Kim Jong Ila. "Ovaj je 16- godišnjak prvi učenik iz Sjeverne Koreje koji će pohađati jedan od UWC koledža”, navodi se u priopćenju UWC-a u Mostaru. Dodaje se da posebno značajnim postignućem iz UWC-ove zaklade smatraju raznolikost studenata koji pohađaju njihove koledže širom svijeta. “Od svih učenika koji sudjeluju u našim obrazovnim programima, bez obzira na njihovo podrijetlo, očekujemo da služe svom narodu i pozitivno utječu na društvo u svojoj zemlji ali i globalno“, navodi se u priopćenju UWC-a u Mostaru. Predsjednik zaklade UWC-a David Sutcliffe ocijenio je posebno značajnim što će prvi put jedan učenik iz Sjeverne Koreje pohađati koledž u Mostaru koji je simbol razaranja a danas ponovne izgradnje suživota.

ATENA - Grčka vlada je u petak između zdravlja stanovništva i javnih financija odabrala ovo drugo i dopustila pušenje u noćnim klubovima i kockarnicama većim od 300 metara četvornih uz plaćanje dodatne pristojbe. Po priopćenju ministarstava zdravstva i financija, vlasnici tih lokala moći će posvetiti pola svoje površine pušačima, pod uvjetom da plate 200 eura po prostornom metru godišnje. Prve isplate se očekuju do 30. studenoga, što će podebljati blagajne prije proračunskog zaključenja 2011. godine. Po posljednjem zakonu iz 2010., koji je trebao istjerati duhan s javnih mjesta u pušački pasioniranoj Grčkoj, kazina i noćni klubovi trebali su ovo ljeto početi primjenjivati potpunu zabranu pušenja. Kao i svi prijašnji, i sadašnji zakon o zabrani pušenja svakodnevno se krši u kavanama i restoranima diljem zemlje.

VARŠAVA - Europska unija je u petak izrazila "zabrinutost" zbog spornog suđenja bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko koje je nazvala "ozbiljnim pitanjem" koje bi moglo utjecati na trgovinske pregovore s Kijevom. "Izrazili smo našu zabrinutost za sudbinu bivše premijerke Julije Timošenko i odbacili smo svaku možebitnu selektivnu primjenu kaznenog zakona prema članovima bivše vlade" u Ukrajini, rekao je novinarima čelnik EU-a Herman Van Rompuy. "Riječ je o ozbiljnom pitanju", dodao je Van Rompuy, naglasivši da je o tome više puta razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem na dvodnevnom skupu "Istočno partnerstvo" u Varšavi. Poljski premijer Donald Tusk upozorio je Kijev na moguće posljedice na pregovore EU-a i Ukrajine o postizanju dogovora o slobodnoj trgovini koji se u ovom času vode. "Mislimo da loš odnos prema oporbi i povrede" demokratskih pravila mogu "teško naštetiti" nastojanjima zemlje kao što je Ukrajina da se približi Europskoj uniji i "mogu utjecati na pregovore". Ukrajina se nada da će u prosincu, na susretu na vrhu s EU-om, potpisati ugovor o slobodnoj trgovini. Kijev očekuje veliku gospodarsku i političku korist od tog ugovora. Janukovič je ipak prihvatio tu strategiju pošto je dugo zagovarao približavanje Moskvi. Europljani sumnjaju da se suđenjem Timošenko želi ukloniti neugodnu suparnicu sadašnjoj vlasti. Bivšoj premijerki sudi se od lipnja zbog toga što je 2009., bez odobrenja vlade koju je predvodila, potpisala ugovore o kupnji ruskog plina nepovoljne za Ukrajinu, po optužnici. Suđenje je danas prekinuto do 11. listopada, a nakon nastavka se očekuje brzo izricanje presude.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙