FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sporazum Ine i Primorsko-goranske županije

Autor: hsup
RIJEKA, 30. rujna 2011. (Hina) - Sporazum o razumijevanju, u kojem se navode zajednički ciljevi zaštite okoliša i unaprjeđenja poslovanja Inine Rafinerije nafte Rijeka u Urinju, potpisali su danas predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

U sporazumu je iskazan zajednički interes za unaprjeđenje suradnje i komunikacije u ostvarivanju zajedničkih ciljeva kao što su poboljšanje kvalitete zraka, poboljšanje sustava nadzora emisija, preseljenje stanovnika koji žive u blizini Rafinerije nafte Rijeka u Urinju, aktivna komunikacija u vezi s modernizacijom te rafinerije i nastavak ulaganja u regiji.

Župan Komadina kazao je da je sporazum posebno važan u dijelu koji govori o skrbi za radna mjesta, zapošljavanju novih ljudi i zdravlju stanovništva. Također, obje su strane zainteresirane da se rafinerija razvija kao moderni pogon, koji skrbi o zaštiti okoliša. Dodao je da se nada da će Ina što prije osigurati da na području oko rafinerije zrak bude druge, a ne kao sada treće kategorije.

Osim toga, dogovoreno je da će se unaprijediti nadzor zraka, da će se modernizacija rafinerije obaviti na ekološki prihvatljiv način te da će stanovnicima u najbližem okruženju rafinerije biti ponuđena zamjena nekretnina.

Član Uprave Ine Ivan Krešić istaknuo je da se Ina obvezala na uvođenje prirodnog plina u Rafineriju nafte Rijeka, a da će novi sustav za nadzor zraka, u koji je Ina uložila oko 6 milijuna kuna, biti predan na upravljanje županijskom zavodu za javno zdravstvo.

Predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott kazao je da je Ina u prošlih deset godina uložila ukupno 27 milijarda kuna, od toga 17 u Hrvatskoj, a 10 u inozemstvu. U projekt modernizacije rafinerija u Rijeci i Sisku Ina je uložila četiri milijarde kuna.

Prva faza modernizacije Rafinerije nafte Rijeka dovršena je u veljači ove godine, a obuhvatila je gradnju tri procesna postrojenja u sklopu hidrokreking kompleksa (blagi hidrokreking, proizvodnja vodika i izdvajanje sumpora) te pomoćnih postrojenja i instalacija. Ukupno je u prvoj fazi modernizacije uloženo oko 400 milijuna eura, rekao je Aldott.

Na upit kada bi mogla započeti druga faza modernizacije riječke rafinerije, Aldott je odgovorio da je riječ o dugoročnom procesu koji će trajati do tri i pol godine i da se nada da će dokumentacija projekta biti završena do kraja ove godine.

Izvršni direktor za rafinerije i marketing u Ini Peter Chmurčiak kazao je, govoreći o dogovorima o preseljenju obitelji koje žive uz rafineriju a izložene su buci iz pogona, da će prva tri slučaja uskoro biti uspješno okončana, vjerojatno u sljedeća tri mjeseca, a da će se potom raditi na rješavanju ostalih slučajeva.

(Hina) xhsup yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙