FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat i Uprava osječke Pivovare o sudskom rješavanju radnih sporova

Autor: ivuc
OSIJEK, 30. rujna 2011. (Hina) - Predstavnici Nezavisnog sindikata i Radničkog vijeća Osječke pivovare najavili su danas u Osijeku podnošenje kaznene prijave protiv Pivovare kao pravne osobe i protiv direktorice tvrtke zbog neprovođenja sudskih odluka u slučajevima radnih sporova koje su, zbog otkaza ugovora o radu, pokrenuli radnici toga poduzeća.

Predsjednik Radničkog vijeća Darko Andrašek kazao je na konferenciji za novinare kako su dvije djelatnice dobile izvršno rješenje osječkog Općinskog suda da ih se, do pravomoćnog okončanja radnog spora, privremeno mora vratiti na radna mjesta, ali ih zaštitarska služba, unatoč tome, nije pustila u tvrtku.

Riječ je sudskom rješenju, gdje žalba ne odgađa izvršenje. Jedna od djelatnica ponovno se obratila sudu koji je donio dopunsko rješenje da mora biti vraćena na posao u roku od tri dana, ali ponovno nije puštena u tvrtku, a direktorica Ivana Panak kazala je kako Upravu "ne zanimaju sudska rješenja", ustvrdio je Andrašek.

Ocijenio je kako je riječ o "presedanu" i prvom slučaju u kojem "poslodavac ne želi provesti sudsko rješenje" i u kojem se "Uprava Pivovare stavlja iznad zakona i izruguje sudbenoj vlasti".

Andrašek je najavio je kako će protiv direktorice Panak i Osječke pivovare, kao pravne osobe, biti podnesene kaznene prijave zbog kaznenog djela povrede prava na rad.

Uprava Osječke Pivovare reagirala je priopćenjem u kojem navodi kako ne postoji pravomoćna sudska odluka, temeljem koje bi na posao morali biti vraćeni radnici, koji su zbog otkaza ugovora o radu, protiv tvrtke pokrenuli radni spor.

"Do ovog trenutka ne postoji pravomoćna sudska odluka po kojoj bi djelatnici Jadranki Fekete morao biti omogućen povratak na radno mjesto, budući je postupak pred sudom još uvijek u tijeku", navodi se u priopćenju Uprave i dodaje da će Osječka pivovara "bez odlaganja postupiti prema pravomoćnoj odluci ma kakva ona bila".

Uprava drži kako današnja tiskovna konferencija Darka Andrašeka "predstavlja samo grubu prisilu na pravosudnog dužnosnika, u smislu Kaznenog zakona Republike Hrvatske", jer postupak o kojem je riječ još uvijek nije pravomoćno okončan pa ni odluke suda, danas predočene novinarima tijekom konferencije, nisu pravomoćne.

(Hina) xivuc ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙