FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akcija "Potpisujem" za edukaciju mladih o prevenciji seksualnog nasilja

Autor: tmar
ZAGREB, 30. rujna 2011. (Hina) - Ženska soba – Centar za seksualna prava organizira na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava trodnevnu akciju "Potpisujem!" s namjerom da upozori javnost na problem seksualnog nasilja, sa posebice seksualno uznemiravanje među mladima i potrebu uvođenja sustavnih preventivnih edukacija u srednje obrazovanje.

Akcija započinje danas, a završit će u nedjelju, dok će se središnji program akcije odražati u subotu od 11 do 12 sati kada će je svojim nastupom podržati i "Zli bubnjari". Tijekom događanja prikupljat će se potpisi građana koji podržavaju uvođenje edukacije o potrebi prevencije seksualnog nasilja, ističu organizatori.

Prema statistikama Ministarstva unutrašnjih poslova mladi su najugroženija skupina kada je u pitanju seksualno nasilje. U razdoblju od 2000. do 2010. najčešće žrtve seksualnog nasilja u Hrvatskoj bila su djeca (32 posto), maloljetne osobe od 14 do 18 godina (30 posto) te mlađe punoljetne osobe starosti od 19 do 22 godine (15 posto).

Počinitelji seksualnog nasilja najčešće su pak bile osobe između 19 i 29 godina (24 posto).

Ženska soba tom se akcijom pridružuje kampanji Vijeća Europe za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom koju provode nadležna ministarstva.

Dosad su održane u Virovitici, Sisku i Pakracu uz suradnju partnerskih organizacija na projektu, udruga Centar za podršku i razvoj civilnog društva Delfin iz Pakraca, Centar za žene Adela iz Siska i SOS – poziv u pomoć iz Virovitice.

Akcije su dio projekta "Prevencija seksualnog nasilja – korak po korak" kojeg financijski podupire Udruženje nizozemskih fondacija.

Dosad je više od 1200 mladih sudjelovalo na radionicama osmišljenim za njih na ovu temu te su im distribuirani tiskani materijali koji nude informacije kako prepoznati seksualno uznemiravanje i što učiniti u takvim situacijama. U projektu sudjeluju i profesori i volonterke koje su završili specijaliziranu edukaciju u organizaciji Ženske sobe.

Prema podacima Vijeća Europe jedno od petero djece u Europi je žrtva seksualnog zlostavljanja, a u 70 do 85 posto slučajeva počinitelj je poznat žrtvi.

(Hina) xpp/xmt yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙