FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akcija Zajednice žena HDZ-a "STOP nasilju nad ženama"

Autor: jjur
ZAGREB, 22. rujna 2011. (Hina) - Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski" danas je na Cvjetnom trgu organizirala akciju "STOP nasilju nad ženama" kako bi senzibilizirala javnost i ukazala na taj problem u društvu.

U Hrvatskoj se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava od 2004. godine u spomen na 22. rujna 1999. godine kada su na zagrebačkom Općinskom sudu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene – supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja, a zapisničarka je teško ranjena.

Akcijom "STOP nasilju nad ženama" Zajednica žena HDZ-a želi senzibilizirati javnost i podići razinu svijesti o tom problemu jer, unatoč kvalitetnim zakonodavnim rješenjima, taj problem u društvu postoji, što znači da se mora i dalje djelovati kako bi se nasilje nad ženama svelo na najmanju moguću mjeru, istaknula je predsjednica Zajednice žena HDZ-a Katarina Fuček.

Fuček je ocijenila kako je Vlada donošenjem "Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji" poboljšala prava i zaštitu žena žrtava obiteljskog nasilja, ali da "to nije dovoljno ukoliko se ne djeluje na svakog čovjeka i na taj način rješava postojeći problem u društvu".

"Prije svega, žene same moraju smoći hrabrosti, jer iako imaju podršku društva, Vlade i institucija, one moraju prevladati strah koji ih sigurno i najviše koči", rekla je predsjednica Zajednice žena HDZ-a.

Naglašava kako je, u kontekstu vremena u kojem živimo, "nedopustivo da se još borimo s tim društvenim problemom, iako je to problem i drugih država, a na nama je da učinimo sve što možemo da zaštitimo žrtve nasilja".

Prošle godine zabilježeno je oko 10.000 slučajeva nasilja u obitelji, a broj prijava je svake godine sve veći, naglasila je saborska zastupnica HDZ-a i tajnica Zajednice žena "Katarina Zrinski" Đurđica Sumrak te dodala kako je prije bilo puno manje slučajeva, ali da su se osnažile i žene i zakonska regulativa te da je doneseno niz zakona u cilju sprječavanja nasilja nad ženama i u obitelji.

Dodala je kako još uvijek ima mnogo slučajeva da "kad žena dobije pljusku ljudi kažu kako to nije nasilje, ali to je nasilje, jer jedna pljuska ide za drugom".

Sumrak ističe da u slučajevima nasilja nad ženama, "kao i u borbi protiv korupcije, ne bi trebalo biti, kao što je premijerka Kosor rekla, ni imena i prezimena, ni stranke, jer se trebamo držati zajedno i ohrabriti žene da prijave nasilje".

Također je dodala kako je jako važno raditi na ekonomskom osnaživanju žena jer "kad je žena ekonomski snažna onda se vrlo rijetko dozvoljava da se na nju digne ruku", ali da je i dalje pitanje što se događa iza zatvorenih vrata i koliko žena zapravo nikada ne prijavi nasilje.

(Hina) xjjur yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙