FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP i HNS: Stop nasilju nad ženama

Autor: mbuj
ZAGREB, 22. rujna 2011. (Hina) - Forum žena SDP-a Zagreba, Ženska inicijativa HNS-a Zagreba i Forum mladih SDP-a Zagreba danas su na Trgu bana Josipa Jelačića performansom "Stop nasilju nad ženama" obilježili 22. rujan, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama upozoravajući kako su podatci o razmjerima rodno uvjetovanog nasilja i dalje poražavajući.

Unatoč naporima na uspostavi zakonodavnog i institucionalnog okvira na nacionalnoj i lokalnim razinama, žene su i nadalje izložene rodno uvjetovanom nasilju, istaknuli su.

Predsjednica gradske organizacije Socijaldemokratskog Foruma žena SDP-a Jasenka Borić istaknula je kako je svake godine sve više i više žena koje su žrtve nasilja, a sve je veći i broj nasilnika koji vrše nasilje nad roditeljima.

Istraživanja Državnog zavoda za statistiku ukazuju na porast nasilja u obitelji, posebno nad ženama, a nasilnici su u 97 posto slučajeva bili muškarci. Najčešći nasilnici su suprug ili otac, ali se uočava i porast nasilja djece nad roditeljima, rekla je.

Forum žena SDP-a nije zadovoljan ni razinom informiranja, kao ni mjerama prevencije, stručnom brigom o žrtvama nasilja, a posebno brigom o žrtvama u razdoblju nakon što napuste skloništa i kreću u uspostavu 'normalnog života' - zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, smještaja djece u vrtiće...

Forum se zalaže da država preuzme odgovornost i adekvatnim zakonskim rješenjima sustavno riješi pitanje financiranja autonomnih skloništa za žene žrtve nasilja.

Iznijeli su podatke Ministarstva unutarnjih poslova za prvih šest mjeseci ove godine koji pokazuju da je, vezano uz zaštitu od nasilja u obitelji zaprimljeno 9180 zahtjeva za pružanjem policijske intervencije, prekršajno je prijavljeno 8.081 osoba, policija je predložila izricanje 6.608 zaštitnih mjera, a ukupno je oštećeno 10.066 osoba, od čega 63 posto žene. U prvih šest mjeseci ove godine, dodaju, bilo je osam ubojstava članova obitelji i 19 pokušaja ubojstava među članovima obitelji.

Naglasili su kako su crne brojke nasilja i dalje visoke i gotovo konstantne već više godina te da to samo potvrđuje njihovo uporno ponavljanje da napori na unapređenju zakonodavstva i učinkovitiji rad institucija nemaju svrhe ako ne idu ruku pod ruku sa obrazovanjem i osvještavanjem o nasilju kao neprihvatljivom, nepoželjnom i osuđujućem ponašanju.

(Hina) xbma yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙