FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren projekt suzbijanja seksualnog iskorištavanja djece

Autor: mvra
ZAGREB, 21. rujna 2011. (Hina) - Twinning projekt "IPA 2009 - Jačanje kapaciteta u području suzbijanja seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja djece i pružanja pomoći ranjivim žrtvama kriminaliteta", vrijedan 800 tisuća eura svečano je otvoren danas u Ravnateljstvu policije.

Projektom se u idućih 18 mjeseci želi ojačati sposobnost hrvatske policije i pravosudnih tijela u suzbijanju seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece kao i u pružanju pomoći ranjivim žrtvama.

To se namjerava osigurati podizanjem javne svijesti o problemu zlostavljanja, poboljšanjem suradnje institucija uključenih u suzbijanje zlostavljanja, poboljšanjem sustava prijavljivanja kaznenih djela standardiziranjem postupanja, obukom policajaca i pravosudnih djelatnika i pružanjem pomoći žrtvama.

Zajedno s twinning projektom vrijednosti 800.000 eura, Europska unija financira i nabavu opreme u iznosu od 813.000 eura za jačanje kapaciteta policije u suzbijanju kaznenih djela protiv djece. Projekt se provodi uz pomoć policijske službe Sjeverne Irske i tvrtke Northern Ireland Co-operation Overseas.

Lani je u Hrvatskoj kaznenim djelima oštećeno 2.228 djece, od čega ih je 322 bilo žrtvama seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja. Procjenjuje se da su ti podaci samo "vrh sante leda" pa je jedan od ciljeva projekta potaknuti žrtve i njihove obitelji da prijavljuju takva djela, rekao je hrvatski voditelj projekta Predrag Brkopac.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Milijan Brkić rekao je da taj projekt donosi nove mehanizme koji će unaprijediti postupanje i međusobnu suradnju. Tako će se primjerice izradom međuagencijskog protokola o postupanju prilikom zaprimanja prijava o počinjenju kaznenih djela na štetu djece olakšati i precizirati rad policijskih službenika i državnih odvjetnika i ostalih ustanova ukjučenih u pružanje pomoći žrtvama.

Veleposlanik Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren upozorio je da, iako je internet koristan za djecu, stvara okruženje novih rizika kojih djeca nisu svjesna pa je potrebno osigurati mjere koje će ih zaštiti.

Projekt su podržali i veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj David Graeme Blunt i načelnik službe javne sigurnosti Ravnateljstva policije Sjeverne Irske Alister Wallace.

(Hina) xmvr yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙