FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zahtjevi HSLS-ove ženske inicijative

Autor: vhor
KARLOVAC, 22. rujna 2011. (Hina) - Dosljedna provedba mjere da se obiteljski nasilnik odmah udalji iz doma i pritvori, a ne da se iz obitelji na više mjeseci udalji žrtva tog nasilja u razna skloništa za žene, zahtjev je HSLS-ove ženske inicijative "Liberalke", iznesen danas pred zgradom karlovačkog Centra za socijalnu skrb u povodu Nacionalnog dana protiv nasilja nad ženama.

Rečeno je da je u Hrvatskoj u obiteljskom nasilju 2008. ubijeno 11 žena, 2009. 21, a prošle 16, a predsjednica županijskog HSLS-a dr. Višnja Mihalić istaknula je kako se to moglo spriječiti da se žrtve ne srame i ne boje prijaviti nasilje.

Deset sam godina osobno trpjela nasilje i pokušala održati brak, pa iz vlastita iskustva mogu reći da se zlostavljana žena osjeća poniženom i manje vrijednom te skriva istinu, ali sada sam odlučila progovoriti o tome javno da bih ohrabrila druge žene da vide da se to događa i drugima, pa i ekonomski situiranim intelektualkama, kazala je Mihalić. Dodale je da svako nasilje treba prijaviti i prekinuti ga.

Linda Rossini-Gajšak, potpredsjednica Središnjeg vijeća HSLS-a, najavila je otvaranje portala na kojem će žene moći dobiti besplatnu pravnu i drugu savjetodavnu pomoć, zatim borbu za približavanje naših pravnih propisa austrijskima, gdje se nasilnik može udaljiti iz doma i prije nego to odredi sud, te borbu za zakonsko pravo samohranih majki - žrtava nasilja na fleksibilno radno vrijeme.

Nacionalni dan protiv nasilja nad ženama u Karlovcu su s nekoliko predavanja obilježili i Ženska grupa "Korak" i karlovačka Policijska uprava. Po njihovim podatcima prošle su godine procesuirana u županiji 52 kaznena djela obiteljskog nasilja za ukupno 43 žene (ponavljanja), ali i 473 prekršaja zakona o zaštiti od nasilja u obitelji (za 387 žena).

U karlovačkom skloništu "Korak" trenutačno se nalazi 12 žrtava, a od početka godine u njemu je bilo smješteno 46 žena.

(Hina) xvhor ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙